Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Συνεργασία Volvo και Northvolt για την παραγωγή “βιώσιμων” μπαταριών

Ο όμιλος Volvo ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συνάψει κοινοπραξία με την κορυφαία σουηδική Startup μπαταριών Northvolt, για την εξέλιξη και την παραγωγή πιο βιώσιμων μπαταριών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες τροφοδοσίας της επόμενης γενιάς αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων Volvo και Polestar.

Στην κοινοπραξία τα δυο μέρη έχουν ίση συμμετοχή, ενώ στοχεύουν να ιδρύσουν και ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Σουηδία που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2022. Στόχος του κέντρου είναι να διευρύνει την τεχνογνωσία που έχουν ήδη οι δύο εταιρείες στο πεδίο των μπαταριών και να εξελίξει προηγμένες κυψέλες μπαταριών νέας γενιάς και τεχνολογίες ενσωμάτωσης στο όχημα, ειδικά σχεδιασμένες για χρήση σε αυτοκίνητα Volvo και Polestar.

Η επικείμενη κοινοπραξία θα αποφέρει επίσης ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών στην Ευρώπη, με δυναμικό έως και 50 γιγαβατωρών (GWh) ανά έτος. Η παραγωγή σχεδιάζεται να ξεκινήσει το 2026, θα τροφοδοτείται με ενέργεια που θα προέρχεται στο σύνολό της από ανανεώσιμες πηγές και αναμένεται να απασχολεί περίπου 3.000 άτομα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα φέτος η Northvolt ολοκλήρωσε την εξαγορά της αμερικανικής Cuberg, αποκτώντας πρόσβαση στην υψηλών αποδόσεων τεχνολογία λιθίου. Η επιχειρηματική κίνηση της Northvolt αποδόθηκε τότε στην ευρύτερη στρατηγική εισόδου στην αγορά της ηλεκτροκίνησης. Μαζί με την εξαγορά, η εταιρεία ανακοίνωσε εκείνη την περίοδο και τη δημιουργία ενός κέντρου τεχνολογίας στη Silicon Valley.

Η Northvolt έχει σηκώσει μέχρι σήμερα συνολικά 6 δισ. δολάρια. Η τελευταία της χρηματοδότηση ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουνίου και άγγιξε τα 2,8 δισ. δολάρια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις