Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ηνωμένο Βασίλειο: Η κυβέρνηση κατέχει μερίδιο σε 158 Startups

Αν και εγείρει προβληματισμό η πηγή των χρηματοδοτήσεων καθώς τα κεφάλαια προέρχονται από φορολογούμενους πολίτες.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατέχει πλέον μερίδια σε 158 νεοφυείς επιχειρήσεις μετά τη μετατροπή μιας σειράς δανείων που χρηματοδοτήθηκαν από τους φορολογούμενους σε μετοχές.

Τα συγκεκριμένα δάνεια χρηματοδοτήθηκαν από τους φορολογούμενους, ενώ σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τρίτη η κρατική British Business Bank πολλές εταιρείες έχουν επωφεληθεί των κεφαλαίων που έλαβαν.

Η εφαρμογή πώλησης εισιτηρίων για συναυλίες Dice FM, η μάρκα αναψυκτικών Gunna και ο πάροχος DIY computer kit Kano είναι μεταξύ των επιχειρήσεων στις οποίες η κυβέρνηση κατέχει μετοχές.

Το Future Fund ξεκίνησε από τον υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας στήριξης των βρετανικών επιχειρήσεων που είχαν πληγεί από τα lockdowns λόγω Covid-19.

Το πακέτο διάσωσης επεκτάθηκε τον προηγούμενο Ιούνιο για να συμπεριλάβει επιχειρήσεις που εδρεύουν στο εξωτερικό. Οι νεοσύστατες εταιρείες μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση μεταξύ Μαΐου 2020 και Ιανουαρίου 2021.

Η British Business Bank, η οποία διαχειρίζεται το λεγόμενο πρόγραμμα Future Fund, δήλωσε ότι έχει χορηγήσει σε 1.190 εταιρείες μετατρέψιμα δάνεια αξίας 1,58 δισ. δολαρίων.

Τα εν λόγω δάνεια μετατρέπονται σε μετοχές στον επόμενο γύρο χρηματοδότησης μιας Startup και αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποδώσει την επένδυση αργότερα.

Στις 31 Αυγούστου, 158 από τα δάνεια είχαν μετατραπεί σε μετοχές, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν αντλήσει επιπλέον ιδιωτικά κεφάλαια μέσω μιας σειράς χρηματοδότησης με ίδια κεφάλαια.

Από τα 158 δάνεια που έχουν μετατραπεί σε μετοχές, τα 90 αφορούν εταιρείες με έδρα το Λονδίνο, ενώ μόλις τέσσερα αφορούν εταιρείες στην Ουαλία.

Ο Ken Cooper, CEO επιχειρηματικών λύσεων της British Business Bank, δήλωσε ότι το Future Fund δημιουργήθηκε για να αυξήσει τη ροή κεφαλαίων προς καινοτόμες εταιρείες εν μέσω έξαρσης της πανδημίας.

Εξασφαλίζοντας, παράλληλα, μακροπρόθεσμη αξία για τον φορολογούμενο του Ηνωμένου Βασιλείου, το Future Fund είναι ήδη μέτοχος σε πολλές υποσχόμενες επιχειρήσεις, καθώς μπορεί να υποστηρίξει και να επωφεληθεί από τη συνεχή ανάπτυξή τους.

Ωστόσο, δεν κρίνουν όλοι ότι η χρηματοδότηση των φορολογουμένων θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ ο Ρόμπιν Κλάιν, συνιδρυτής της εταιρείας VC, LocalGlobe, μίλησε πέρσι για λανθασμένη κατεύθυνση των επενδύσεων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις