To Ηνωμένο Βασίλειο ανάβει το πράσινο φως στα αυτο-οδηγούμενα οχήματα σε αυτοκινητόδρομους
Έως το 2035 περίπου το 40% των νέων αυτοκινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να έχουν δυνατότητες αυτο-οδήγησης, δημιουργώντας έως και 38.000 νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έγινε η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την κίνηση αυτο-οδηγούμενων οχημάτων σε χαμηλές ταχύτητες στους αυτοκινητοδρόμους, με τα πρώτα αυτοκίνητα να εμφανίζονται ενδεχομένως σε δημόσιους δρόμους μέσα στο έτος σύμφωνα με το Reuters.
Το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας δήλωσε ότι εργάζεται πάνω σε συγκεκριμένη διατύπωση για να ενημερώσει τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας της χώρας για την ασφαλή χρήση των συστημάτων αυτο-οδηγούμενων οχημάτων, ξεκινώντας από τα Αυτοματοποιημένα Συστήματα Διατήρησης Λωρίδων (ALKS) – τα οποία χρησιμοποιούν αισθητήρες και λογισμικό για να κρατήσουν τα αυτοκίνητα εντός λωρίδας, επιτρέποντάς τους να επιταχύνουν και να φρενάρουν χωρίς την επέμβαση του οδηγού. Η χρήση ALKS θα περιοριστεί σε αυτοκινητοδρόμους, με ταχύτητες κάτω των 37 μιλίων (60 χλμ.) την ώρα.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης και οι προβλέψεις του υπουργείου Μεταφορών αναφέρουν ότι έως το 2035 περίπου το 40% των νέων αυτοκινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να έχουν δυνατότητες αυτοκίνησης, δημιουργώντας έως και 38.000 νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.
Αν και η αυτοκινητοβιομηχανία χαιρετίζει αυτή την απόφαση, οι ασφαλιστικές εταιρείες προειδοποιούν ότι ο στόχος της Βρετανίας να είναι ηγέτης στην υιοθέτηση αυτοκινούμενων αυτοκινήτων θα μπορούσε να αποτύχει εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι ρυθμιστικές αρχές δεν διευκρινίσουν τους τρέχοντες περιορισμούς της τεχνολογίας που είναι διαθέσιμη σήμερα.
Το αυτοματοποιημένο σύστημα αλλαγής λωρίδων δεν είναι στην ουσία αυτο-οδήγηση και αυτό μπορεί να μπερδέψει τους Βρετανούς οδηγούς και να πιστέψουν ότι τα αυτοκίνητα μπορούν να οδηγήσουν μόνα τους, προκαλώντας ατυχήματα, όπως για παράδειγμα έχει συμβεί με τον Autopilot της Tesla στις Η.Π.Α.