Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Συνολικά έσοδα 23 δισ. δολαρίων παρουσίασαν οι πλατφόρμες streaming μουσικής

Κατακόρυφη άνοδο σημειώνουν τα έσοδα αλλά και οι χρήστες των υπηρεσιών streaming μουσικής όπως το Spotify και το Apple Music οι οποίοι τη φετινή χρονιά θα αγγίξουν το 1 δις.

Όπως οι περισσότεροι κλάδοι επιχειρήσεων έτσι και η μουσική βιομηχανία έχει πληγεί βαθύτατα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με μαζικές ακυρώσεις συναυλιών και ζωντανών εμφανίσεων. Με τα έσοδα της βιομηχανίας να έχουν υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, οι καλλιτέχνες παγκοσμίως στηρίζονται όλο και περισσότερο στις πλατφόρμες streaming ως πηγή εισοδήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Buy Shares, τα έσοδα των υπηρεσιών streaming αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 50% σε σχέση με τα προ-κορωνοιού επίπεδα. Ακόμα και πριν την πανδημία οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των υπηρεσιών streaming σημείωσαν εντυπωσιακή ανάπτυξη με αύξηση εσόδων 20% σε ετήσια βάση. Έρευνα του Statista που διεξήχθη το 2017 υπολόγισε τη συνολική αξία της αγοράς στα 10,5 δισ. δολάρια. Σε μόλις δύο χρόνια η αξία αυξήθηκε σε 15,2 δισ. δολάρια.

Οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές για Smartphones στην Κίνα

Ωστόσο, την περσινή χρονιά, οι πλατφόρμες streaming σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια ανάπτυξη, καθώς η υγειονομική κρίση έβαλε τέλος στις συναυλίες. Το 2020 τα έσοδα για τις εταιρείες πίσω από τις πλατφόρμες αυξήθηκαν κατά 30% φτάνοντας τα 19,7 δισ. δολάρια, νούμερο που αποτελεί νέο ρεκόρ. Το συνεχιζόμενο lockdown πρόκειται να οδηγήσει σε νέα αύξηση των εσόδων για τις πλατφόρμες τα οποία τη φετινή χρονιά θα ξεπεράσουν τα 23 δισ. δολάρια. Η ανοδική αυτή πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με την αξία των υπηρεσιών streaming να ξεπερνά τα 33 δισ. δολάρια μέχρι το 2025.

Οι χρήστες στις ΗΠΑ, την μεγαλύτερη αγορά για τις υπηρεσίες streaming, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια το 2021, σημειώνοντας αύξηση 16,6%. Παρόμοια αυξητική τάση εμφανίζει και ο αριθμός των χρηστών στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά υπηρεσιών streaming παγκοσμίως, ο οποίος τη φετινή χρονιά θα ξεπεράσει τους 178 εκατομμύρια χρήστες. Στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με τα έσοδα για τις πλατφόρμες από τη Βρετανία να υπολογίζονται σε 1,4 δισ. δολάρια.

Τα πρωτεία ανάμεσα στις πλατφόρμες μουσικής κατέχει για μια ακόμη χρονιά το Spotify, με την εταιρεία να παρουσιάζει τον Δεκέμβριο του 2020 345 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες το μήνα και 155 εκατομμύρια συνδρομητές της υπηρεσίας premium. Αρκετά πιο πίσω βρίσκεται η Apple με το Apple Music με το συνολικό αριθμό συνδρομητών να μην ξεπερνά τα 75 εκατομμύρια.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η πιο δημοφιλής εφαρμογή μουσικής στην Κίνα, KuGou, έχει λίγο λιγότερο από 300 εκατ. ενεργούς χρήστες τον μήνα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις