Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στο 1 τρις η αποτίμηση των Startup της Νοτιοανατολικής Ασίας μέχρι το 2025

Σε αυξημένο ρυθμό κινούνται τα κεφάλαια και η είσοδος στο χρηματιστήριο για πολλές νεοσύστατες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Νοτιοανατολική Ασία.

Οι νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας είχαν αποτίμηση ύψους 340 δισ. δολαρίων πέρσι που μπορεί να υπερτριπλασιαστεί μέχρι το 2025, σύμφωνα με την Jungle Ventures. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, προβλέπεται ότι οι ασιατικές Startup θα έχουν συνολική αξία 1 τρισ. δολάρια.

Στους υπολογισμούς της, η Jungle εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων της Νοτιοανατολικής Ασίας εξέτασε τις διαθέσιμες πληροφορίες για 31 επιχειρήσεις με ελάχιστη αποτίμηση τα 250 εκατ. δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές συναλλαγές επιχειρηματικών κεφαλαίων δεν δημοσιοποιούνται.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος από τα 340 δισ. δολάρια, όταν υπάρχουν δεδομένα που δεν εξετάζονται είτε επειδή δεν έχουν ανακοινωθεί ή γιατί βρίσκονται ακόμη υπό εξέλιξη.

Παρατηρώντας, ωστόσο, το ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 3-5 ετών στη Νοτιοανατολική Ασία και αν αυτός συνεχιστεί, εκτιμά ότι η αξία τους θα ανέλθει στα τρις δολάρια ακόμη και πριν από το 2025.

Η δυναμική της Νοτιοανατολικής Ασίας

Η Νοτιοανατολική Ασία έχει περίπου 400 εκατ. χρήστες του διαδικτύου ενώ το 10% από αυτούς απέκτησε για πρώτη φορά πρόσβαση στο ίντερνετ το 2020.

Η οικονομία του διαδικτύου στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές της επικράτειας, αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 δισ. δολάρια μέχρι το 2025, με βάση έκθεση του κλάδου από την Google, την Temasek Holdings και την Bain & Company.

Στο μεταξύ, το θετικό είναι ότι δεν υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης για αυτές τις Startup, καθώς οι επενδυτές αναζητούν  μια “επιταχυνόμενη ανάπτυξη” σε σύγκριση με άλλες βιομηχανίες. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες της περιοχής συνέλεξαν το ποσό ρεκόρ των 6 δισ. δολαρίων τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.

Στρατηγικές εισόδου στο χρηματιστήριο

Ορισμένες από τις πιο εξέχουσες Startup της οικονομίας της Νοτιοανατολικής Ασίας προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, ενώ ορισμένες από αυτές έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδια τους για αρχική δημόσια προσφορά που θα αποφέρει αυξημένες πωλήσεις.

Συγκεκριμένα, ο κολοσσός των μεταφορικών υπηρεσιών με ταξί Grab ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο μέσω μιας SPAC αξίας 39,6 δισ. δολαρίων, μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες λευκής επιταγής που έχουν γίνει ποτέ.

Αλλά και ο πρόσφατα συγχωνευμένος ινδονησιακός τεχνολογικός γίγαντας, GoTo Group, σχεδιάζει να εισέλθει σύντομα στο χρηματιστήριο.  Η εταιρεία ακινήτων PropertyGuru με έδρα τη Σιγκαπούρη πρόκειται επίσης να πραγματοποιήσει την είσοδο του στο χρηματιστήριο μέσω  SPAC, ενώ η ινδονησιακή εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Bukalapak έκανε το ντεμπούτο της την Παρασκευή.

Πάντως, οι αποτιμήσεις των περισσότερων Startup στην Νοτιοανατολική Ασία κατά την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο εξακολουθούν να κυμαίνονται κάτω από 1 δισ. δολάρια, και οι περισσότερες από αυτές γίνονται μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών.

“Έκκληση” για IPOs

Ο Amit Anand συνιδρυτής της Jungle, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής των νεοφυών επιχειρήσεων που μπαίνουν νωρίς στο χρηματιστήριο, δήλωσε ότι ενθαρρύνει αρκετές εταιρείες του χαρτοφυλακίου του στην περιοχή να διενεργήσουν δημόσιες εγγραφές.

Οι επενδυτές αναζητούν νέες εταιρείες, κλάδους και τεχνολογίες που μπορούν να αποφέρουν επιπλέον κέρδη από την αγορά. Όμως, ο ίδιος εξήγησε ότι οι τοπικές χρηματιστηριακές αγορές δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να χειριστούν τις IPO μεγατόνων, οι περισσότερες από τις οποίες αναμένεται να εισαχθούν στις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, οι μικρότερες εγγραφές κάτω των 5 δισ. δολαρίων θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την εισαγωγή στις εγχώριες αγορές, διαβεβαίωσε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις