Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Harbor Lab σήκωσε 16 εκατ. δολάρια με επικεφαλής την Atomico

Η ελληνική Harbor Lab, μια Startup λογισμικού ναυτιλιακής τεχνολογίας, συγκέντρωσε 16 εκατομμύρια δολάρια στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης (Series A) με επικεφαλής την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Atomico με έδρα το Λονδίνο. Η επένδυση θα ενισχύσει τους στόχους της Harbor Lab για ψηφιοποίηση και βελτιστοποίηση της ναυτιλίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω προηγμένων δυνατοτήτων AI και ανάλυσης δεδομένων.

Τα φορτηγά πλοία που ελλιμενίζονται σε κάποιο λιμάνι επιβαρύνονται με «έξοδα ελλιμενισμού». Αυτό μπορεί να είναι λιμενικά τέλη, ρυμούλκηση και τέλη πλοήγησης. Είναι ένα περίπλοκο σύστημα όπου κάθε λιμάνι λειτουργεί με τις δικές του διαδικασίες, ενώ μεγάλο μέρος των υπολογισμών γίνονται ακόμα σε υπολογιστικά φύλλα. Το παγκόσμιο κόστος από τις προσεγγίσεις λιμένων για όλα τα πλοία, είναι πάνω από 220 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η πλατφόρμα της μπορεί να εξορθολογήσει αυτά τα κόστη και να μειώσει το περιθώριο σφάλματος και τις υπερβολικές πληρωμές από 20% σε μόλις 3% ανά ελλιμενισμό.

Η Harbor Lab ιδρύθηκε το 2020 και έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα λογισμικού με τεχνητή νοημοσύνη που βελτιστοποιεί τη δρομολόγηση, τον προγραμματισμό και τη χρήση χωρητικότητας για ναυτιλιακές εταιρείες και λιμενικούς φορείς. Αναλύοντας τεράστιους όγκους δεδομένων σχετικά με τις κινήσεις των πλοίων, τα καιρικά μοτίβα, τη συμφόρηση των λιμένων και πολλά άλλα, οι αλγόριθμοι της Startup μπορούν να προτείνουν βέλτιστα σχέδια διαδρομών και αποστολών που μειώνουν το κόστος του ελλιμενισμού και τις καθυστερήσεις.

Οι πελάτες της  Harbor Lab περιλαμβάνουν αρκετές μεγάλες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες καθώς και λιμενικές αρχές σε όλη την Ευρώπη. Η νέα χρηματοδότηση θα επιτρέψει στην εταιρεία να επεκτείνει τις ομάδες δεδομένων και λογισμικού, επιταχύνοντας παράλληλα την ανάπτυξη προϊόντων.

Η μεγάλη χρηματοδότηση των 16 εκατομμυρίων δολαρίων έρχεται εν μέσω μιας «έκρηξης» επιχειρηματικών κεφαλαίων για logistics Startups που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό διαφόρων πτυχών της τεράστιας παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας μέσω λύσεων λογισμικού και ανάλυσης δεδομένων.

Η Harbor Lab είχε προηγουμένως συγκεντρώσει 6 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση Seed από VentureFriends και άλλους επενδυτές και έχει γραφεία στην Αθήνα.

Με πληροφορίες από TechCrunch.

Harbor Lab: «Σήκωσε» το ποσό-ρεκόρ των 6,1 εκατ. ευρώ σε Seed χρηματοδότηση!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις