StartUpper

Pandora Papers: Διαρροή offshore δεδομένων της ελίτ

Μυστικές συμφωνίες και κρυφά περιουσιακά στοιχεία μερικών από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου αποκαλύφθηκαν στο μεγαλύτερο αρχείο δεδομένων offshore που διέρρευσε στην ιστορία.

Ένα “μαύρο κουτί” που ονομάστηκε “Pandora papers”, περιλαμβάνει 11,9 εκατ. αρχεία από εταιρείες που προσλήφθηκαν από πλούσιους πελάτες για να δημιουργήσουν υπεράκτιες δομές και καταπιστεύματα σε φορολογικούς παραδείσους όπως ο Παναμάς, το Ντουμπάι, το Μονακό, η Ελβετία και τα νησιά Κέιμαν.

Τα αρχεία εκθέτουν τις μυστικές offshore υποθέσεις 35 ηγετών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων νυν και πρώην προέδρων, πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών. Αποκαλύπτουν επίσης τα οικονομικά μυστικά πάνω από 300 άλλων δημόσιων λειτουργών, όπως υπουργών, δικαστών, δημάρχων και στρατιωτικών στρατηγών σε περισσότερες από 90 χώρες.

Οι φάκελοι περιέχουν αποκαλυπτικές λεπτομέρειες σχετικά με μεγάλους δωρητές του Συντηρητικού κόμματος, εγείροντας ερωτήματα για τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς το κόμμα του συνεδριάζει για το ετήσιο συνέδριό του.

Περισσότεροι από 100 δισεκατομμυριούχοι εμφανίζονται στα δεδομένα που διέρρευσαν, αλλά και διασημότητες, ροκ σταρ και επιχειρηματίες. Πολλοί χρησιμοποιούν εταιρείες βιτρίνας (shell companies) για να κατέχουν πολυτελή αντικείμενα, όπως ακίνητα και γιοτ, καθώς και ινκόγκνιτο τραπεζικούς λογαριασμούς, μέχρι έργα τέχνης ή αρχαία που έχουν κλαπεί από την Καμπότζη, πίνακες του Πικάσο και τοιχογραφίες του Banksy.

Τα Pandora papers είναι emails, υπομνήματα, αρχεία σύστασης, πιστοποιητικά μετοχών, εκθέσεις συμμόρφωσης και πολύπλοκα διαγράμματα που δείχνουν δαιδαλώδεις εταιρικές δομές που δείχνουν για πρώτη φορά τους πραγματικοί ιδιοκτήτες των αδιαφανών εταιρειών.

Τα αρχεία διέρρευσαν στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) στην Ουάσινγκτον. Αυτή μοιράστηκε την πρόσβαση στα δεδομένα με επιλεγμένους συνεργάτες των μέσων ενημέρωσης, όπως ο Guardian, το BBC Panorama, η Le Monde και η Washington Post, με πάνω από 600 δημοσιογράφοι να έχουν δει τα αρχεία στο πλαίσιο μιας μαζικής έρευνας διεθνώς.

Τα έγγραφα της Πανδώρα καταδεικνύουν, ειδικότερα, τις εσωτερικές λειτουργίες ενός συγκαλυμμένου οικονομικού κόσμου, τις κρυφές λειτουργίες μιας παγκόσμιας offshore οικονομίας που επιτρέπει σε μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να κρύβουν τον πλούτο τους και σε ορισμένες περιπτώσεις να πληρώνουν ελάχιστους ή και καθόλου φόρους.

Η έρευνα της ICIJ, καρπός εργασίας των πλέον 600 δημοσιογράφων σε 117 χώρες, αναφέρει επίσης 14.000 υπεράκτιες εταιρείες με έδρα το Μπελίζ, της Βρετανικές Παρθένες Νήσου, και τον Παναμά που δημιουργήθηκαν από το 1996 με τη βοήθεια του Alcogal προκειμένου περίπου 15.000 πελάτες του δικηγορικού γραφείου να αποκρύψουν περιουσιακά τους στοιχεία.

Ενδεικτικά, η διαρροή 11,5 εκατ. ψηφιακών αρχείων του δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca επέτρεψε να έρθουν στο φως της δημοσιότητας οι οικονομικές πρακτικές πολλών πελατών του, ανάμεσά τους επιχειρηματίες, τράπεζες, ποδοσφαιρικές ομάδες και αρχηγοί κρατών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων από το 2013 και μολονότι η δημιουργία offshore οντοτήτων ή το όφελος από αυτές δεν είναι καθ’ αυτά παράνομα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνθρωποι μπορεί να έχουν νόμιμους λόγους, όπως η ασφάλεια, για να το κάνουν.

Ωστόσο, η μυστικότητα που προσφέρουν οι φορολογικοί παράδεισοι έχει κατά καιρούς αποδειχθεί ελκυστική για φοροφυγάδες, απατεώνες και ξέπλυμα χρήματος, μερικοί από τους οποίους ήδη εκτίθενται στα αρχεία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις