Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Thales και Atos δημιουργούν κοινοπραξία στο πεδίο των big data και AI για την άμυνα και την ασφάλεια

Η Thales και η Atos ανακοίνωσαν τη δημιουργία της Athea, μιας κοινοπραξίας που θα αναπτύξει μια πλατφόρμα στο πεδίο των μεγάλων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, για φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στους τομείς της άμυνας, των πληροφοριών και της εσωτερικής ασφάλειας.

Η Athea θα αξιοποιήσει την εμπειρία που απέκτησαν και οι δύο εταιρείες από τη φάση επίδειξης του προγράμματος ARTEMIS, τη μεγάλη πλατφόρμα δεδομένων του γαλλικού Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων. Η σύμβαση για τη βελτιστοποίηση και τη προετοιμασία της πλήρους ανάπτυξης της πλατφόρμας ARTEMIS ανατέθηκε επίσης από κοινού στις δύο ηγέτιδες εταιρείες από τον Γαλλικό Οργανισμό Προμηθειών Άμυνας στις 30 Απριλίου 202. Η νέα κοινοπραξία θα εξυπηρετήσει αρχικά τη γαλλική αγορά προτού ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις σε μεταγενέστερο χρόνο.

Με την εκθετική άνοδο του αριθμού των πηγών πληροφόρησης και την αυξημένη πίεση για πιο γρήγορη ανταπόκριση σε ζητήματα που μπορεί να προκύψουν, οι κρατικές υπηρεσίες καλούνται να διαχειριστούν όλο και μεγαλύτερους όγκους ετερογενών δεδομένων και να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς στους οποίους η ασφάλεια και η κυριαρχία είναι βασικά στοιχεία. Η Athea θα επινοήσει μια λύση για την ασφαλή διαχείριση ευαίσθητων δεδομένων σε εθνική κλίμακα και θα υποστηρίξει την εφαρμογή αυτής της λύσης σε κυβερνητικά προγράμματα. Η νέα αυτή οντότητα θα παρέχει επίσης αξιολόγηση των ειδικών, εκπαίδευση, καθώς επίσης συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες.

Η κοινοπραξία θα συγκεντρώσει τις επενδύσεις, την τεχνογνωσία και την εμπειρία των εταιρειών για να ανταποκριθεί γρήγορα και αποτελεσματικά στην απαίτηση για καινοτομία. Η Athea θα συνεργαστεί με ένα οικοσύστημα μεγάλων εταιρειών, μικρομεσαίων και νεοσύστατων επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων που ειδικεύονται στα μεγάλα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη. Σε συνδυασμό με την νεοσύστατη «Defense Digital Agency», η κοινοπραξία θα παρέχει επίσης ασφαλείς λύσεις καθώς και ανοιχτά, διαμορφώσιμα τεχνολογικά δομικά στοιχεία, τα οποία ενθαρρύνουν τη συνεργασία και ενισχύουν το βιομηχανικό και κυρίαρχο οικοσύστημα, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη αξιόπιστων εφαρμογών.

«Αυτή η κοινοπραξία μεταξύ Thales και Atos αποδεικνύει τη δέσμευση και των δύο εταιρειών μας στην υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των πελατών μας, παρέχοντας μια ασφαλή και καινοτόμο λύση, βασισμένη στη γαλλική τεχνολογία για την επεξεργασία τεράστιων όγκων ετερογενών δεδομένων. Μαζί, θα αξιοποιήσουμε τους αντίστοιχους τομείς εξειδίκευσης μας για να παρέχουμε κορυφαίες λύσεις στα πεδία των μεγάλων δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο Marc Darmon, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Ασφαλείς Επικοινωνίες και Πληροφοριακά συστήματα της Thales.

«Οι δυνατότητες των ευαίσθητων δεδομένων έχουν εξελιχθεί σε ζήτημα κυριαρχίας για τις κρατικές υπηρεσίες. Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία δύο μεγάλων Ομίλων στην άμυνα και τις ψηφιακές τεχνολογίες με την ευελιξία ενός εξειδικευμένου φορέα, η Athea θα δημιουργήσει τεράστιες δυνατότητες για καινοτομία και θα τονώσει το βιομηχανικό και αμυντικό οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων καινοτόμων νεοσύστατων επιχειρήσεων, για να καλύψει τις ανάγκες των κυβερνητικών υπηρεσιών και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη στον τομέα αυτόν. Αυτή η νέα κοινοπραξία μεταξύ Atos και Thales είναι μια ευκαιρία να συνδυαστεί μια ολοκληρωμένη κατανόηση των ζητημάτων σχετικά με την άμυνα και την ασφάλεια που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη, με την πρόσβαση στις τελευταίες καινοτομίες, στα μεγάλα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη», είπε ο Pierre Barnabé, SEVP, Μεγάλα Δεδομένα και Κυβερνοασφάλεια, Atos.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις