Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι περισσότερες τραπεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη αφορούν συστήματα Al

Ο προϋπολογισμός των τραπεζών αυξάνεται σταθερά, δίνοντας προτεραιότητα στα θετικά που μπορούν να αποκομίσουν σε αναπτυξιακό επίπεδο από την τεχνητή νοημοσύνη (Al). Ο χρηματοπιστωτικός τομέας επενδύει τα περισσότερα χρήματα στοχεύοντας κατά βάση στον ψηφιακό μετασχηματισμό. 

Τα κεφάλαια που δαπανούνται αναμένεται να ανέλθουν σε 22 δισ. δολάρια το 2022, έχοντας το back up ισχυρών τραπεζικών επενδυτικών στοιχείων και της βιομηχανίας. Με βάση εκτιμήσεις της IDC, οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα φτάσουν το 2021 την αξία των 17,3 δισ., ενώ θα ξεπεράσουν τα 50 δισ. το 2025. 

Η IDC (Worldwide Artificial Intelligence Spending Guide) προβλέπει σχετικά με την πορεία των επενδύσεων σε συστήματα ΑΙ στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι αυτές θα εξελιχθούν έως το 2025 με έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 26,7%. 

Οι αναλυτές με τη σειρά τους κρίνουν πως οι τράπεζες και ο βιομηχανικός κλάδος θα βρεθούν στο επίκεντρο με τις δαπάνες για project τεχνητής νοημοσύνης κατά την πενταετή περίοδο πρόβλεψης, με τις δαπάνες του υγειονομικού τομέα να πρόκειται να αυξηθούν με τον άμεσο ρυθμό μέχρι το 2025. 

Αυτοματοποίηση 

Οι δαπάνες λιανικής για τεχνολογίες ΑΙ αναμένεται τα επόμενα πέντε χρόνια να εστιάσουν κυρίως στην αυτοματοποίηση του χώρου της εξυπηρέτησης πελατών και των πωλήσεων.  

Ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων θα διατεθεί σε Al λύσεις και συστήματα διαχείρισης ποιότητας και έρευνας, που θα βελτιώσουν τα θέματα πρόβλεψης και συντήρησης.  

Η αγορά της τεχνητής νοημοσύνης θα ενισχυθεί σημαντικά στην Ευρώπη, με τις εταιρείες να έχουν καταχωρήσει τα συστήματα ΑΙ σε τεχνολογία πρώτης γραμμής, τα οποία θα έχουν σημαντικές συνέπειες σε διάφορους κλάδους, σύμφωνα με την IDC.  

Οι εταιρείες στην Ευρώπη ενισχύουν έτσι τις επενδύσεις σε πρακτικές ΑΙ, καθώς αξιοποιούν τις smart εφαρμογές και τις αυτοματοποιημένες προσεγγίσεις, σε σχέση με την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων και την ψηφιακή αντοχή τους ειδικά κατά την πανδημία λόγω COVID-19. 

Σχέδια 

Τα μελλοντικά πλάνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν αυξήσεις στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που θα φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.  

Πλέον, η ΑΙ αποτελεί κεντρικό λειτουργικό σημείο στην Πράσινη Συμφωνία και στο Σχέδιο Ανάκαμψης της Ε.Ε. που έχει τεθεί από την έναρξη του κορωνοϊού.  

Η Ε.Ε. εκτιμά ότι το να επικεντρωθούν στην τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλλει στην ψηφιακή μετάβαση των δημόσιων και ιδιωτικών τομέων.  

Η Ευρώπη αναγνωρίζει τις μεγάλες αλλαγές που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, στο μεταξύ, στον χώρο της εργασίας, των επιχειρήσεων, της οικονομίας, της υγείας, της ασφάλειας, της γεωργίας.  

Με το υπόβαθρο αυτό, η Ε.Ε. σχεδιάζει μια σειρά κανόνων για τη διαχείριση των ευκαιριών και των ζητημάτων που προκύπτουν η τεχνητή νοημοσύνη.  

Στόχος αποτελεί η οικοδόμηση αξιοπιστίας στην ΑΙ, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των πιθανών επιπτώσεων της στους πολίτες, την κοινωνία και την οικονομία, όπως και στη διαμόρφωση ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για τους ερευνητές, τους προγραμματιστές, αλλά και τις επιχειρήσεις 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις