Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η εφαρμογή της Strike που θέλει να ανατρέψει το τραπεζικό κατεστημένο

Η εφαρμογή μετατρέπει τα χρήματα σε οποιοδήποτε νόμισμα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του bitcoin, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον συναλλασσόμενο.

Η εφαρμογή της Strike δίνει τη δυνατότητα πληρωμής σε ένα φυσικό κατάστημα ή στο e-shop ανάλογα με την τοποθεσία της επιλογής του καθενός, άμεσα και σε οποιοδήποτε νόμισμα. Μάλιστα, το κόστος είναι μηδενικό τόσο για τον έμπορο όσο και για τον καταναλωτή.  

Παράλληλα, διασυνοριακά εμβάσματα μπορούν να σταλθούν στον προορισμό τους, μετατρέποντας τα γρήγορα σε δολάρια, ευρώ, στερλίνες ή οποιαδήποτε άλλο κρατικό νόμισμα. 

Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται εκείνη τη στιγμή χάρη στην τεχνολογία του Bitcoin. Βέβαια το Bitcoin συνιστά περιουσιακό στοιχείο, ξεχωριστό από το δίκτυο με το οποίο στέλνονται δολάρια. Για την ακρίβεια, όποιος χρησιμοποιεί το δίκτυο, δεν τον ενδιαφέρει αν η τιμή του Bitcoin έχει ups & downs. Δεν αγοράζει δηλαδή bitcoin ούτε χρειάζεται να γνωρίζει για την ύπαρξη του. 

Η Strike μετατρέπει τα δολάρια σε Bitcoin, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Lightning Network (LN) τα μεταφέρει στιγμιαία. Είτε οι  συναλλασσόμενοι βρίσκονται σε άλλη χώρα ή ακόμα και σε άλλη ήπειρο, δεν επιβαρύνονται με όποιο κόστος για την μετατρεψιμότητα των χρημάτων. Κατόπιν αυτά μετατρέπονται αυτόματα στο νόμισμα που επιθυμεί ο παραλήπτης, ενώ η υπηρεσία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.  

Η μη χρέωση υφίσταται επειδή η υποδομή που υποστηρίζει το σύστημα αυτό είναι δωρεάν, αφού δεν αποτελεί προϊόν της Strike. Το δίκτυο του LN είναι παγκοσμίως διαδεδομένο, ενώ άλλα διεθνή δίκτυα, όπως η Visa και η PayPal, χρειάστηκε να φτιάξουν το δικό τους, δαπανώντας πολλά χρήματα. Έτσι με το LN το μόνο που απαιτείται από τον χρήστη, είναι να συνδεθεί στο δίκτυο, εύκολα και δωρεάν. 

Το Lightning Network (LN) αξιοποιεί την υποδομή και αναβαθμίζει τις ιδιότητες του Bitcoin, με την Strike να εξελίσσει την τεχνολογία του, σε συνδυασμό με το πλεονέκτημα της άμεσης μεταφοράς, της οριστικής εκκαθάρισης και του μηδενικού κόστους. 

Η εταιρεία έχει κιόλας δηλώσει ότι η μόνη χρέωση που θα επιβάλλει θα κυμαίνεται στο 0,05%, καθώς συρρικνώνει το κόστος των ενδιάμεσων, “εκμηδενίζοντας” και τον χρόνο. 

Για παράδειγμα, όταν διενεργείται μια πληρωμή με την Visa σε ένα μαγαζί, η συναλλαγή είναι απλή. Τα χρήματα φεύγουν από τον εκάστοτε τραπεζικό λογαριασμό και πηγαίνουν αυτόματα στο ταμείο του καταστήματος.  

Όμως, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται δεδομένου ότι παρεμβάλλονται πολλοί ενδιάμεσοι παράγοντες και μέσα σε αυτή την ενέργεια, όπως τράπεζες, ελεγκτές, εταιρίες καρτών, εκκαθαριστές.  

Συνολικά, το κύκλωμα κοστίζει διότι απασχολεί άτομα, απαιτεί κτίρια, λειτουργικά έξοδα και διάφορα άλλα. Μόνο η οριστική εκκαθάριση απαιτεί εβδομάδες, αν όχι μήνες. Υπάρχουν ακόμη πολλά ρίσκα αντισυμβαλλόμενου που το Lightning Network δεν έχει και το καθιστά πιο πρακτικό. 

Η Strike μπορεί κάλλιστα να διεκδικήσει το μονοπώλιο από τη στιγμή που φέρει τόσο πλεονεκτήματα, αλλά δεν αποκλείεται και να την ανταγωνιστεί οποιοσδήποτε άλλος εκμεταλλευτεί το ίδιο δίκτυο, τις ίδιες υποδομές που χρησιμοποιεί, μιας που δεν είναι δικές της για να έχει την αποκλειστική χρήση. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις