Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

VERTLINER: Ρομποτική και Τεχνητή Νοημοσύνη στην “υπηρεσία” των κατασκευών

Οι βασικές τεχνολογίες στις οποίες στηρίζεται η 4η Βιομηχανική επανάσταση, και τις οποίες πρόκειται να δούμε να υιοθετούνται μαζικά τα επόμενα χρόνια, είναι η ρομποτική, η επαυξημένη πραγματικότητα, το Internetof Things και το 3D Printing. Στην πρώτη εξ αυτών ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, η ελληνική Startup VERTLINER, η οποία ιδρύθηκε από τον Μιχάλη Στριλιγκά και τον Θανάση Δομέτιο, δύο επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία στις νέες τεχνολογίες αλλά και στη βιομηχανία.

Τη VERTLINER τη «γνωρίσαμε» επίσημα στο MIT Enterprise Forum το 2019, ενώ η σύστασή της είχε γίνει μόλις λίγους μήνες πριν. Η ιδέα ξεκίνησε όταν κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας, ο Μιχάλης εντόπισε την ανάγκη της αγοράς να υιοθετήσει μια αυτοματοποιημένη και αντικειμενική μέθοδο αξιολόγησης της ποιότητας κατασκευής, συσχετίζοντας τον φυσικό με τον ψηφιακό κόσμο, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και με τρόπο που να εξασφαλίζει τη μέγιστη ασφάλεια του ανθρώπινου παράγοντα, με πρόσβαση σε ready-to-use δεδομένα. Πάνω σε αυτήν την ανάγκη βασίστηκε στη συνέχεια η λύση της εταιρείας, η οποία με τη δύναμη των ιπτάμενων ρομποτικών οχημάτων, της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάλυσης δεδομένων, στοχεύει στην αυτόνομη ψηφιοποίηση των εσωτερικών χώρων κτιρίων υπό κατασκευή, εξασφαλίζοντας αποτελέσματα με απόλυτη ακρίβεια, ταχύτητα και ασφάλεια.

Η VERTLINER προσφέρει έναν αυτόνομο τρόπο καταγραφής και αξιολόγησης δομικών στοιχείων σε περίκλειστους χώρους που στερούνται δυνατότητας γεω-εντοπισμού (GPS-denied environments), σε συνδυασμό με τη real-time αλγοριθμική ανάλυση 3D δεδομένων. Δίνει έτσι τη δυνατότητα της end-to-end διαδικασίας απεικόνισης, ακόμα και σε δύσκολα προσβάσιμα σημεία του κτιρίου, συνδέοντας το ψηφιακό «as-built» της κατασκευής με τις τεχνικές προδιαγραφές μηχανολογικών, ηλεκτρολογικών και υδραυλικών συστημάτων (MEPs). Η αυτόνομη ρομποτική πλατφόρμα επιτρέπει την παρακολούθηση της κατασκευής σε σημεία επικίνδυνα και δυσπρόσιτα για τον ανθρώπινο παράγοντα ανεβάζοντας το συντελεστή ασφαλείας στο χώρο κατασκευής, καταγράφοντας δομικές πληροφορίες με ακρίβεια χιλιοστών, ενώ μέσω της αλγοριθμικής επεξεργασίας δεδομένων προσαρμοσμένης σε χώρους που συνδέονται με συστήματα MEPs, επιτυγχάνει την απομακρυσμένη πρόσβαση στο χώρο του έργου, εντοπίζοντας νωρίς κατασκευαστικά σφάλματα και παρέχοντας ζωτικές πληροφορίες.

Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η VERTLINER έχει λάβει το Seal of Excellence, ενώ έχει ολοκληρώσει επιτυχώς προγράμματα επιτάχυνσης, όπως το EGG Enter-Grow-Go της Eurobank και το Founder Institute στην Ελβετία, τα οποία τη βοήθησαν να διαμορφώσει τις λύσεις της τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, προσελκύοντας παράλληλα το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού, λόγω της ανερχόμενης τάσης στη δημιουργία και τη διασύνδεση ψηφιακών μοντέλων. Ειδικά το 2020 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για την εταιρεία, αφού κατά τη διάρκειά της, ίδρυσε γραφείο έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Τεχνολογικό Πάρκο Αττικής «Λεύκιππος», ενώ παράλληλα κατέθεσε πατέντα στο European Patent Office. Τα παραπάνω, όπως και η ένταξή της στο Elevate Greece, αποτελούν σημαντικά ορόσημα, που διαμόρφωσαν και τις προϋποθέσεις για τις πρώτες της πιλοτικές εφαρμογές σε projects.

To επόμενο διάστημα, το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας αναμένεται να επιταχυνθεί μέσα από τη διασύνδεση της πλατφόρμας με εργαλεία ΒΙΜ (BuildingInformationModelling), που αναμένεται να αποτελέσουν προ-απαιτούμενο στις κατασκευές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, την επέκταση της ομάδας της και την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος γύρου χρηματοδότησης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις