Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αυξάνονται οι επενδύσεις στις mental health Startups

Η πανδημία πέρα από τα πολλά άσχημα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο φαίνεται πως έχει πολλές επιπτώσεις και στην ψυχική μας υγεία.  Το 2019, περίπου το 11% των ενηλίκων στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι εμφάνισαν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, τα οποία εκτινάχθηκαν στο 42% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 ενώ παρόμοια εικόνα υπάρχει και στην Ευρώπη.

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή επτά μονόκεροι ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ από δύο πριν από ένα χρόνο. Το 2020, η χρηματοδότηση Startups ψυχικής υγείας ήταν 5,5 φορές πάνω, από τα 275 εκατομμύρια δολάρια τέσσερα χρόνια πριν, ενώ υπήρχαν 124 συμφωνίες πέρυσι, σε σύγκριση με 69 συμφωνίες το 2016 σύμφωνα με στοιχεία της CB Insights.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του έτους, οι επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών επένδυσαν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.
Για το 2021 δεν φαίνεται να υπάρχει επιβράδυνση με τη χρηματοδότηση το πρώτο τρίμηνο του 2021 να ξεπερνά τα 795 εκατομμύρια δολάρια, καθώς οι νεοσύστατες επιχειρήσεις συνεχίζουν να αγωνίζονται για την κυριαρχία της αγοράς μετά την πανδημία.

Οι Startups ψυχικής υγείας όλα δείχνουν ότι κατάφεραν να σπάσουν και το ταμπού που αφορά την επίσκεψη σε έναν ειδικό μια και οι τηλε-συνεδρίες φαίνεται ότι έδωσαν μια ώθηση σε πολλούς ανθρώπους να κάνουν το μεγάλο βήμα. Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία από μεγάλες πλατφόρμες ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, με τις τηλεσυνεδρίες της Melapus να έχουν αυξηθεί σημαντικά το 2020.

Στην μείωση των αντιστάσεων και του όποιου στίγματος βοηθούν οι και συνεργασίες γνωστών ονομάτων όπως ο Ολυμπιονίκης κολυμβητής Michael Phelps με την Startup Talkspace,

Μερικά αξιοσημείωτα deals

H εταιρεία τηλεψυχιατρικής Genoa Health πωλήθηκε στον Όμιλο UnitedHealth για 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.  Η Calm  έγινε μόνοκερος το 2019 ενώ η Lyra  το 2020 σε έναν γύρο χρηματοδότησης που τροφοδοτείται από την πανδημία και η Modern Health, η BetterUp και η Ginger εντάχθηκαν στο club το 2021. Τον Ιανουάριο, η Talkspace ανακοίνωσε σχέδια για μια συμφωνία SPAC αποτιμώντας την εταιρεία στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. η συμφωνία αναμένεται να κλείσει αργότερα αυτό το έτος.

Οι κατηγορίες των Startups ψυχικής υγείας

Η πιο μεγάλη κατηγορία αφορά Startups οι οποίες έχουν αναπτύξει ψηφιακές πλατφόρμες όπου συνδέουν ψυχολόγους και ψυχιάτρους και ασθενείς.
Άλλη μια ανερχόμενη κατηγορία είναι οι ιατροτεχνολογικές συσκευές οι οποίες δίνουν ενδείξεις ή βοηθούν κάνουν διάγνωση σε όλα τα στάδια μιας ασθένειας.
Ειδικά για την ψυχική υγεία αρκετές Startups υλοποιούν τεχνολογικές λύσεις για την συναισθηματική, κοινωνική και ψυχολογική ευεξία.
Η ψυχική υγεία των γυναικών είναι ένας ανερχόμενος τομέας όπως και οι αναλύσεις DNA οι οποίες δίνουν προφίλ ασθενών για καλύτερες και πιο στοχευμένες θεραπείες.

Με πληροφορίες απο CB Insights

 

Διαβάστε επίσης:

Melapus: Χρηματοδότηση Seed 300.000 ευρώ για το πρώτο hub ψυχικής υγείας

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις