Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μπαίνουμε στην εποχή των crypto πόλεων;

Από τη μια, όσοι προτείνουν μια αστική ουτοπία του ψηφιακού νομίσματος και από την άλλοι όσοι προβληματίζονται για το μέλλον των τραπεζών.

Ο δήμαρχος του Μαϊάμι θέλει να μετατρέψει την πόλη του σε παγκόσμια πρωτεύουσα κρυπτονομισμάτων. Η “μαγική πόλη” έγραψε ιστορία αυτόν τον μήνα, μετρώντας 7 εκατ. δολάρια από δωρεές του MiamiCoin, ένα νόμισμα βασισμένο στο blockchain που λειτουργεί από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία CityCoins 

Ένας δήμαρχος στο Τενεσί υποστηρίζει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να πρωτοστατήσει στην υιοθέτηση του Bitcoin. Στην άλλη άκρη της χώρας, ο δήμαρχος του Ρίνο της Νεβάδα, που δηλώνει “φαν” του Chainlink, ποντάρει πολλά στο blockchain. Οι επιχειρηματίες στην εν λόγω πολιτεία προτείνουν μια σύγχρονη ουτοπία που θα λειτουργεί εξ ολοκλήρου με την τεχνολογία blockchain. 

CityCoins, η υπηρεσία διάθεσης της τεχνολογίας blockchain σε smart cities, αναμένεται να επεκταθεί στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, το Όστιν, τη Σιγκαπούρη και τη Σεούλ, χωρίς ωστόσο κάτι να έχει γίνει επίσημα γνωστό. Ενώ και η πόλη του Berkley εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγων σε blockchain. 

Σε άλλα μέρη του κόσμου, ο δήμαρχος της Σεούλ έφερε την ιδέα της δημιουργίας του δικού του ψηφιακού νομίσματος, που ονομάζεται S-coins, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, όταν δύο βελγικές πόλεις επιτρέπουν στους πολίτες να πληρώνουν κλήσεις στάθμευσης με Bitcoin, με τα ΑΤΜ Bitcoin να ανοίγουν σε όλη τη Λ. Αμερική. 

Οι χώρες αναλαμβάνουν δράση 

Το Ελ Σαλβαδόρ, όπου οι πολίτες στέλνουν χρήματα στο σπίτι από το εξωτερικό, τα οποία αντιπροσωπεύουν έως και το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας, έγινε το πρώτο που υιοθέτησε το Bitcoin ως εθνικό νόμισμα. Αλλά και πολλές άλλες χώρες διερευνούν το παράδειγμα τους, σκεπτόμενες αν θα το ακολουθήσουν.  

Παράλληλα, το Ντουμπάι, οι Μπαχάμες, η Σουηδία και η Νιγηρία έχουν λανσάρει το δικό τους κρυπτονόμισμα, που ονομάζεται “ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας” (CBDC). Πλέον, 81 χώρες σκέφτονται να κάνουν το ίδιο. Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα στη χώρα των κρυπτονομισμάτων.  

Η Κίνα, η οποία έχει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, απαγόρευσε όλες τις συναλλαγές και την εξόρυξη crypto και το ίδιο έκανε και το Ιράν που κατέστησε παράνομη την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων μετά από μια μαζικές διακοπές ρεύματος που έλαβαν χώρα. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αρχίζουν επίσης να θέτουν ερωτήματα σχετικά με τα stablecoins, ανησυχώντας ότι θα μπορούσαν να διαταράξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα (άλλωστε, αυτό δεν είναι το ζητούμενο;).  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις