Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το υβριδικό μοντέλο εργασίας εμποδίζει την ανέλιξη γυναικών και νέων;

Το υβριδικό μοντέλο εργασίας μπορεί να εντείνει το χάσμα γενεών και φύλων, ενθαρρύνοντας ή περιορίζοντας ορισμένες ομάδες στο σπίτι τους.

Νέες διαρρυθμίσεις στον εργασιακό χώρο με σύγχρονα χαρακτηριστικά, άρχισαν να παρατηρούνται ακόμη και πριν ο κορωνοϊός πλήξει τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, τα κύματα ψηφιακού μετασχηματισμού και οι ανησυχίες για την υγεία που προκλήθηκαν από την πανδημία επιτάχυναν την εξέλιξη των χώρων εργασίας με πρωτοφανή ρυθμό. 

Ο ανέπαφος φωτισμός που ενεργοποιείται με ένα πέρασμα, τα σημεία απολύμανσης, οι τεχνολογικές λύσεις και η αποσυμφόρηση των εργαζομένων αλλάζουν γρήγορα την εμφάνιση των γραφείων, αλλά υπάρχουν τάσεις πέρα από τον επανασχεδιασμό των φυσικών χώρων που διαμορφώνουν την πορεία του υπάρχοντος υβριδικού μοντέλου επιστροφής στην εργασία. 

Ο Hung Lee, επαγγελματίας του κλάδου των προσλήψεων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, πιστεύει ότι οι ρυθμίσεις εξ αποστάσεως και ευέλικτης εργασίας δημιουργούν ένα “χάσμα γενεών και φύλων” στους υβριδικούς χώρους εργασίας με απτές, ακούσιες συνέπειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες δυναμικές και στατιστικά στην πορεία. 

Χάσμα γενεών 

Η διάκριση βάσει ηλικίας στα υβριδικά περιβάλλοντα, σύμφωνα με τον ίδιο, ενδέχεται να αποτελέσει υποπροϊόν των βετεράνων εργαζομένων που έλκονται περισσότερο από τα οφέλη της απομακρυσμένης εργασίας από ό,τι τα νέα ταλέντα που εισέρχονται νωρίς. 

Η στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία ήταν πραγματικά μια καλή επιλογή για τους επιτυχημένους, έμπειρους εργαζόμενους, επειδή έχουν ήδη χτίσει ένα ισχυρό δίκτυο και κοινωνικό κεφάλαιο στον κλάδο τους, τους εμπιστεύονται πλήρως και έχουν αρκετά χρήματα για να ελέγχουν το περιβάλλον εργασίας τους, πράγμα που σημαίνει ότι κατέχουν ένα ακίνητο”, δήλωσε ο Lee, επιμελητής, συντάκτης και δημιουργός κοινοτήτων στο ενημερωτικό δελτίο του κλάδου Recruiting Brainfood. 

Ωστόσο, λέει ότι η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να μην είναι η ιδανική κατάσταση για τους νεότερους εργαζόμενους που έχουν προσχωρήσει πρόσφατα σε μια εταιρεία, βρίσκονται στα πρώτα στάδια της καριέρας τους, μοιράζονται ένα διαμέρισμα με άλλους ή έχουν μετακομίσει σε μια νέα πόλη. 

Χωρίς ένα γραφείο εργασίας, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η δικτύωση στο χώρο, σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα άτομα σε μια τέτοια συνθήκη μπορεί ακόμη και να έχουν την εντύπωση ότι η εργασία τους έχει “εμπορευματοποιηθεί πλήρως”. Ο λόγος, όπως εξηγεί, είναι ότι οι άυλες πτυχές της εργασίας τους και το επιπλέον μίλι που κάνουν μπορεί να μην εκτιμηθούν καν. 

Η δουλειά από το σπίτι δεν αναγνωρίζεται το ίδιο καθώς ο υπεύθυνος δεν βρίσκεται εκεί όταν δίνετε συμβουλές σε έναν συνάδελφό σας. Η προσοχή εστιάζεται μόνο στο μετρήσιμο αποτέλεσμα που παράγετε, και αυτό δεν είναι καλό για τους νέους εργαζόμενους, συμπλήρωσε ο Lee, ο οποίος είναι επίσης συνιδρυτής και CEO της βραβευμένης πλατφόρμας online προσλήψεων Workshape.io 

Όλοι αυτοί οι παράγοντες δεν αποκλείεται όμως να οδηγήσουν, με την εμφάνιση των υβριδικών χώρων εργασίας όπου θα κυριαρχούν οι νέοι, και στην απομάκρυνση των έμπειρων εργαζομένων των οποίων η παρουσία στο γραφείο δεν είναι πια τόσο απαραίτητη. 

Διαχωρισμός των δύο φύλων 

Ένα άλλο σενάριο που σύμφωνα με τον Lee εκτυλίσσεται σε όλο το τοπίο των εργασιακών χώρων είναι ότι οι γυναίκες εργαζόμενες κατ’οίκον θα υπερτερούν κατά πολύ των ανδρών, δεδομένου ότι οι γυναίκες έχουν δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο οικογενειακών υποχρεώσεων, γεγονός που καθιστά τα πλεονεκτήματα της μερικής ή απομακρυσμένης εργασίας -συμπεριλαμβανομένου του λιγότερου χρόνου μετακίνησης και του πιο ευέλικτου προγράμματος- εξαιρετικά ελκυστικά για αυτές. 

Ενδεικτικά, μελέτες δείχνουν ότι η νομοθεσία για την ευέλικτη εργασία στην Ολλανδία -παρά τον “προοδευτικό της χαρακτήρα”- έχει οδηγήσει σε πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό για τις γυναίκες, καθώς οι περισσότερες από αυτές επιλέγουν να εργαστούν με μερική απασχόληση όταν τους δίνεται η δυνατότητα, επιστρέφοντας στον οικιακό χώρο. 

Η μικρή παρουσία των γυναικών στο γραφείο θα σημαίνει ότι θα υστερούν ακόμη περισσότερο σε βασικές αξιολογήσεις της καριέρας, τους όπως στην εκπροσώπηση σε ηγετική θέση, οδηγώντας σε έναν “στρεβλό, έμφυλο” καταμερισμό της εργασίας.” Τώρα αυτό που μπορεί να έρθει στο μυαλό είναι: Είναι θετικές ή αρνητικές οι τρέχουσες εξελίξεις που σχετίζονται με τις γενιές και τα φύλα; Η Lee λέει ότι το ερώτημα είναι “άσχετο”, επειδή το καλό ή το κακό είναι απλώς θέμα αντίληψης. 

Η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι μπορεί να είναι ταυτόχρονα θετική και αρνητική για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων και με διαφορετικούς τρόπους για το ίδιο άτομο. Οι εταιρείες πρέπει να έχουν ωστόσο επίγνωση των αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων που θα επιφέρουν οι αποφάσεις τους. 

Σαφής ταυτότητα 

Καθώς η απομακρυσμένη εργασία εξελίσσεται σε υβριδική εργασία και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία, ο Lee συμβουλεύει τις εταιρείες να προσέχουν την παγίδα της προσφοράς “σούπερ ευέλικτων” ρυθμίσεων εργασίας, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εικόνα τους. 

 Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σαφείς στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν τις επιλογές τους στους εργαζομένους και θα πρέπει να εκφράζουν ρητά αν είναι μια εταιρεία που προτιμά την εξ αποστάσεως εργασία ή αν θέλουν οι εργαζόμενοι να εργάζονται κατά κύριο λόγο στο χώρο τους. Αντίστοιχα, τα στελέχη και οι εταιρείες πρέπει να έχουν μια ξεκάθαρη ταυτότητα στον τρόπο που δουλεύουν για να έχουν και τα αναγκαία οφέλη αντί να χάνουν από τις προτάσεις τους. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις