Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γυναίκες και τεχνολογία, ένα διαρκές success story 

Μία σύντομη αναδρομή στην παρουσία των γυναικών στο χώρο της τεχνολογίας. Σπουδαίες γυναίκες και προσωπικότητες αναδεικνύουν τη συνεισφορά των γυναικών σε έναν χώρο που στη χώρα μας παραδοσιακά «ανδροκρατείται».  

Η παρουσία των γυναικών σε ανδροκρατούμενους χώρους απασχολούσε πάντα την κοινή γνώμη. Κλάδοι όπως αυτοί των επιστημών, της μηχανολογίας ή της τεχνολογίας θεωρούνται στερεοτυπικά επιλογές καριέρας που απευθύνονται αποκλειστικά σε άντρες. Ωστόσο, αυτό δείχνει να αλλάζει. Όλο και περισσότερες γυναίκες διεκδικούν τη θέση τους στον χώρο της τεχνολογίας και καταφέρνουν όχι μόνο να εργάζονται αλλά και να εξελίσσονται σε θέσεις που παραδοσιακά χαρακτηρίζονται ως «ανδρικές». 

Μια από τις πρώτες γυναίκες που κατάφεραν να αφήσουν το σημάδι τους στο χώρο της τεχνολογίας ήταν η Ada Lovelace. Κόρη του διάσημου ποιητή Λόρδου Βύρωνα, η Lovelace θεωρείται η πρώτη γυναίκα προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, καθώς το 1843 δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο οι ιστορικοί αναφέρουν ως το πρώτο προσχέδιο υπολογιστή. Παρομοίως με την Ada Lovelace, η Grace Hopper, περίπου έναν αιώνα αργότερα, έγινε παγκοσμίως γνωστή για τη σπουδαία συμβολή της στη τεχνολογία των υπολογιστών με την εφεύρεση του «μεταγλωττιστή», του ενδιάμεσου προγράμματος μετάφρασης οδηγιών από την αγγλική γλώσσα σε μία άλλη. Το παράδειγμα της, ενθάρρυνε και άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με το χώρο της τεχνολογίας, ενώ σήμερα η Γιορτή Grace Hopper αποτελεί την μεγαλύτερη συγκέντρωση γυναικών τεχνολόγων στον κόσμο. 

Στη σύγχρονη εποχή, πιο κοντά στα δικά μας χρόνια, ίσως η γνωστότερη γυναίκα στο χώρο της τεχνολογίας είναι η Radia Perlman, γνωστή και ως «μητέρα του διαδικτύου». Η συνεισφορά της Perlman σε αυτό που εμείς ονομάζουμε σήμερα Internet, είναι τεράστια, καθώς δημιούργησε τον αλγόριθμο πίσω από το πρωτόκολλο Spanning Tree Protocol (STP), το οποίο αποτελεί ένα κρίσιμο τμήμα της θεμελιώδους βάσης του διαδικτύου. Εν συντομία, η επίδραση της στην γέννηση του Internet ήταν καθοριστικής σημασίας. 

Οι συγκεκριμένες τρείς γυναίκες αποτελούν τρείς σημαντικές πρωτοπόρους από μια ανεξάντλητη δεξαμενή. 

Όσο περνούν τα χρόνια, οι γυναίκες κατακτούν τον κόσμο της τεχνολογίας και της πληροφορικής στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων χρόνων, όλο και περισσότερες γυναίκες στο χώρο της τεχνολογίας βλέπουν τα επίπεδα ισότητας να βελτιώνονται στο χώρο εργασίας τους. Η εποχή που οι δεξιότητες και η εμπειρία των γυναικών εξετάζεται χωρίς μεροληψία έχει έρθει, γεγονός που ωθεί όλο και περισσότερες νέες γυναίκες να ασχολούνται με την τεχνολογία, αλλά και όλο περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμούς να εμπιστεύονται γυναίκες σε σημαντικές θέσεις. 

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα για την ελληνική κοινωνία αποτελεί η WIND, με γυναίκες να συμμετέχουν στην ευρύτερη διοικητική ομάδα και την εταιρεία να αναγνωρίζει τα ηγετικά χαρακτηριστικά των γυναικών, και να εμφανίζει αυξητικά ποσοστά στις γυναίκες που απασχολούνται σε θέσεις αυξημένου κύρους. 

Ευτυχώς τα παραδείγματα πληθαίνουν και η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα δείχνει να αντιλαμβάνεται και να αξιολογεί τις ικανότητες των γυναικών όπως πρέπει. Σίγουρα, δεν βρισκόμαστε στο ιδανικό σημείο, ωστόσο έχουμε πολλούς λόγους για να αισιοδοξούμε. 

#ChooseToChallenge  #IWD2021 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις