Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ingredio: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της προστασίας του καταναλωτή

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές εκφράζουν ανησυχίες για τα χημικά πρόσθετα σε καλλυντικά και τρόφιμα, όμως λόγω των άγνωστων χημικών τους ονομασιών ή κωδικοποιήσεων (π.χ. Ε250), δεν μπορούν να διακρίνουν τι είναι ασφαλές και τι επιβλαβές για την υγεία. Το Ingredio δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα με μία απλή δωρεάν εφαρμογή για το κινητό. Το Ingredio είναι ένα app που με μία φωτογραφία των χημικών συστατικών από συσκευασίες τροφίμων και καλλυντικών, ενημερώνει τον καταναλωτή για την πιθανή  επικινδυνότητα των χημικών συστατικών που περιέχονται στα προϊόντα.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον χρήστη μέσω ενός χρωματικού πάνελ επικινδυνότητας, στο οποίο απεικονίζεται και η συσχέτιση κάθε συστατικού με τοξικότητα, αλλεργίες, καρκίνο, ερεθισμούς ή άλλους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συστατικά με πράσινο χρώμα έχουν χαμηλό ή καθόλου συσχετισμό με επικίνδυνα στοιχεία, ενώ συστατικά με πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνα.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι ότι οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες, επιστημονικά εμπεριστατωμένες και προέρχονται από ανοικτά δεδομένα δημόσιων φορέων, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Πρόσφατα, η Ingredio χρηματοδοτήθηκε από την υπηρεσία ανοικτών δεδομένων OpenAIRE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέπτυξε αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για την εύρεση χιλιάδων χημικών συστατικών και των επιδράσεών τους στην ανθρώπινη υγεία με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και τα ανοικτά δεδομένα του OpenAIRE.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ingredio είναι ότι η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιείται παγκόσμια, αρκεί τα συστατικά να είναι στην αγγλική ή τη γαλλική γλώσσα. Εκτός από την αναγνώριση των χημικών συστατικών, μέσω της εφαρμογής οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύσουν προϊόντα που χρησιμοποιούν, να κατεβάσουν οδηγούς αποτοξίνωσης, να αγοράσουν βιολογικά προϊόντα και να ψάξουν πληροφορίες για χημικά συστατικά.

Πίσω από το Ingredio, ένα προϊόν της Dentica ΕΠΕ, βρίσκεται μία ενθουσιώδης ομάδα με πολλά χρόνια εμπειρίας στο επιχειρείν, τη χημεία και την επιστήμη υπολογιστών. Η δρ Ζωή Κούρνια, η ιδρύτρια, είναι χημικός με 20 χρόνια ερευνητική εμπειρία, η Ελένη Κούρνια, ΜΒΑ, είναι η CEO της Dentica ΕΠΕ, o Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, MSc Βιοπληροφορική, έχει πολύχρονη εμπειρία στη μηχανική μάθηση, ο Μάκης Κουνάδης είναι software engineer, o Aλέξης Χατζηγούλας, MSc Βιοπληροφορική, με εμπειρία στη μηχανική μάθηση και η Άσπα Βόζη, ιατρός, όλοι εργάζονται καθημερινά ώστε οι πιο έγκυρες πληροφορίες να φτάσουν στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο ώστε να γνωρίζουν τι περιέχουν τα προϊόντα που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση.

Στόχος της Ingredio είναι να συμβάλει στην αύξηση της ποιότητας ζωής των καταναλωτών για έναν κόσμο ασφαλή χωρίς τοξικά χημικά. Παράλληλα μέσω της γνώσης που προσφέρεται στους καταναλωτές, δίνεται ώθηση στις εταιρείες τροφίμων και καλλυντικών για να παράγουν πιο πράσινα και βιώσιμα προϊόντα.

To Ingredio διατίθεται δωρεάν μέσω App store και Google Play

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις