StartUpper

Αυτοί είναι οι 3 “τεχνολογικοί πυλώνες” που πρέπει να εστιάσει κάθε επιχείρηση

Σύμφωνα με μελέτη τη Accenture, οι εξελισσόμενες στρατηγικές τεχνολογίας αποδίδουν περισσότερο όταν οι εταιρείες εστιάζουν στους συγκεκριμένους πυλώνες.

Οι ηγέτιδες εταιρείες που ενίσχυσαν τις τεχνολογικές τους επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας ισχυροποίησαν τη θέση τους έναντι των ανταγωνιστών τους. Αυτό δείχνει νέα μελέτη της Accenture, σύμφωνα με την οποία η τεχνολογία έχει καταστεί απαραίτητη για την επιτυχία των επιχειρήσεων.

Στην έρευνα, που οδήγησε στη νέα μελέτη “Make the Leap, Take the Lead”, συμμετείχαν 4.300 ερωτηθέντες και η βαθμολογία στηρίχτηκε στους παράγοντες «Δύναμη Συστημάτων» και «Βαθμός Αναστροφής». Η μελέτη αναδεικνύει τις εταιρείες ‘Ηγέτες’ (το 10% του δείγματος με την υψηλότερη βαθμολογία), τις εταιρείες ‘Άλτες’ (18% του συνολικού δείγματος) και τις εταιρίες ‘Ουραγούς’ (το 25% του δείγματος με τη χαμηλότερη βαθμολογία) και αξιολόγησε την οικονομική απόδοση της κάθε κατηγορίας.

Από την αξιολόγηση προκύπτει ότι αυξάνοντας τις επενδύσεις τους σε cloud, τεχνητή νοημοσύνη (AI) και άλλες τεχνολογίες, οι ‘Ηγέτες’ (Leaders) κατάφεραν να αυξήσουν τα έσοδά τους με ρυθμό πέντε φορές γρηγορότερο σε σχέση με τις εταιρίες ‘Ουραγούς’ (Laggards), ρυθμός εξαιρετικά υψηλότερος σε σχέση ακόμα και με το διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης που οι ‘Ηγέτες’ ανέφεραν πριν από λίγα χρόνια.

Στον αντίποδα, πολλές εταιρείες στην κατηγορία των ‘Ουραγών’ επένδυσαν σε νέες τεχνολογίες για πρώτη φορά, σε μεγάλο βαθμό για να διατηρήσουν τις επιχειρησιακές και τεχνολογικές τους λειτουργίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που τις τοποθετεί σε ακόμη δυσμενέστερη θέση.

Οι ‘Άλτες’ (Leapfroggers), από την πλευρά τους, ξεχώρισαν για την ικανότητά τους να επιτυγχάνουν γρήγορα την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της δυναμικής των συστημάτων τους και της ενίσχυσης της καινοτομίας τους. Οι ‘Άλτες’ συμπίεσαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους σε μικρό χρονικό διάστημα μέσω μιας επιθετικής και προοδευτικής τεχνολογικής στρατηγικής που μετέτρεψε τις προκλήσεις του περασμένου έτους σε επιχειρηματικές ευκαιρίες και πλεονεκτήματα.

Οι στρατηγικές που οδηγούν στην επιτυχία

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι εξελισσόμενες στρατηγικές τεχνολογίας αποδίδουν περισσότερο όταν οι εταιρείες εστιάζουν σε τρεις πυλώνες:

  • Replatform – Μετάβαση στο cloud για την ενίσχυση της «Δύναμης Συστημάτων», περιορίζοντας τις περιττές τεχνολογίες και τα αποσυνδεδεμένα δεδομένα σε ολόκληρη την αρχιτεκτονική του IT, γεγονός που μεταφράζεται σε όφελος σε επίπεδο υπολογιστικής ισχύος και ευελιξίας. Για παράδειγμα, το 80% των εταιρειών στην κατηγορία ‘Άλτες’ είχε υιοθετήσει κάποια μορφή τεχνολογίας cloud έως το 2017, αλλά το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 98% έως το 2020.
  • Reframe – Εστίαση σε μια στρατηγική τεχνολογίας με αρχικό στόχο την καινοτομία. Οι ‘Άλτες’ μπορούν εύκολα να αλλάζουν την προσέγγισή τους και να αντιμετωπίζουν πιθανά εμπόδια ως ευκαιρίες καινοτομίας με νέες τεχνολογίες. Η κλιμάκωση νέων καινοτομιών έγινε η βασική προτεραιότητα για τις εταιρείες ‘Άλτες’ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το 67% να επιδιώκει επιθετική αύξηση εσόδων από μη βασικούς επιχειρηματικούς τομείς.
  • Reach – Επέκταση της πρόσβασης στην τεχνολογία σε όλα τα εσωτερικά τμήματα της επιχείρησης και ανάπτυξη ευρύτερων πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων, την ευημερία και την ψυχική τους υγεία. Το 65% των ‘Ηγετών’ δίνει προτεραιότητα στην ευτυχία των εργαζομένων τους παρέχοντας ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις σε ψηφιακή βάση, σε σύγκριση με μόλις 43% των ‘Ουραγών’.

«Η μελέτη μας αξιολόγησε τις εταιρείες για τη «Δύναμη Συστημάτων» τους (Systems Strength) – ένα μέτρο υιοθέτησης της τεχνολογίας, εφαρμογής τεχνολογιών σε μεγάλη κλίμακα και ετοιμότητας σε επίπεδο κουλτούρας και οργάνωσης για τεχνολογική καινοτομία. Η υψηλή βαθμολογία στη «Δύναμη Συστημάτων» σε συνδυασμό με το «Βαθμό Αναστροφής» (Flip Size), την κατεύθυνση ουσιαστικά του προϋπολογισμού IT σε πρωτοβουλίες καινοτομίας, επιτρέπει στους ‘Ηγέτες’ να επεκτείνουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξή τους έναντι των ‘Ουραγών’», δήλωσε ο Ramnath Venkataraman, Επικεφαλής Integrated Global Services, Accenture Technology. «Παράλληλα, οι ‘Άλτες’ εμφανίζουν επίσης μεγάλη πρόοδο διατηρώντας τη «Δύναμη Συστημάτων» τους και διευρύνοντας την καινοτομία σε όλο το εύρος των επιχειρήσεών τους. Απόρροια αυτής της κατάστασης, οι ‘Άλτες’ αυξάνουν πλέον τα έσοδά τους με τετραπλάσια ταχύτητα έναντι των ‘Ουραγών’.»

Η Annette Rippert, Επικεφαλής Strategy & Consulting, Accenture, πρόσθεσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι ‘Ηγέτες’ υιοθετούν καινοτόμο τεχνολογία νωρίτερα και επενδύουν συχνότερα από τους ανταγωνιστές τους. Επικεντρώνονται όχι μόνο στην εφαρμογή της νέας τεχνολογίας, αλλά και στα κρίσιμα βήματα που απαιτούνται για την επιτυχή επέκτασή της σε ολόκληρη την επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένου ενός ευέλικτου τρόπου εργασίας, ενώ υλοποιούν σημαντικές αλλαγές για την ενίσχυση μιας κουλτούρας που έχει στο επίκεντρο την καινοτομία και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων τους.»

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις