Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της ψηφιακής επανάστασης των data centers

Η Ελλάδα έχει τις προοπτικές χάρη στη συμφωνία που υπέγραψε να πενταπλασιάσει τα data centers της.

Με αφορμή τα εγκαίνια του data center «Athens 3» της Lamda Helix (θυγατρική της Digital Realty) και την επένδυση της Microsoft για την δημιουργία 3 νέων data centers, η οποία είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο, μπήκε σε φάση υλοποίησης, το καλοκαίρι από την θυγατρική της στην Ελλάδα μετά την αγορά μεγάλης έκτασης στο Κορωπί, η κατασκευή του πρώτου data center στην περιοχή. 

Η Lamda Hellix ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για αδειοδότηση και τέταρτου data center, του «Athens 4», ενώ το υπάρχον νέο data center θα προσφέρει 100 νέες θέσεις εργασίας. Μαζί τα δύο αυτά κέντρα θα φέρουν επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, τόσο σε υποδομές, εγκαταστάσεις όσο και σε εργατικό δυναμικό. 

Η Microsoft, με τη σειρά της έχει ανακοινώσει μια σημαντική επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω δημιουργίας βάσης δεδομένων, με την προστιθέμενη αξία του να ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, προβλέποντας επίσης το άνοιγμα εκατοντάδων εργασιακών θέσεων. 

Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της εξειδικευμένης πλατφόρμας Cloudscense, διαθέτει 12 data centers μέχρι πρότινος, 8 στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη και 1 στα Χανιά, που εξυπηρετούν 37 παρόχους (Service Providers), όταν όμως ο αντίστοιχος αριθμός data centers στη Βουλγαρία είναι 24, μαζί με ένα ακόμη το τελευταίο 4μηνο. 

Σαφέστατα, πρώτοι στην Ευρώπη είναι η Γερμανία έχει 466, η Μεγάλη Βρετανία με 448  και η Ιταλία με 125, με την Ρώμη να διαθέτει 21 και το Μιλάνο 45, ακολούθως. Οι συγκεκριμένες επικράτειες είναι πολύ πιο μπροστά από άλλες και επομένως ασυναγώνιστες στο πεδίο των κέντρων δεδομένων που διαθέτουν. 

Άλλες χώρες με ανταγωνιστικές ή παρόμοιες αγορές με την Ελλάδα, σε αριθμητικό επίπεδο data centers, είναι η Αυστρία με 38, η Τσεχία με 33 (τα 16 στην Πράγα), η Ρουμανία που μετρά 26 (από τα οποία τα 12 βρίσκονται στο Βουκουρέστι), η Πορτογαλία με 17 (τα 12 στη Λισαβόνα), η Λετονία που έχει 17 και η Λιθουανία που αριθμεί 11. 

Το στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με τις παραπάνω είναι η τοπογραφική της θέση. Μπορεί κάποτε – προ δεκαετίας – η Κύπρος να είχε ένα προβάδισμα, έχοντας τώρα όμως μόλις 5 data centres, όπως και η Σερβία που έχει 7 και η Μάλτα με μόνο 4, αλλά η χώρα μας εξελίσσεται αν και με αργούς ρυθμούς, διατηρώντας μια προοπτική ανάπτυξης χάρη στις νέες επενδύσεις. 

Τρεις μεγάλες εταιρείες, 2 από ΗΠΑ και 1 από Ιταλία, θεωρούν μάλιστα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ψηφιακός κόμβος δεδομένων και hub για data centers που θα συνδέουν την νοτιοανατολική Ευρώπη με την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, δίνοντας της ώθηση στο χώρο. 

Αν συνεπώς συμβεί αυτό τότε θα γίνει μία από τις σημαντικότερες χώρες του κλάδου στην Ευρώπη και μία από τις δύο αν όχι τρεις στην Μεσόγειο μαζί με Γαλλία και Ιταλία ή Ισπανία, υποσκελίζοντας την Τουρκία που είχε αναγάγει σε εθνικό στόχο την ανάδειξή της εξίσου σε κόμβο της Μεσογείου. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις