Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Άλμα 85 δισ. δολαρίων για την κεφαλαιοποίηση της Netflix το 2020

Στους μεγάλους κερδισμένους της περσινής χρονιάς συγκαταλέγεται η γνωστή υπηρεσία streaming με τα έσοδα και τους συνδρομητές να καταγράφουν νέο ρεκόρ

Η διάσημη υπηρεσία streaming κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς είδε τα έσοδα και τον αριθμό των συνδρομητών της να εκτοξεύονται, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή διεθνώς καθήλωσαν την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στα σπίτια τους.

Κατόπιν της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Netflix για το δ’ τρίμηνο του 2020, οι μετοχές της εταιρείας κατέγραψαν ραγδαία άνοδο οδηγώντας σε μια εντυπωσιακή αύξηση της κεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Trading Platforms, η κεφαλαιοποίηση της Netflix αυξήθηκε κατά 85 δισ. δολάρια το 2020, φτάνοντας την προηγούμενη εβδομάδα τα 225 δισ. δολάρια.

Η περσινή χρονιά ωστόσο δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας στις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, η κεφαλαιοποίηση της Netflix είχε υποχωρήσει κατά 8 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους. Ωστόσο, ο διεθνής αντίκτυπος της πανδημίας σε συνδυασμό με τα αλλεπάλληλα lockdown και την στροφή των καταναλωτών προς νέες μορφές διασκέδασης, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, οδήγησε σε αύξηση την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας σε άνοδο της τάξης του 40% σε μόλις τρεις μήνες. Η ανοδική αυτή τάση συνεχίστηκε και για το υπόλοιπο του 2020, με τη συνολική αξία των μετοχών της Netflix να ξεπερνά τα 230 δισ. δολάρια το Δεκέμβριο, αυξημένη κατά 81 δισ. δολάρια.

Το θετικό μομέντουμ διατηρήθηκε και στις αρχές του 2021, με τις μετοχές της Netflix να σπάνε νέο ρεκόρ τον Ιανουάριο. Μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το δ’ τρίμηνο και την επίτευξη του στόχου των 200 εκατομμυρίων συνδρομητών για πρώτη φορά, οι μετοχές εκτοξεύθηκαν κατά 20% σε μια μόνο μέρα με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να αγγίζει τα 260 δις. δολάρια.

Αν και τους επόμενους δύο μήνες η ανοδική πορεία ανακόπηκε ελαφρώς, η συνολική αξία των μετοχών την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε τα 225 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 60% σε ετήσια βάση.

Το 2020 η Netflix παρουσίασε άνοδο και στα έσοδά της, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 25 δισ. δολάρια, με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης να συνεχίζονται σταθερά εδώ και 10 συναπτά έτη. Τα έσοδα από τις ΗΠΑ και τον Καναδά την περσινή χρονιά ήταν 50% περισσότερα από την ευρωπαϊκή αγορά, και τριπλάσια από την περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο η Netflix κατέγραψε αυξημένα έσοδα από την αναδυόμενη αγορά της Ασίας, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τον διεθνή προσανατολισμό της εταιρείας.

Τα καθαρά έσοδα της Netflix για το 2020, ξεπέρασαν τα 2,7 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 48% σε σχέση με το 2019, ενώ οι συνδρομητές παγκοσμίως ανέρχονται πλέον σε 203 εκατομμύρια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις