Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Siemens εξαγοράζει την εταιρεία λογισμικού μεταφορών Sqills έναντι 650 εκατ. δολαρίων

Η εταιρεία επιχειρεί τη σύνδεση της μετακίνησης με τον ψηφιακό κόσμο, επεκτείνοντας τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σε ένα πιο οικολογικό μέσο.

Η Siemens Mobility ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά της Sqills, μιας ολλανδικής εταιρείας λογισμικού για σιδηροδρομικές μεταφορές, έναντι 650 εκατ. δολαρίων ή αλλιώς 550 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αναδεικνύει το ενισχυμένο ενδιαφέρον για τους υπεραστικούς σιδηροδρόμους παγκοσμίως, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται πιο εμφανείς και ένα νέο κύμα τεχνολογιών καθίσταται διαθέσιμο.

Η Sqills διαθέτει προς πώληση ένα λογισμικό διαχείρισης αποθεμάτων, κρατήσεων και έκδοσης εισιτηρίων με βάση το cloud για φορείς σιδηροδρομικών μεταφορών παγκοσμίως. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002 και δεν έχει λάβει γενικά εξωτερικές επενδύσεις.

Για χρόνια, η μονάδα HaCon της Siemens και η Sqills ανταγωνίζονταν άλλους προμηθευτές, όπως η Amadeus, η IBM και η SilverRail, για να προσφέρουν επιχειρησιακά εργαλεία σε σιδηροδρομικές εταιρείες. Η Sqills είχε ένα σερί επιτυχιών στην Ευρώπη πριν την αρχή της πανδημίας. Σήμερα, 33 φορείς εκμετάλλευσης, όπως η SNCF, η Irish Rail, η Rail Delivery Group, η SJ, η Via Rail και η Eurostar, χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της.

Προς το παρόν, η εταιρεία απασχολεί 160 άτομα και προβλέπει ότι τα έσοδα της το 2022 θα ανέλθουν σε περίπου 47 εκατ. δολάρια (40 εκατ. ευρώ), γεγονός που αντιπροσωπεύει μια αύξηση από το 2019, όταν η Sqills απέφερε έσοδα περίπου 25 εκατ. δολάρια.

Με την εξαγορά της Sqills, η Siemens συνδυάζει τον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο για να εισάγει τους πελάτες της στον μετασχηματισμό, δήλωσε ο Roland Busch, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Siemens AG. Ταυτόχρονα, η συμφωνία υποστηρίζει την αναπτυξιακή πορεία της Siemens στις ψηφιακές υπηρεσίες, συμβάλλοντας στην κατανομή κεφαλαίου μέσω στοχευμένων εξαγορών, με βάση ορισμένα κριτήρια που η Sqills πληροί.

Η σύναψή της γίνεται σε ένα πλαίσιο δυναμικών μεταβολών στην ευρωπαϊκή σιδηροδρομική αγορά. Η πρόσφατη απελευθέρωση των σιδηροδρομικών αγορών της Ευρώπης και το αυξημένο ενδιαφέρον για τον σιδηρόδρομο ως μια πιο “πράσινη” επιλογή στα υπεραστικά ταξίδια συγκριτικά με τις πτήσεις, θα μπορούσαν να εντείνουν την πίεση στις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους για τα συστήματα κρατήσεων και τη διαχείριση των αποθεμάτων.

Τα νεότερα συστήματα που βασίζονται στο cloud επιτρέπουν στους φορείς εκμετάλλευσης να δοκιμάζουν άμεσα αλλαγές στα εμπορικά τους μοντέλα, ενώ παράλληλα λειτουργούν με χαμηλότερο κόστος ανά μονάδα, επιτρέποντας τις πιλοτικές εφαρμογές στη δομή των ναύλων, καθώς και την τιμολόγηση προέλευσης – προορισμού, βάσει ζώνης και απόστασης.

Ενδεικτικά, οι φορείς εκμετάλλευσης χρησιμοποιούν το σύστημα απογραφής της Sqills και στη συνέχεια συνδέονται με εταιρείες όπως η Trainline, η SilverRail και η Amadeus για τη διανομή των εισιτηρίων τους στα πρακτορεία. Ο τεχνολογικός κολοσσός της Γερμανίας σχεδιάζει να ενσωματώσει την πλατφόρμα S3 Passenger της Sqills με άλλες προσφορές της, συμπεριλαμβανομένων των Hacon, eos.uptrade, Bytemark και Padam Mobility.

Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις