Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κ. Ιωάννου: «Στόχος μας η ασφαλή πλοήγηση του διαδικτύου και η σωστή χρήση των εφαρμογών»

Η Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi) εξηγεί γιατί γνωρίζει τόσο μεγάλη επιτυχία και απήχηση το πρωτοποριακό πρόγραμμα σε θέματα τεχνολογιών και διαδίκτυου της «Ψηφιακής Ακαδημίας» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Eurolife FFH.

Μια από τις σημαντικότερες δράσεις στην Ελλάδα για τις νέες τεχνολογίες, την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, την κυβερνοασφάλεια καθώς την ενημέρωση για σημαντικά θέματα σχετικά με τον σύγχρονο κόσμο του διαδικτύου διοργανώνει με την μορφή εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτικού προγράμματος το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSIi) σε συνεργασία με τη Eurolife FFH, με τον τίτλο «Ψηφιακή Ακαδημία». Το πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα παρέχει δωρεάν ενημέρωση και εκπαίδευση για γονείς, μαθητές και απλούς πολίτες. Η Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi) και Υποψήφια διδάκτωρ Εγκληματολογίας στο Βρετανικό πανεπιστήμιο του Essex, κα. Κέλλυ Ιωάννου μίλησε αποκλειστικά στο Startupper.gr για την σημασία του προγράμματος, τους στόχους της συγκεκριμένης -μη κερδοσκοπικής- δράσης αλλά και τον τεράστιο αντίκτυπό της στην ελληνική κοινωνία.

Startupper.gr: κα. Ιωάννου, μια από τις σημαντικότερες δράσεις του CSI Institute σε συνεργασία με τη Eurolife FFH είναι «Ψηφιακές Ακαδημίες» για γονείς, μαθητές και για ταξιδιώτες. Τι είναι ακριβώς η Ψηφιακή Ακαδημία;

Κέλλυ Ιωάννου: Το CSI Institute σε συνεργασία με τη Eurolife FFH δημιούργησαν την Ψηφιακή Ακαδημία για Μαθητές (Student Edition) και την Ψηφιακή Ακαδημία για Γονείς (Parent Edition). Η Ψηφιακή Ακαδημία: Student Edition είναι ένα 16ωρο εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα  το οποίο πραγματοποιείται από την Επιστημονική ομάδα SeRi (STEM-Engineering-Robotics-Informatics) του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο οποίο παιδιά ηλικίας 9-17 ετών έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν εντελώς δωρεάν βασικές αρχές γύρω από τον Προγραμματισμό, τη Ρομποτική και το Game Development. Η Ψηφιακή Ακαδημία: Parent Edition είναι ένα 8ωρο εξ΄ αποστάσεως εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν προς όλους τους ενήλικες συμπολίτες μας είτε είναι γονείς είτε όχι. Χωρίζεται σε 2 ενότητες, στην πρώτη αναλύονται θέματα τεχνικού περιεχομένου πάνω σε διαδικτυακές απάτες και στη δεύτερη παρέχονται συμβουλές που αφορούν το ψυχολογικό και το εγκληματολογικό κομμάτι, αναλύοντας θέματα όπως είναι, ο διαδικτυακός εθισμός (cyber-addiction), ο διαδικτυακός εκφοβισμός και τα διαδικτυακά παιχνίδια. H Ψηφιακή Ακαδημία: Τravel Edition είναι μία καινοτόμος δράση της οποίας απώτερος στόχος είναι η υλοποίηση μιας σειράς από ενημερωτικές και εκπαιδευτικές ημερίδες σε περιοχές της ακριτικής Ελλάδας. Οι εκπαιδευτές του CSI Ιnstitute, με ανοιχτό κάλεσμα προς τους κατοίκους κάθε περιοχής, αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν τα οφέλη που προσφέρει η χρήση του διαδικτύου, καθώς και συμβουλές Κυβερνοασφάλειας, μέσα από διαδραστικά εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις και workshops. Η συγκεκριμένη δράση, ωστόσο, έχει αναβληθεί προσωρινά λόγω πανδημίας και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι, αν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Startupper.gr: Ποιοι είναι οι στόχοι των συγκεκριμένων δράσεων;

Κέλλυ Ιωάννου: Η Ψηφιακή Ακαδημία: Student Edition έχει ως στόχο την ενθάρρυνση της δημιουργικής και εκπαιδευτικής ενασχόλησης των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες, την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο καθώς την άμεση ενημέρωση όσον αφορά τον κόσμο του διαδικτύου. Επιπρόσθετα, τα παιδιά μαθαίνουν καινούριες γλώσσες προγραμματισμού, ρομποτικής και δημιουργία παιχνιδιών με σκοπό την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης και νέων δεξιοτήτων. Στο CSI Institute πιστεύουμε ότι στο άμεσο μέλλον οι γνώσεις προγραμματισμού θα είναι βασικό κριτήριο για την εύρεση εργασίας γι’ αυτό και φροντίζουμε να εξοπλίζουμε με αυτό το εφόδιο από νωρίς τους μικρούς μας φίλους. Η Ψηφιακή Ακαδημία: Parent Edition έχει ως στόχο την επιμόρφωση όλων των γονέων αλλά και ενηλίκων, είτε είναι γονέας είτε όχι, πάνω σε θέματα που αφορούν το Διαδίκτυο καθώς και την ασφαλή πλοήγηση σε αυτό. Ζούμε σε μία εποχή κατά την οποία σημειώνονται ραγδαίες αλλαγές και είναι πολύ δύσκολο να μεγαλώνεις ένα παιδί σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον. Βασικός στόχος μας είναι η εκπαίδευση σε θέματα ψηφιακής ανατροφής των παιδιών για την αποτελεσματική προστασία τους στον κυβερνοχώρο. Η Ψηφιακή Ακαδημία: Τravel Edition έχει στόχο την ενημέρωση και καθοδήγηση όλων των ανθρώπων που κατοικούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας σε θέματα νεών τεχνολογιών και ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου. Ειδικά στην ακριτική μας Ελλάδα σε περιοχές δυσπρόσιτες, οι κάτοικοι έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα το δικαίωμα να ενημερωθούν για την ασφαλή πλοήγηση του Διαδικτύου αλλά και να προστατευτούν από τους «καλοθελητές», θα λέγαμε, οι οποίοι το μόνο που επιθυμούν είναι να εξαπατούν τον κόσμο. Παράλληλα, είναι θα λέγαμε ζωτικής σημασίας η εκπαίδευσή τους σε θέματα χρήσης των νέων τεχνολογιών ούτως ώστε να μάθουν να προωθούν και να πωλούν τα προϊόντα/υπηρεσίες τους από όπου και αν βρίσκονται.

Startupper.gr: Τι περιλαμβάνει η κάθε Ψηφιακή Ακαδημία και τι προσφέρει στους συμμετέχοντες;

Κέλλυ Ιωάννου: Η Ψηφιακή Ακαδημία: Student Edition περιλαμβάνει 5 μαθήματα προγραμματισμού και 5 ρομποτικής.Οι συμμετέχοντες μαθητές διδάσκονται δωρεάν βασικές γνώσεις προγραμματισμού, ρομποτικής και Game Development. Με την ολοκλήρωσή της, οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε Πανελλήνιο Hackathon, η θεματολογία του οποίου θα κινείται πάνω στα όσα διδάχθηκαν κατά τη διάρκεια της Ψηφιακής Ακαδημίας. Τα παιδιά δοκιμάζουν τις γνώσεις τους, προκαλούν τη φαντασία τους και εξασκούν πρακτικά τις δεξιότητές τους, δημιουργώντας κάτι δικό τους. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να δουν τα projects άλλων συμμετεχόντων, να συζητήσουν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν ιδέες. Η Ακαδημία Μαθητή λειτουργεί με μηνιαίους κύκλους εκπαίδευσης, διάρκειας 16 ωρών ο καθένας, και αποτελείται από δυο εκπαιδευτικά τμήματα των 200 ατόμων. Στους συμμετέχοντες παρέχεται η δυνατότητα on demand παρακολούθησης ενώ ταυτόχρονα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η Ψηφιακή Ακαδημία: Parent Edition περιλαμβάνει ζητήματα τεχνικού και ψυχολογικού χαρακτήρα . Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι εμπεριέχονται ζητήματα σχετικά με τις διαδικτυακές απάτες, τις ηλεκτρονικές εφαρμογές και την περιήγηση μέσω κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών. Στο κομμάτι της ψυχολογικής υποστήριξης εντάσσονται θέματα σχετικά με την επικοινωνία του ανήλικου στο διαδίκτυο, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το online gaming. Οι ενότητες εστιάζουν, ιδιαίτερα, σε ζητήματα αποπλάνησης ανηλίκων, ηλεκτρονικού εκφοβισμού (bullying) και εθισμού στο διαδίκτυο. Κάτι ακόμη που προσφέρει η Ακαδημία Γονέων είναι η ασφάλεια του Διαδικτύου, με συμβουλές για την αντιμετώπιση των διαδικτυακών κινδύνων. Κάθε κύκλος εκπαίδευσης αποτελείται από 8 ώρες διδασκαλίας το μήνα και δύο εκπαιδευτικά τμήματα, από 200 συμμετέχοντες το καθένα. Στους συμμετέχοντες παρέχεται η δυνατότητα on demand παρακολούθησης ενώ ταυτόχρονα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης με την ολοκλήρωση του προγράμματος. To Ψηφιακή Ακαδημία: Τravel Edition είναι μια καινοτόμα δράση που περιλαμβάνει επισκέψεις σε ποικίλες πόλεις της Ελλάδας και απευθύνεται τόσο σε γονείς όσο και παιδιά. Η Δράση αυτή περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως την ενημέρωση, σε θέματα που αφορούν το Κυβερνοέγκλημα, το πώς να προστατευτούν από τις διαδικτυακές απάτες αλλά και το πώς να κάνουν ασφαλή χρήση των διάφορων εφαρμογών που υπάρχουν στο Διαδίκτυο.

Startupper.gr: Καλύπτει το πρόγραμμα της Ψηφιακής Ακαδημίας για μαθητές η ενημέρωση για τους κινδύνους της χρήσης του διαδικτύου και των πιο δημοφιλών εφαρμογών;

Κέλλυ Ιωάννου: Τόσο η Ψηφιακή Ακαδημία: Student Edition όσο και η Ψηφιακή Ακαδημία: Parent Edition παρέχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την ασφαλή πλοήγηση του Διαδικτύου, τις διάφορες διαδικτυακές απάτες, το πώς τα παιδιά μπορούν να προστατευτούν από αυτές αλλά και το πώς να κάνουν σωστή χρήση των διάφορων εφαρμογών. Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν στο Διαδίκτυο είναι πολλοί, γι’ αυτό και η ομάδα του CSI Institute είναι δίπλα στους μαθητές, τους φοιτητές αλλά και στους γονείς παρέχοντας δωρεάν εξειδικευμένα προγράμματα μέσω των οποίων μαθαίνονται τεχνικές αλλά και ζητήματα που αφορούν την ψυχολογική υπόσταση του κάθε ατόμου στο διαδίκτυο.

Startupper.gr: Πόσα άτομα έχουν λάβει μέρος στα προγράμματα της Ψηφιακής Ακαδημίας μέχρι σήμερα;

Κέλλυ Ιωάννου: Μέσα σε τρεις μήνες από την αρχική ημερομηνία έναρξης των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων έχουν εκπαιδευθεί περισσότερα από 1.285 άτομα, ενώ ο αριθμός των νέων αιτήσεων ολοένα και πληθαίνει γεγονός που αποδεικνύει τη σημαντικότητα αυτών των Ακαδημιών καθώς δείχνει τη «δίψα» των γονέων να μάθουν, να ενημερωθούν αλλά και προστατευτούν από τυχόν διαδικτυακές κακοτοπιές. Προσπαθούμε, ωστόσο, να διατηρούμε σε κάθε εκπαιδευτικό κύκλο ένα μίνιμουμ συμμετοχής 200 ατόμων ούτως ώστε να διατηρείται η διαδραστικότητα των μαθημάτων. Γι’ αυτό και τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Startupper.gr: Υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη μιας Ψηφιακής Ακαδημίας για παιδιά (ή μαθητές σχολείων) ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για την σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου;

Κέλλυ Ιωάννου: Σίγουρα υπάρχουν αρκετές σκέψεις και πλάνα για νέες και καινοτόμες Δράσεις τόσο Ψηφιακές όσο και δια ζώσης αλλά όλα στην ώρα τους, αναμένοντας με ανυπομονησία την επαναφορά της κανονικότητά μας. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στα πολύ άμεσα σχέδια της ομάδας του CSI Institute είναι η υλοποίηση ενός διαδραστικού βιβλίου- οδηγού χρήσης του διαδικτύου ο οποίος θα απευθύνεται σε ηλικίες 4-8 ετών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις