Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η επανάσταση των δεξιοτήτων είναι εδώ: Ποιες έχουν τη μεγαλύτερη “ζήτηση”

Είναι γεγονός, αδιαμφισβήτητο μάλιστα, ότι η πανδημία επηρεάζει τις επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο, ωθώντας τις προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και τη γενικότερη αναδιοργάνωση σε θέματα προσωπικού. Σύμφωνα με νέα έρευνα της ManpowerGroup, το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα ορατό και στην Ελλάδα, η οποία όπως φαίνεται έχει μπει για τα καλά σε «τροχιά» ψηφιοποίησης.

Η έρευνα επισημαίνει ότι στην Ελλάδα, το 61% των επιχειρήσεων επιταχύνει τις διαδικασίες, ενώ μόλις το 20% έχει αναστείλει τα σχέδια ψηφιοποιήσης. Παγκοσμίως, τα ποσοστά βρίσκονται στο 38% και 17% αντίστοιχα. Επίσης το 91% των Ελλήνων εργοδοτών που βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιοποίησης σχεδιάζει αύξηση ή διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων τους, σε σύγκριση με μόλις το 9% των εργοδοτών που σκοπεύουν να μειώσουν το ανθρώπινο τους δυναμικό ή να αναστείλουν τα σχέδια τους για αυτοματοποίηση.

Ιδιαίτερα κρίσιμη, αναδεικνύεται, το διάστημα αυτό, η ανάγκη για ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων. Συγκεκριμένα, προσωπικές δεξιότητες, όπως η ανθεκτικότητα, η συνεργασία, η δημιουργικότητα και η ηγεσία έχουν αυξημένη ζήτηση. Το 35% των οργανισμών των Ελλήνων συμμετεχόντων της έρευνας επενδύουν στην ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων, ενώ το ένα τρίτο σχεδιάζει εξειδικευμένη ανάπτυξη της ηγεσίας μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Επιπλέον, η εκπαίδευση τείνει να γίνει συντομότερη και πιο σχετική με συγκεκριμένους ρόλους και τομείς. Οι εργαζόμενοι θέλουν όλο και πιο κατάλληλο, μικρό (bite-size) και επιμελημένο περιεχόμενο –εύκολα προσβάσιμο και σχετικό για το τώρα και το εγγύς μέλλον.

«Η έρευνά μας ενδυναμώνει την εικόνα ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε όλον τον κόσμο λαμβάνει χώρα με έναν άνευ προηγούμενο ρυθμό – δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και οδηγώντας σε σαρωτικές αλλαγές που δίνουν τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την ζωή των ανθρώπων και να δημιουργήσουμε έναν πιο ενοποιημένο κόσμο», δηλώνει ο Jonas Prising, ManpowerGroup Chairman & CEO.

«Σήμερα τα τεχνολογικά επιτεύγματα οδηγούν σε προγράμματα μαζικού εμβολιασμού, εργασιακό μετασχηματισμό και ευελιξία καθώς ευθύνη για έναν καλύτερο συνδυασμό επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αναβάθμιση δεξιοτήτων και αυτονομία εργασίας. Ένα χρόνο μετά την πανδημία, βλέπουμε την ανάδυση μιας ανάκαμψης δύο ταχυτήτων σε σχήμα ‘Κ’’. Μερικοί κλάδοι και άνθρωποι ανακάμπτουν ταχύτερα και καλύτερα – εκείνοι στους αναπτυσσόμενους κλάδους και με υψηλή ζήτηση δεξιοτήτων – ενώ άλλοι κινδυνεύουν να μείνουν πιο πίσω. Σε αυτήν την νέα Επανάσταση Δεξιοτήτων, το να βοηθάμε τους ανθρώπους να αναβαθμίζουν και να επαναπροσδιορίζουν τις δεξιότητές τους για νέους ρόλους σε ζήτηση παραμένει η πιο καθοριστική πρόκληση αυτής της δεκαετίας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις