Αυτές είναι οι 10 εταιρείες που βράβευσε το Elevate Greece

Καθεμία εταιρεία συμβάλλει με τα παράγωγα της στο οικοσύστημα της ελληνικής καινοτομίας.

Κατά την έναρξη της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δόθηκαν τα βραβεία στις Startups που με τη δραστηριότητα και την εφευρετικότητα τους ξεχώρισαν. Για πρώτη φορά έγινε η απονομή των βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας στις 10 εταιρείες που διακρίθηκαν από τις 250 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, διεκδικώντας έπαθλα αξίας και υπηρεσίες.  

Οι εν λόγω νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στο μητρώο του Elevate Greece, ένα δίκτυο παροχής κινήτρων από την πολιτεία, που παρουσιάζει το οικοσύστημα, καθώς και μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες, ευκαιρίες καριέρας, δεδομένα για το χώρο και τρέχοντες διαγωνισμοί. Προωθούνται, παράλληλα, δυνατότητες συνεργασίας και υποστηρικτές για τις Startups που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ψηφιακή πύλη του. 

Μια από αυτές είναι και η Orfium που ιδρύθηκε το 2015 από τους Ντρου Ντέλις, Κρις Μαχόνεϊ, Ρομπ Γουέλ και Μιχάλης Πετυχάκης, ως ένα μέσο ανάδειξης καλλιτεχνών που εξελίχθηκε σε δομή διαχείρισης της μουσικής. Η εταιρεία έχει διαμορφώσει μια πλατφόρμα που ανιχνεύει τυχόν παραβιάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο, ενώ το 2020 έλαβε 1,8 εκατ. χρηματοδότηση από BigPi VC. 

Ακολουθεί, η Quanta & Qualia (MaGOS), η οποία συστάθηκε το 2017 από τον Γρηγόρη Αγριόπουλο σε συνεργασία με διάφορους επαγγελματίες μάρκετινγκ, διοίκησης επιχειρήσεων μέχρι ανάπτυξης λογισμικού και ρομποτικής, ανέπτυξε πρόσφατα ένα σύστημα ελέγχου κίνησης των χεριών και των δαχτύλων σε VR. Η εταιρεία επικεντρώνεται στις διαδραστικές συσκευές ενισχύοντας την εμπειρία του χρήστη και μετρά 468.000 ευρώ από χρηματοδοτήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, συγκεκριμένα από Digi-Fed, EU Trinity και XR4ALL. 

Με τη σειρά της η Hack the Box, μεταξύ των νικητών, δημιουργία του Χάρη Πυλαρινούτου Άρη Ζηκόπουλου και του James Hooker, συνιστά μια διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα κυβερνοεπιθέσεων. Η εταιρεία ξεκίνησε το 2017 με στόχο να κάνει πιο προσιτή την εκπαίδευση γύρω από την κυβερνοασφάλεια, έχοντας λάβει τελευταία κεφάλαια ύψους 10,6 εκατ. δολαρίων από διεθνή VC’s. 

Στη λίστα των βραβευμένων εταιρειών προστίθεται και το JADBio με ένα εξελιγμένο σύστημα επεξεργασίας βιοδεδομένων, μια Spinoff που ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Τσαμαρδίνο, το Παύλο Χαρονυκτάκη και τον Vincenzo Lagani, η οποία εδώ και 15 χρόνια λειτουργεί με αποστολή να παρέχει στα ερευνητικά ιδρύματα, τους επιστήμονες ανάλυσης δεδομένων και τις εταιρείες τη δυνατότητα να αναλύουν αυτόματα τα στοιχεία. Επισημαίνεται ότι πέρσι είχε αντλήσει 800.000 ευρώ από επενδυτικούς αγγέλους. 

Επιπλέον, διακρίθηκε και η ORamaVR που ανέπτυξε ένα σύστημα ιατρικής εκπαίδευσης σε VR, πρωτοεμφανίστηκε το 2016 μέσα στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ από τον Γιώργο Παπαγιαννάκη, τον Ελευθέριο Τσιρίδη και τον καθηγητή Παναγιώτη Τραχανιά, με στόχο να ανατρέψει το μοντέλο “δασκάλου – μαθητή” και να βελτιώσει την εκπαίδευση των ασκούμενων χειρουργών μέσω της εικονικής πραγματικότητας. Ο οργανισμός έλαβε την πιο πρόσφατη χορηγία Epic Games Mega-Grant το 2020 και μέχρι πέρσι είχε συγκεντρώσει 1,6 εκατ. ευρώ σε χορηγίες R&D και βραβεία. 

Η agtech Augmenta, η οποία δημιούργησε ένα σύστημα που τοποθετείται στα αγροτικά μηχανήματα για γεωργία ακριβείας, βρίσκεται επίσης ανάμεσα στις νικήτριες εταιρείες, και αναπτύχθηκε το 2016 από τους Γιώργο Βαρβαρέλη και Δημήτρη Ευαγγελόπουλο. Νωρίτερα φέτος, εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 8 εκατ. δολαρίων από CNH Industrial, Pymwymic, Marathon και Hardware Club. 

Η METIS Cyberspace Technology, έκανε την εμφάνιση της το 2016 από μια ομάδα επτά έμπειρων μηχανικών, ειδικευόμενη στα πεδία της Ηλεκτρονικής Μηχανικής, του IoT (Internet Of Things), του Cloud Computing και της Τεχνητής Νοημοσύνης, με επίκεντρο την ναυτική μηχανική. Η εταιρεία έχει διαμορφώσει ένα σύστημα ελέγχου των εμπορικών πλοίων και το 2018 εξαγοράστηκε από τον όμιλο Olympia που επένδυσε τότε 4 εκατ. ευρώ στην επιχείρηση.  

Η Nannuka, που ιδρύθηκε από τις Natalie Levi και Λέλα Δρίτσα το 2014άρχισε σαν μια online υπηρεσία, η οποία, συνδέει τους γονείς με babysitters και παιδαγωγούς και διαθέτει πλέον μια πλατφόρμα εύρεσης βοηθών – εκπαιδευτών για παιδιά. Η εταιρεία έχει κατακτήσει πολλές διακρίσεις και fundings για την υποστήριξη του έργου και των τμημάτων της.  

Η Owiwi, υπό την ίδρυση των Ηλία ΒαρθολομαίοΧριστόφορο Λουτζάκη και Αθηνά Πoλίνα Ντόβα το 2013, διαθέτει ένα ψυχομετρικό παιχνίδι για την επιλογή προσωπικού, ξεκίνησε για να αντικαταστήσει τα παλιά και περίπλοκα μέσα αξιολόγησης με συναρπαστικά και διασκεδαστικά παιχνίδια που «ξεκλειδώνουν» τα προφίλ των υποψηφίων. Το 2018, δέχτηκε ακόμα μια από τις σημαντικές χρηματοδοτήσεις της αξίας 320 χιλ. ευρώ από Fundbox Capital. 

Τέλος, μια εταιρεία που συμπληρώνει τη νικητήρια επιβράβευση των παραπάνω είναι η Gizelis Robotics, χτίστηκε για να προσφέρει στην παγκόσμια βιομηχανία υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ενώ ανέπτυξε ένα ρομπότ καθαρισμού αέρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας που λειτουργεί ενάντια στον κορωνοϊό και όχι μόνο. Η επιχείρηση συνιδρύθηκε από τον Παναγιώτη Λάγιο και κάθε χρηματοδότηση που λαμβάνει στοχεύει ακριβώς στην υλοποίηση νέων έργων που σχετίζονται με ρομποτικά αυτοματοποιημένα συστήματα. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις