Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πώς το ΕΜΠ ετοιμάζεται να εισάγει την κυκλική οικονομία σε οργανισμούς και επιχειρήσεις

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε συνέχεια πρόσκλησης από την Περιφέρεια Αττικής και ολοκληρωμένης τεχνικής πρότασης που κατέθεσε, πέτυχε την ένταξή της στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής στην «Ενίσχυση της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το έργο αφορά τη δημιουργία ενός Πρότυπου Κέντρου Ανάπτυξης Διεργασιών και Προϊόντων Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας από τη διαχείριση και εκμετάλλευση αποβλήτων, απορριμμάτων και υπολειμμάτων, μέσω προμήθειας ειδικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Το Κέντρο θα παράσχει υψηλής στάθμης ερευνητικές, εκπαιδευτικές και τεχνολογικές υπηρεσίες σε οργανισμούς και επιχειρήσεις.

«Η επεξεργασία αποβλήτων και παραπροϊόντων και η αξιοποίησή τους για την παραγωγή ανακυκλωμένων πρώτων υλών, νέων υλικών, προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας ή/και ενέργειας είναι αναπόσπαστο τμήμα της κυκλικής οικονομίας με ποικίλες εφαρμογές στον γεωργικό, βιομηχανικό, τουριστικό τομέα κ.α.», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΜΠ.

Το Κέντρο θα περιλαμβάνει δύο άξονες, τον άξονα Ανακύκλωσης/Αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων, απορριμμάτων και υπολειμμάτων και τον άξονα Ανακύκλωσης/Αξιοποίησης μεταλλικών κόνεων και οξειδωμένων παραπροϊόντων βιομηχανικών διεργασιών ως πρώτες ύλες διεργασιών Προσθετικής Κατασκευής (3D εκτύπωση).

Η λειτουργία του Κέντρου, καταλήγει η ανακοίνωση, «παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής κατά τρόπο οριζόντιο στον κύκλο της πρωτογενούς παραγωγής, της βιομηχανικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας με άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και την οικονομική δραστηριότητα της Περιφέρειας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις