Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Ιδρυμα Falling Walls βραβεύει τους πρωτοπόρους στην επιστήμη του 2021

Περισσότερες  από 1.000 υποψηφιότητες από 115 χώρες εξετάστηκαν από την κριτική επιτροπή υπό την προεδρία της Helga Nowotny, πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

Ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τα πρώτα επιστημονικά βραβεία της χρονιάς στην κατηγορία “Science Breakthroughs  of the year 2021” από το Ίδρυμα Falling Walls στο Βερολίνο. Αποδέκτες είναι επτά επιστήμονες που διακρίνονται σε ποικίλους ερευνητικούς τομείς, από τις Επιστήμες της Ζωής και τις Φυσικές Επιστήμες έως την Τέχνη και την Καινοτομία.

Περισσότερες  από 1.000 υποψηφιότητες από 115 χώρες εξετάστηκαν από την κριτική επιτροπή υπό την προεδρία της Helga Nowotny, πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, η οποία είπε χαρακτηριστικά πως : «Η κριτική επιτροπή ενθουσιάστηκε από την εξαιρετική έρευνα που διενεργείται  σε κάθε τομέα και τη δέσμευση των ερευνητικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουν να αναζητούν λύσεις που εξυπηρετούν την ανθρωπότητα» . Όπως προσθέτει ο Jürgen Mlynek, Πρόεδρος του Ιδρύματος Falling Walls: «Ο αριθμός των συμμετεχόντων ιδρυμάτων και χωρών αυξάνεται κάθε χρόνο. Αυτή είναι μια θετική τάση που δείχνει ότι το Falling Walls Science Summit συμβάλλει σημαντικά στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και φέρνει την καλύτερη έρευνα επί σκηνής στο Βερολίνο».

Οι πρώτοι βραβευμένοι με το διάσημο βραβείο : “Science Breakthrough of the Year” είναι:

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

JOSÉ -ALAIN SAHEL – Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο  Πίτσμπουργκ

Η πτώση του τείχους στην αποκατάσταση της όρασης λόγω εκφυλισμού του αμφιβληστροειδούς.

Ο José-Alain Sahel έκανε την πρώτη κλινική δοκιμή σε άνθρωπο συνδυάζοντας μια βιοθεραπεία με μια συσκευή διέγερσης για να ανιχνεύσει την πρώτη κλινική απόδειξη αποκατάστασης της όρασης χρησιμοποιώντας την οπτογενετική. Ο Δρ Sahel και η ομάδα του επέβλεψαν την κλινική ανάπτυξη μιας ασύρματης φωτοβολταϊκής οπτικής πρόθεσης αμφιβληστροειδούς που χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς σε δοκιμές  πάνω σε μια νευροεκφυλιστική νόσο των ματιών που ονομάζεται Leber Hereditary Optic Neuropathy. Οι μελέτες φάσης ΙΙΙ της νέας θεραπευτικής προσέγγισης ολοκληρώνονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ELHAM FADALY AND ERIK BAKKERS – EINDHOVEN UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

Ρίχνοντας τα τείχη εκπομπής φωτός από πυρίτιο

Οι Elham Fadaly και Erik Bakkers δημιούργησαν φωτονικά τσιπ με ένα νέο κράμα εξάγωνου πυριτίου που μπορεί να φέρει επανάσταση στην ταχύτητα και την απόδοση των υπολογιστών. Σε σύγκριση με τους πομπούς χαλκού που χρησιμοποιούνται σήμερα, η νέα τεχνολογία οπτοηλεκτρονικής θα μπορούσε να προσφέρει έναν γρηγορότερο και πιο ενεργειακά αποδοτικό τρόπο μεταφοράς δεδομένων μεταξύ τσιπ υπολογιστών.

ΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

FRANCESCA SANTORO – ISTITUTO ITALIANO DI TECNOLOGIA

Ρίχνοντας το τείχος των βιοϋβριδικών συνάψεων

Η Francesca Santoro ανέπτυξε προσαρμοστικές βιοϋβριδικές συνάψεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εμφυτεύσιμα νευροπροσθετικά. Οι τεχνητές συνάψεις συνδυάζουν μια βιολογική διεπαφή με μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία μιμείται τη συμπεριφορά των συνάψεων στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχή θεραπεία κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως του Αλτσχάιμερ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

DILIP MENON – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ WITWATERSRAND

Η πτώση του τείχους σε μια ιστορική προσέγγιση

Ο Dilip Menon παρουσίασε μια νέα διεπιστημονική  προσέγγιση πέρα των αποικιών για να ξανασκεφτεί την ιστορία του Παγκόσμιου Νότου, εισάγοντας τον όρο “paracolonial”. Η έννοια του «Παγκόσμιου Νότου» αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό τον «Τρίτο Κόσμο» σε συζητήσεις αναπτυξιακών μελετών, μετααποικιοκρατίας, παγκόσμιας  και συγκριτικής λογοτεχνίας. Η έννοια καταγράφει ένα νέο σύνολο συνδέσεων μεταξύ των εθνών του κόσμου που βασίζονται στην πολιτιστική και πνευματική ιστορία ξεπερνώντας την αποικιοκρατία και τα εθνικά κράτη. Τ ο έργο του αναλύει τις συνδεδεμένες ιστορίες της Ασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής πέρα από τα ευρωαμερικανικά πρότυπα της κοινωνικής θεωρίας.

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

GERHARD WIDMER – JOHANNES KEPLER UNIVERSITY LINZ

Η πτώση του τείχους  στην υπολογιστική εκφραστικότητα της μουσικής

Ο ερευνητής ΑΙ Γκέρχαρντ Βίντμερ κατέδειξε την πρώτη μουσική παράσταση συνεκτελεσμένη από άνθρωπο και  υπολογιστή και βασισμένη σε υπολογιστικά μοντέλα μηχανικής μάθησης της εκφραστικής απόδοσης  του πιάνου. Αυτός ο αυτόματος σύντροφος -υπολογιστής , που μπορεί να παίξει μια σονάτα Μότσαρτ σαν Βιεννέζος καθηγητής μουσικής  είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας επιστημονικής έρευνας για τις πτυχές έκφρασης  στη μουσική με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστικών μεθόδων και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου του ERC “Con Espressione”.

FUTURE LEARNING

GEORGE COWELL – RISING ACADEMY NETWORK

Ρίχνοντας τα τείχη της  εξατομικευμένη μάθηση για όλους  μέσω  AI

Ο George Cowell δημιούργησε το “Rori”, έναν δάσκαλο chatbot που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και τον ήχο για να προσφέρει εξατομικευμένη μάθηση και να καταπολεμήσει τον αναλφαβητισμό  των μαθητών από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η εφαρμογή περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα 20 εβδομάδων βασισμένο σε σχολικό πρόγραμμα σπουδών και προσφέρει εκπαιδευτικό περιεχόμενο  για την προαγωγή του αλφαβητισμό και την αριθμητική για πέντε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

GISBERT SCHNEIDER – ETH ZURICH

Ρίχνοντας το τείχος  της αργής και αναποτελεσματικής ανακάλυψης φαρμάκων

Ο Gisbert Schneider ανέπτυξε μια ιδέα ενσωμάτωσης της  τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων. Για να καταστήσει την δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων πιο αποτελεσματική,  μεταφέρει τη λήψη αποφάσεων από τους επιστήμονες σε μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης, η οποία μπορεί να δημιουργήσει βιολογικά επικυρωμένα μόρια. Έτσι, η ανακάλυψη φαρμάκων μπορεί να εκλογικευτεί περισσότερο αφήνοντας την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης να βρει τα απαραίτητα μόρια εξαρχής.

Οι παραπάνω επιστήμονες  θα παρουσιάσουν τα επιτεύγματά τους στο κοινό κατά τη διάρκεια της επιστημονικής συνάντησης Falling Walls Science Summit , που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πτώση του Τείχους  στις 9 Νοεμβρίου στο Βερολίνο. Στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστούν και οι επιστημονικές ανακαλύψεις της χρονιάς στις κατηγορίες  Science Engagement (Falling Walls Engage), Science Start-Ups (Falling Walls Venture) και Science Innovators (Falling Walls Lab).

Η δωρεάν ζωντανή ροή της εκδήλωσης θα είναι διαθέσιμη στο www.falling-walls.com.

Σχετικά με την Πτώση του Τοίχους της Επιστήμης

Το Falling Walls Science Summit είναι ένα κορυφαίο διεθνές, διεπιστημονικό και διατομεακό φόρουμ για επιστημονικές ανακαλύψεις και τον διάλογο μεταξύ πρωτοπόρων  στην επιστήμη και στην κοινωνία . Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 7-9 Νοεμβρίου στο Βερολίνο,  έχοντας τις μορφές  Falling Walls Pitches (7 Νοεμβρίου), Falling Walls Circle (8 Νοεμβρίου) και Falling Walls Science Breakthroughs of the Year (9 Νοεμβρίου). Το Falling Walls Science Summit αποτελεί το κορυφαίο φόρουμ όπου παγκόσμιες προσωπικότητες  της επιστήμης  του ακαδημαϊκού, επιχειρηματικού, και πολιτικού κόσμου, από τα ΜΜΕ και την  κοινωνία των πολιτών συζητούν  τις δυνατότητες των επιστημονικών επιτευγμάτων για την επίλυση μεγάλων προκλήσεων και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Το Falling Walls Science Summit διοργανώνεται από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Falling Walls. (www.falling-walls.com)

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις