Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

iSIZE: Χρηματοδότηση 6,3 εκατ. δολαρίων για την Startup του Γιάννη Ανδρεόπουλου

Την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο συνδέονται καθημερινά στο διαδίκτυο για να παρακολουθήσουν ή να μεταδώσουν βίντεο σε πραγματικό χρόνο – ειδικά τώρα με την πανδημία – λίγοι είναι αυτοί που έχουν εντοπίσει τις συνέπειες που έχει το γεγονός αυτό στο περιβάλλον. Πράγματι, σε πρώτο επίπεδο η σύνδεση δεν είναι ορατή, με μια δεύτερη «ανάγνωση» όμως γίνεται αντιληπτό ότι η ραγδαία αύξηση του video streaming αυξάνει με τη σειρά της τις ενεργειακές απαιτήσεις των διακομιστών σε όλον τον κόσμο.

Για να λύσει το πρόβλημα αυτό, μια Startup με Έλληνα συνιδρυτή και έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σήκωσε πρόσφατα χρηματοδότηση 6,3 εκατ. δολαρίων με την Octopus Ventures να ηγείται και υφιστάμενους επενδυτές – μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Twitter – να συμμετέχουν. Ο λόγος για την iSIZE, δημιούργημα του Sergio Grce και του δρα. Γιάννη Ανδρεόπουλου, που χρησιμοποιεί deep learning για να βελτιστοποιήσει τη ροή και την προβολή βίντεο, με τρόπο… φιλικό προς το περιβάλλον.

Η iSIZE βελτιστοποιεί την ποιότητα ροής βίντεο μειώνοντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις σε ρυθμό μετάδοσης bit, «επιτρέποντας σημαντική μείωση των δεδομένων και της κατανάλωσης ενέργειας». Συγκεκριμένα, η τεχνολογία της έχει εκπαιδευτεί ώστε να «βλέπει με ανθρώπινο μάτι», προκειμένου να μειώσει τον απαιτούμενο ρυθμό bit, διατηρώντας ωστόσο την υψηλή ποιότητα του βίντεο. Επίσης, ενσωματώνεται με όλα τα πρότυπα κωδικοποίησης βίντεο (συμπεριλαμβανομένων των AVC, HEVC και AV1) χωρίς να χρειάζεται κάποια αλλαγή στη διαδικασία μετάδοσης. Σύμφωνα με την εταιρεία, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε, για παράδειγμα πολύ εύκολα να εφαρμοστεί στο Netflix.

Με αφορμή την επένδυση, ο Sergio Grce, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της iSIZE, σχολίασε την ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά την εταιρεία, λέγοντας ότι σήμερα περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ μεταδίδουν βίντεο online. Παράλληλα, τόνισε ότι οι πελάτες της εταιρείας αναγνωρίζουν αυτή την ευκαιρία αλλά και την κοινωνική ευθύνη που έχουν όσον αφορά τη βελτιστοποίηση των μέσων μετάδοσης που χρησιμοποιούν.

Ο Simon King, partner και επενδυτής της Octopus Ventures, δήλωσε: «Η τεχνολογία που δημιούργησε η  iSIZE είναι πρωτοποριακή και χρησιμοποιείται ήδη από ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου… Η ζήτηση των καταναλωτών για βίντεο υψηλής ποιότητας θα αυξηθεί μόνο με την αναβάθμιση των συσκευών μας, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να βρούμε νέους τρόπους για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Ποιος είναι ο Γιάννης Ανδρεόπουλος

Ο Γιάννης Ανδρεόπουλος έχει 20 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της κωδικοποίησης βίντεο και της μηχανικής μάθησης, με περισσότερες από 150 ερευνητικές εργασίες, αρκετές αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, 10 συνεισφορές στα πρότυπα JPEG / MPEG και εκτεταμένη συνεργασία με τη βιομηχανία σε συμβουλευτικούς και συμβουλευτικούς ρόλους. Έχει ξεκινήσει την πορεία του από το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου έκανε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές και τα τελευταία 13 χρόνια εργάζεται ως καθηγητής στο University College London.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις