Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η αρχή μιας “νέας εποχής”

Αναδημοσίευση από το Startupper Mag #21

Πριν από δύο χρόνια δημιουργήθηκε το Startupper Mag, ένα διαφορετικό, σύγχρονο και πρωτοποριακό περιοδικό, με σκοπό την προβολή των κορυφαίων Startups της Ελλάδας, την προώθηση των σημαντικότερων διεθνών τάσεων και την ανάδειξη των πρωταγωνιστών κάθε «success story» στη χώρα μας αλλά και των «αφανών ηρώων» πίσω από το ελληνικό οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα η Ελλάδα πέρασε από τη μεταμνημονιακή ευφορία για ένα καλύτερο μέλλον στη σκληρή πραγματικότητα του ανελέητου «crash test» της κοινωνίας και της οικονομίας που επέφερε η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο, σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, η χώρα μας επέδειξε για πρώτη φορά μετά από χρόνια τα πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει σε πολιτικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό και ακαδημαϊκό επίπεδο. Η χώρα που λοιδορήθηκε για τους τεμπέληδες και… απατεώνες κατοίκους της και χλευάστηκε ως μέρος των αποκαλούμενων «PIGS» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετώπισε υποδειγματικά τόσο την υγειονομική κρίση, όσο και τις οικονομικές της επιπτώσεις, την ίδια στιγμή που άλλες χώρες – «πρότυπα», κατά τα λεγόμενά τους, κατέρρεαν σαν πανάκριβοι… πύργοι από τραπουλόχαρτα.

Η ψηφιοποίηση του ελληνικού Δημοσίου έκανε μέσα σε λίγους μήνες… άλματα, καλύπτοντας ένα «τεχνολογικό χάσμα» δεκαετιών και ο ιδιωτικός τομέας επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό με πρωτοφανείς ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί η Ελλάδα να μην έγινε μέσα σε λίγους μήνες η νέα… Εσθονία ή Σιγκαπούρη, αλλά ανάγκασε τους αξιωματούχους της Κομισιόν να παραδεχτούν ότι η χώρα μας «μεταμορφώθηκε» σε μεγάλο βαθμό και απέκτησε μια νέα, ψηφιακή δυναμική.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως CEO πολυεθνικών και ξένοι πρεσβευτές πλέκουν εγκώμια της Ελλάδας, αναφέροντας ότι ορισμένες από τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται ήδη στη χώρα μας είναι ακόμα… εξαγγελίες στη δική τους! Παράλληλα, οι περισσότερες ελληνικές Startups διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της πανδημίας, προσαρμόστηκαν στις ραγδαίες αλλαγές και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έκλεισαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες συμφωνίες χρηματοδότησης ελληνικών εταιρειών της τελευταίας 15ετίας.

Ακόμα περισσότερες επεκτείνονται στο εξωτερικό και δεκάδες άλλες παρακολουθούνται πλέον στενά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds του κόσμου. Κι όμως, όλα αυτά ενδεχομένως να είναι μόνο η αρχή, οι πρώτες ενδείξεις μιας νέας εποχής για την Ελλάδα και το ελληνικό οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Σε μερικές εβδομάδες ξεκινάει η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» των 30,5 δισ. ευρώ, σύντομα θα ενεργοποιηθεί το ΕΣΠΑ 2021-2027 με κονδύλια 26 δισ. ευρώ και θα τεθεί σε εφαρμογή (έστω και με 10 χρόνια καθυστέρηση) το σχέδιο «Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία 4.0».

Μέσα στους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα εισέλθει σε μία νέα εποχή, όπου τους βασικούς πυλώνες θα αποτελούν ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία, ενώ οι ελληνικές Startups θα είναι ο «καταλύτης» των σημαντικότερων εξελίξεων.

Σε αυτές τις εταιρείες, στους founders, τους innovators και τους οραματιστές θα επικεντρωθούν τα επόμενα τεύχη του Startupper Mag. Στους πρωταγωνιστές της νέας εποχής για την Ελλάδα…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις