Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τελικά, θέλουν να γυρίσουν οι εργαζόμενοι στο γραφείο;

Η Αγγέλα Ανθουλάκη, Co-Founder και Chief People & Culture Officer του Papaki, απαντά

Ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας προτιμά πλέον η πλειοψηφία των εργαζομένων, σύμφωνα με το Papaki. Όπως εξηγεί σε ανάλυσή της η Αγγέλα Ανθουλάκη, Co-Founder και Chief People & Culture Officer της εταιρείας, οι υπάλληλοι σήμερα θέλουν να εργάζονται κάποιες μέρες από το σπίτι και κάποιες από έναν χώρο εργασίας κι αυτό πλέον αποτυπώνεται και σε έρευνες. Μία πρόσφατη, του Πανεπιστημίου του Σικάγο έδειξε ότι το 72% των εργαζομένων προτιμάει ένα τέτοιο μοντέλο. Μονάχα ένα 13% θα επέλεγε να δουλεύει αποκλειστικά στο σπίτι, εάν είχε την επιλογή γραφείου.

Βλέπουμε λοιπόν, λέει η κ. Ανθουλάκη, ότι το full remote μοντέλο εργασίας δεν είναι απαραίτητα το ιδανικό: κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να αξιολογήσουμε στο full remote μοντέλο είναι ότι χάνεται η αίσθηση της ομάδας, η ανθρώπινη επαφή και η επικοινωνία που είναι για όλους μας ό,τι πιο σημαντικό -ειδικά μετά από τόσους μήνες χωρίς κοινωνικές συναναστροφές. Αυτό λοιπόν που ακούγεται ότι θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα είναι ένα πιο εξατομικευμένο μοντέλο εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι τις μέρες που ο εργαζόμενος θα νιώθει πιο άνετα και είναι πιο παραγωγικός στο σπίτι, θα μπορεί να επιλέξει να εργαστεί από εκεί. Από την άλλη, εάν κάποιες μέρες νιώθει την ανάγκη να κοινωνικοποιηθεί ή στο σπίτι του έχει περισπασμούς, θα μπορεί να επιλέξει το γραφείο.

Μια τάση που βλέπουμε να κερδίζει έδαφος είναι το shared office space, δηλαδή η «συγκατοίκηση» εταιρειών σε ένα χώρο εργασίας, με μεμονωμένα όμως γραφεία. Το Papaki, το οποίο λειτουργεί remote από το 2016, μόλις μεταφέρθηκε στο hub του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ) στο ΙΤΕ. «Ακολουθούμε επίσης άλλο ένα trend -πάντα τηρώντας τα μέτρα προστασίας- εκείνο του “hot desking” όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν μια δική τους συγκεκριμένη θέση εργασίας αλλά κάθονται σε όποιο γραφείο υπάρχει διαθέσιμο. Αυτό, γιατί σε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας τα μέλη της ομάδας έρχονται στο γραφείο κάποιες μόνο μέρες την εβδομάδα, άρα δεν έχει νόημα να υπάρχει μια θέση εργασίας ανά άτομο», εξηγεί η co-founder της εταιρείας.

Σε αυτά τα πιο εξατομικευμένα μοντέλα εργασίας υπάρχει ακόμη περισσότερη ευελιξία και επιλογές στο ωράριο αλλά και στον τρόπο που βολεύει το κάθε άτομο προσωπικά ανάλογα με τις ανάγκες του. Οι συνθήκες εργασίας βελτιώνονται ενώ η εταιρεία κερδίζει στο bonding μεταξύ των μελών αλλά και στην ενδυνάμωση της εταιρικής κουλτούρας, συμπληρώνει.

Τι έκανε το Papaki στην καραντίνα;

Στην ανάλυσή της Αγγέλα Ανθουλάκη, εξηγεί επίσης εκτενώς τα στάδια από τα οποία πέρασε η ίδια η εταιρεία μέσα στην καραντίνα: «Αρχικά, θεσμοθετήσαμε τη δημιουργία ενός καλού work from home setup. Στέλνουμε δηλαδή στα μέλη μας όλο τον εξοπλισμό που χρειάζονται ώστε να στηθεί ένα λειτουργικό και άνετο γραφείο στο σπίτι τους. Χρησιμοποιήσαμε ήδη τα εργαλεία που είχαμε για να μείνουμε σε συνεχή και στενή επαφή με τις ομάδες μας (Slack, Google meet, gather.town και καθημερινά meetings). Επίσης, μια φορά το μήνα κάνουμε το Town Hall meeting μας, δηλαδή όλα τα μέλη μαζί συναντιούνται και συζητάνε τα νέα της εταιρείας αλλά και όσα τους απασχολούν.

Προσθέσαμε επίσης και “εικονικές βραδιές κοκτέιλ” για να βρεθούμε και εκτός δουλειάς όσο μπορούμε, έστω και διαδικτυακά. Τέλος, χρησιμοποιήσαμε το donut app που φτιάχνει τυχαία ζευγάρια μέσα από την εταιρεία για να πιουν έναν digital καφέ και να γνωριστούν καλύτερα. Στο ίδιο σκεπτικό και τα “Water Cooler questions”: κάποιος ξεκινάει μια fun ερώτηση στο Slack και όλη η ομάδα απαντάει από κάτω, όπως θα πιάναμε κουβεντούλα στα γραφεία αν συναντιόμασταν στον… ψύκτη νερού.Επιπλέον, θέλοντας να υποστηρίξουμε ψυχολογικά τους εργαζομένους μας αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, προσφέραμε μια ανοιχτή, δωρεάν και ανώνυμη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης με ειδικούς».

Κλείνοντας πάντως, η ίδια τονίζει ότι η ανθρώπινη επαφή είναι απαραίτητη στον εργασιακό τομέα στο επίπεδο της εύρυθμης λειτουργίας μίας ομάδας. Η τηλεργασία μπορεί να αυξήσει την απόδοση και την ικανοποίηση του εργαζομένου, όταν όμως ο ίδιος επιλέγει το ιδανικό για αυτόν mix γραφείου-τηλεργασίας.

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις