Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Google μεταθέτει την ημερομηνία επιστροφής των εργαζόμενων στο γραφείο για τον Ιανουάριο

Παρόλα αυτά, οι υπάλληλοι μπορούν να επανέλθουν και νωρίτερα στο γραφείο αν το επιθυμούν.

Η Google ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναβάλλει την υποχρεωτική επιστροφή στα γραφεία για του χρόνου, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα της COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Ο τεχνολογικός κολοσσός είχε πρόσφατα προγραμματίσει να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι σε δια ζώσης εργασία τον Οκτώβριο, ένα χρονοδιάγραμμα που είχε ήδη μετατεθεί από τον αρχικό στόχο του Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι αυξανόταν η ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Η εταιρεία τώρα έθεσε τις 10 Ιανουαρίου 2022 ως μεταβατική ημερομηνία για να φέρει τους εργαζόμενους πίσω στις εγκαταστάσεις της, εφαρμόζοντας ένα υβριδικό πρόγραμμα εργασίας, σύμφωνα με τον CEO της Google, Sundar Pichai, ο οποίος απευθύνθηκε στους εργαζόμενους μέσω mail, μιλώντας τόσο για ορισμένες τοποθεσίες όπου οι συνθήκες αρχίζουν να βελτιώνονται, όσο και για πολλά μέρη του κόσμου, στα οποία η πανδημία συνεχίζει να δημιουργεί αβεβαιότητα.

Το πότε θα σταματήσει η εξ αποστάσεως εργασία στα γραφεία της Google παγκοσμίως, θα καθοριστεί από τις τοπικές συνθήκες μετά τις 10 Ιανουαρίου. Η εταιρεία έχει ήδη εγκρίνει τα αιτήματα χιλιάδων εργαζομένων να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως ή να αλλάξουν μέρος εργασίας. Τα γραφεία της Google είναι προς το παρόν ανοιχτά και δίνουν την ευκαιρία στους υπαλλήλους να επιστρέψουν εθελοντικά, ενώ η παράταση της ημερομηνίας επιστροφής της εταιρείας στα γραφεία χαρίζει στους εργαζόμενους μεγαλύτερη ευελιξία πριν την επάνοδο.

Η αλλαγή στα σχέδια έρχεται καθώς οι πολιτικές επιστροφής στο γραφείο της Google έχουν προκαλέσει μεγάλες εντάσεις μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν παραπονεθεί ότι οι κανόνες εφαρμόζονται άνισα. Τον περασμένο μήνα, το CNET ανέφερε ότι ο Urs Hölzle, ένα από τα πιο υψηλόβαθμα και μακροβιότερα στελέχη της Google, δήλωσε στους υπαλλήλους ότι θα εργάζεται εξ αποστάσεως από τη Νέα Ζηλανδία. Η ανακοίνωση εξόργισε τους εργαζομένους σε χαμηλότερες θέσεις, οι οποίοι είπαν ότι στο παρελθόν δεν είχε υποστηρίξει την κατ’ οίκον εργασία.

Τον Μάιο, ο Pichai παρουσίασε σχέδια που αφορούσαν τους περισσότερους υπαλλήλους, οι οποίοι θα πηγαίνουν στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. Με τη νέα αυτή δομή, το 20% της εταιρείας θα εργάζεται εξ αποστάσεως και ένα ακόμη 20% θα αλλάξει βάση, ενώ το υπόλοιπο 60% θα συνεχίσει να εργάζεται κανονικά από το γραφείο.

Καθώς η Google ετοιμάζεται να καλωσορίσει το εργατικό δυναμικό της αυτοπροσώπως, η εταιρεία έχει επίσης αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τους εργαζόμενους σχετικά με τις πιθανές περικοπές μισθών, αφότου η Google έθεσε σε λειτουργία τον Ιούνιο ένα εργαλείο που υπολογίζει τις προσαρμογές των εισοδημάτων ανάλογα με τις μετεγκαταστάσεις. Ορισμένες εταιρείες, βέβαια, όπως η Reddit, ανακοίνωσαν ότι δεν θα κάνουν αλλαγές στις απολαβές των εργαζομένων αν αυτοί μετακινηθούν από ακριβές περιοχές όπως το San Francisco ή τη Νέα Υόρκη.

Η αντιπαράθεση για την επιστροφή στο γραφείο αναδεικνύει τους διάφορους παράγοντες που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι εταιρείες καθώς προσπαθούν να σχεδιάσουν ένα εργασιακό μέλλον μετά την πανδημία. Η ευελιξία έχει γίνει βασικό ζήτημα διότι οι εταιρείες επιχειρούν να επαναφέρουν τους υπαλλήλους στα γραφεία μετά από ένα χρόνο και πλέον απομακρυσμένης εργασίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις