Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Coffee Day: Οι Startups στον χώρο του καφέ

Οι Startups αξιοποιούν την αγορά του καφέ χρησιμοποιώντας την τεχνολογία με το μέρος τους.

Πολλές είναι οι Startups που έχουν μεταβάλλει τα δεδομένα στη βιομηχανία του καφέ, με τους Έλληνες να καταναλώνουν εδώ και χρόνια πολύ καφέ.  Η αγορά του καφέ αυξάνεται και οι επιχειρήσεις προωθούν όλο και περισσότερα προϊόντα στη διάθεση εκείνων που είτε φτιάχνουν καφέ στο σπίτι ή τον αγοράζουν φεύγοντας για τη δουλειά. 

Ο καφές διευρύνθηκε με τους υπάλληλους γραφείου να “σηκώνουν” όλη τη βιομηχανία και τους ταξιδιώτες να σταματούν για έναν καφέ στο δρόμο, αφού πολλά πρατήρια έχουν coffee bars. 

Ο καφές είναι παντού διαθέσιμος και έτοιμος, ενώ οι νεότεροι αποτελούν πια ένα κοινό από μόνοι τους, πίνουν iced coffee και κάθε μορφής εναλλακτική ποικιλία που διαφέρει από τον κλασικό. 

Εδώ έρχονται οι Startups να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, ενσωματώνοντας τις εφαρμογές των coffee e-shops στο πεδίο των καταναλωτών, με προσφορές και διαφορετικά μενού για επιλογές.  

Μια από αυτές, είναι η βρετανική Costa Coffeeθυγατρική της Coca-Cola Company, η οποία ιδρύθηκε το 1971 και παρέχει ποικιλίες καφέ σε διάφορα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ, ενώ διαθέτει προϊόντα και για το σπίτι. Το signature blend τους είναι ένας συνδυασμός Robusta και Arabica. 

Οι ιδρυτές της, δύο αδέρφια, ο Sergio και ο Bruno μετέτρεψαν ένα χωράφι σε ένα μέρος επεξεργασίας φρέσκων κόκκων καφέ, ύστερα από γευσιγνωσίες.  

Πλέον ό, τι παράγουν το πουλάνε σε πολυτελή ξενοδοχεία στο Λονδίνο και είναι οι πρώτοι που σερβίρουν καφέ σε πορσελάνινη κούπα. Πέρσι, η εταιρεία εξαγόρασε τη Startup Briggo με περίπτερα αυτόματου καφέ. 

Μια νεότερη εγχώρια Startup, η BibeCoffee που δημιουργήθηκε το 2018, με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα, διαμόρφωσε μια IoT λύση παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, η οποία μετατρέπει κάθε επαγγελματική μηχανή καφέ σε έξυπνο συνδεδεμένο τερματικό.  

Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στις μηχανές καφέ, αποκτώντας μια πλήρη εικόνα του τι σερβίρεται και μειώνοντας την συνεχή παρέμβαση τεχνικών.  

Οι καφετιέρες συνδέονται, συγκεκριμένα, με ένα λογισμικό, των οποίων τα στοιχεία διαχειρίζεται η πλατφόρμα cloud της BibeCoffee, την ίδια στιγμή που η κατάσταση της μηχανής μεταδίδεται μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην πλατφόρμα IoT της BibeCoffee. 

Η εταιρεία έλαβε το 2020 χρηματοδότηση από VCs ύψους 1,15 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας τα τεχνολογικά μέσα για να συλλέξει δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με την ορθή χρήση των μηχανών καφέ. 

Έτσι, ελαχιστοποιεί το κόστος με στόχο την καλύτερη λειτουργία, συμβάλλοντας παράλληλα στην αξιολόγηση παραγωγής καφέ, στην πρόβλεψη των πωλήσεων και της κατανάλωσης του, ώστε να βοηθήσει τους πελάτες να πετύχουν εξορθολογισμό, λαμβάνοντας τις σωστές αποφάσεις για την επιχείρησή τους. 

Μια ακόμη ελληνική Startup καφέ είναι η Coffeeco, από τη σχολή Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας, η οποία μετά από μια έρευνα για τα υπολείμματα του καφέ, άρχισε να βασίζεται πάνω σε μια ορισμένη τεχνική. 

Σύμφωνα με αυτή, αφαιρεί από τα οργανικά απομεινάρια όλες τις ενεργές θρεπτικές ουσίες εντός τους, οι οποίες έχουν μεγάλη αγοραστική αξία και ζήτηση στις βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών. 

Το 2019, στόχευε μάλιστα να μπει σε μια διαδικασία παραγωγής ενέργειας από το απόβλητο του καφέ σε συνεργασία με την εταιρεία Aenaos Energy, κάνοντας πράξη την ανακύκλωση των συστατικών.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις