Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Blueground: Κολοσσιαία χρηματοδότηση 140 εκατ. δολαρίων

Η εταιρεία αποτιμάται πια στα 750 εκατ. δολάρια με τα κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει συνολικά.

Η Startup Blueground, η οποία δραστηριοποιείται στην εκμίσθωση επιπλωμένων διαμερισμάτων, συγκέντρωσε 140 εκατ. δολάρια σε μετοχικό κεφάλαιο από επενδυτές. Η εταιρεία, με έδρα τη Νέα Υόρκη, έλαβε ακόμα ένα δάνειο ύψους 40 εκατ. δολαρίων από τη Silicon Valley Bank, με την αποτίμηση της να φτάνει πλέον τα 750 εκατ. δολάρια.

Στο γύρο χρηματοδότησης όπου ηγήθηκε η WestCap του Laurence Tosi, συμμετείχε επίσης ο Geolo Capital, ένας επενδυτικός βραχίονας του δισεκατομμυριούχου John Pritzker, όπως επίσης και οι VentureFriends και Prime Ventures, με βάση όσα δήλωσε σε συνέντευξh του ο CEO της Blueground, Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου.

Με τη νέα χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, η Blueground έχει συγκεντρώσει 218 εκατ. δολάρια από την ίδρυση της, το 2013, μέχρι πρότινος, όταν και ξεκίνησε τη δράση της σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία Αυστρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία.

Τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν την επέκταση της Blueground, από τα 5.000 διαμερίσματα που ήδη κατέχει σε 15 πόλεις παγκοσμίως, μαζί του Λος Άντζελες, του Seattle και της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Η εταιρεία σχεδιάζει να λειτουργήσει παράλληλα στο Μαϊάμι, τη Μαδρίτη, τη Ζυρίχη και το Βερολίνο μέχρι το τέλος του 2021, ενώ στοχεύει να αποκτήσει παρουσία τουλάχιστον σε 50 πόλεις μέχρι το 2025.

Η Blueground είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στην αυξανόμενη ανάγκη για ευελιξία στα ακίνητα, καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να καθυστερούν την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία, όπως ανέφερε ο Pritzker, ιδρυτικός εταίρος της Geolo Capital. Επισημαίνεται άλλωστε ότι ο Tom Gottlieb, συνιδρυτής και διευθύνων γενικός εταίρος της Geolo Capital, θα συμμετάσχει στο ΔΣ της Blueground.

Ο Χατζηελευθερίου συνίδρυσε την Blueground το 2013 στην Αθήνα, μετά από πολύμηνες διαμονές σε ξενοδοχεία για διάφορες εργασιακές αποστολές στην καριέρα του ως σύμβουλος της McKinsey & Co., όταν συνειδητοποίησε πόσο δύσκολο ήταν να βρει επιπλωμένα διαμερίσματα για ένα μικρό διάστημα.

Στην αρχή της πανδημίας, το 2020, η πληρότητα έπεσε στο 88% σε ορισμένες πόλεις πριν σταθεροποιηθεί στο 92%. Η Blueground είχε επίσης μειώσει τις τιμές της εν μέσω της δραματικής πτώσης των ενοικίων σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο.

Οι κάτοικοι του βέβαια, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ζευγάρια ηλικίας 25 έως 45 ετών, παραμένουν διστακτικοί στο να υπογράψουν 12μηνες μισθώσεις λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί με τα ενοίκια, ένα θέμα που εξακολουθεί να απασχολεί και το 2021.

Η ελάχιστη διάρκεια διαμονής στο Blueground είναι 1 μήνας και η μέση διάρκεια ενοικίασης είναι 4,5 μήνες. Περίπου το 60% των κρατήσεων είναι τακτικοί πελάτες που είτε παρατείνουν τη διαμονή τους, ή μετακομίζουν σε νέα γειτονιά εντός της ίδιας πόλης ή αλλού.

Η νεοφυής επιχείρηση έχει σαφώς ενισχυθεί από τη συνεχή εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας. Όλο και περισσότερες εταιρείες δίνουν στους υπαλλήλους τη δυνατότητα να επιλέγουν πού θέλουν να ζουν και να εργάζονται από εκεί, μια τάση που συμβάλλει επιπλέον στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Μεταξύ των ιδιοκτητών, με τους οποίους συνάπτει είτε μισθώσεις ή συμφωνίες διαμοιρασμού εσόδων, είναι και οι Related Companies, AvalonBay Communities και Equity Residential. Η εταιρεία αναμένει αύξηση των εσόδων της κατά 40% μέχρι τον Δεκέμβριο και προβλέπει άνοδο των κερδών της κατά 85% το 2022 που υπολογίζεται σε περίπου 260 εκατ. δολάρια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις