Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Ελ Σαλβαδόρ αγόρασε bitcoin αξίας 21 εκατ. δολαρίων

Σε μια παρακινδυνευμένη προσπάθεια περισσότεροι πολίτες να υιοθετήσουν το νόμισμα στις συναλλαγές τους.

Το Ελ Σαλβαδόρ αγόρασε bitcoin αξίας περίπου 20,9 εκατ. δολαρίων, μία ημέρα πριν υιοθετήσει επίσημα το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο ως νόμιμο χρήμα. Σε μια σειρά από tweets τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Nayib Bukele αποκάλυψε ότι η χώρα αγόρασε συνολικά 400 bitcoin, το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη προσπάθεια να εντάξει το ψηφιακό νόμισμα στον ισολογισμό της.

Με βάση την τιμή του bitcoin τη στιγμή των tweets, το ποσό του ψηφιακού νομίσματος που αγοράστηκε ανήλθε συνολικά σε περίπου 20,9 εκατ. δολάρια, ενώ επικρατεί αισιοδοξία ότι οι χρηματιστές θα αγοράσουν πολύ περισσότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του bitcoin αυξήθηκε μετά τα tweets γύρω στα 52.681,85 δολάρια.

Οι αναρτήσεις έγιναν λίγες ώρες πριν τεθεί σε ισχύ την Τρίτη ο νόμος του Ελ Σαλβαδόρ για το bitcoin, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούνιο. Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η πρώτη χώρα που δέχεται το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το δολάριο. Υποστηρικτές και επικριτές σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθούν για να δουν πώς θα εξελιχθεί αυτό το πρωτοφανές πείραμα.

Η ανακοίνωση του Bukele σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για το bitcoin. Το Ελ Σαλβαδόρ είναι πλέον η πρώτη χώρα που έβαλε επίσημα το bitcoin στον ισολογισμό της και στα αποθέματα της. Ωστόσο, η πολιτική αυτή έχει εντείνει την κριτική σε όλη τη χώρα. Σχεδόν το 70% των πολιτών του Ελ Σαλβαδόρ που συμμετείχαν σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Αμερικής διαφώνησαν με την απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει το bitcoin ως νόμιμο χρήμα. Πολλοί ήταν επίσης αβέβαιοι για τον τρόπο χρήσης του ψηφιακού νομίσματος.

Υποστηρικτές της κίνησης του Ελ Σαλβαδόρ μιλούν για δείγμα αυξανόμενης αποδοχής του bitcoin που άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν. Η κυβέρνηση του Σαλβαδόρ ελπίζει ότι θα ενισχύσει την οικονομική ένταξη σε μια χώρα όπου περίπου το 70% των πολιτών δεν έχει πρόσβαση σε παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Τα εμβάσματα, ή τα χρήματα που στέλνουν οι μετανάστες στην πατρίδα τους, είναι επίσης σημαντικά για την οικονομία, καθώς αντιπροσωπεύουν πάνω από το 24% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η νομοθεσία επιτρέπει την απεικόνιση των τιμών σε bitcoin, την καταβολή των φορολογικών εισφορών με το ψηφιακό νόμισμα και οι ανταλλαγές σε bitcoin δεν θα υπόκεινται σε φόρο κεφαλαιακών κερδών.

Το Ελ Σαλβαδόρ εγκαινίασε μια εφαρμογή wallet με την ονομασία Chivo, στην οποία οι πολίτες μπορούν να εγγραφούν με την εθνική τους ταυτότητα προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές με bitcoin. Οι χρήστες θα λάβουν bitcoin αξίας 30 δολαρίων όταν εγγραφούν σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση. Την περασμένη Τρίτη, το Κογκρέσο του Ελ Σαλβαδόρ ψήφισε νόμο για τη δημιουργία ενός ταμείου 150 εκατ. δολαρίων για τη διευκόλυνση των μετατροπών από bitcoin σε δολάρια ΗΠΑ. Αλλά το bitcoin είναι γνωστό για την απότομη μεταβλητότητα που παρουσιάζει κατά καιρούς, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά του ως νόμισμα.

Το Bitcoin δεν έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα μέσο ανταλλαγής, οπότε πρόκειται για μια πρώιμη πιλοτική εφαρμογή του. Η κύρια χρήση του ψηφιακού αυτού νομίσματος στο Ελ Σαλβαδόρ θα αφορά γενικά τα εμβάσματα και τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν για να αποταμιεύσουν κάποιο πλούτο και ίσως μετέπειτα να ανταγωνιστεί και το δολάριο στη χώρα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις