Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέα Υόρκη: Στρατηγική για την Al με έμφαση την ψηφιακή ηθική

Στόχος της είναι να βοηθήσει την έξυπνη πόλη να δημιουργήσει μια κοινή αντίληψη για την τεχνητή νοημοσύνη και να αξιοποιήσει τα οφέλη, ενώ παράλληλα να διαχειριστεί τους κινδύνους.

Η στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη επικεντρώνεται στον τρόπο χρήσης της για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας σε κυβερνητικό επίπεδο. Παράλληλα, η κίνηση αυτή στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της υποδομής δεδομένων, στη διακυβέρνηση της πόλης και την γενικότερη πολιτική γύρω από την Al στην ανάπτυξη συνεργασιών με εξωτερικούς οργανισμούς και την προώθηση της ισότιμης πρόσβασης στις ευκαιρίες.  

Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στο να καταστήσουν την πόλη της Νέας Υόρκης “έτοιμη για το μέλλον”, σε συνέχεια της στρατηγικής για το IoT και του γενικού σχεδίου για το διαδίκτυο. 

“Τα ψηφιακά δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα” αποτελεί το βασικό μήνυμα της όλης στρατηγικής για την οικοδόμηση μιας δίκαιης και παραγωγικής κοινωνίας. Η στρατηγική θα εφαρμοστεί με τη συμβολή πάνω από 50 δημοτικών υπηρεσιών, οργανισμών και εξωτερικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, εργαστηρίων βιομηχανικής έρευνας, οργανώσεων υπεράσπισης, ΜΚΟ τεχνολογίας πολιτών, επενδυτών και επιχειρήσεων.  

Η μεγαλούπολη χρησιμοποιεί ήδη την τεχνητή νοημοσύνη σε διάφορους τομείς, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η ανίχνευση ασυμβατοτήτων στους ενεργειακούς λογαριασμούς, οι αξιολογήσεις πριν από την αποφυλάκιση κρατούμενων και η παρακολούθηση της ηχορύπανσης. 

Για την ορθή χρήση της Al στη δημοτική διοίκηση, οι περισσότερες υπηρεσίες θα χρειαστούν επιπλέον υποστήριξη για να εντοπίσουν, να αξιολογήσουν και να υλοποιήσουν τα καθήκοντα και τον τρόπο που πρέπει να γίνουν ορισμένα πράγματα σύμφωνα με την στρατηγική γραμμή. 

Η Νέα Υόρκη είναι μία από τις πόλεις που έχει δημιουργήσει ειδικές θέσεις για την Al, από διευθυντή τεχνητής νοημοσύνης έως υπεύθυνο διαχείρισης και πολιτικής αλγορίθμωνΑπό ό, τι φαίνεται όμως τελικά η Al θα επηρεάσει σχεδόν όλες τις υπηρεσίες, οπότε είναι απαραίτητη η συνεχής ανάπτυξη δεξιοτήτων πάνω στο κομμάτι αυτό για την κατάρτιση των υπαλλήλων, μελλοντικών ή μη. 

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Νέα Υόρκη αφορά την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης γενικότερα στον δημόσιο τομέα. Σε σχετική έκθεση καθίσταται σαφής η αξία μιας κοινής ορολογίας σε σχέση με την πρακτική εφαρμογή της Al, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη το τοπικό πλαίσιο κατά τη διαχείριση των έξυπνων gov εφαρμογών. 

Όλο και πιο πολλές πόλεις θέτουν κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη 

Η απόφαση αυτή της Νέας Υόρκης ακολουθεί ένα κίνημα πόλεων που αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο στον καθορισμό πολιτικών για την ηθική χρήση της αναδυόμενης τεχνολογίας. Ειδικότερα, με αφορμή κάποια περιστατικά που θέτουν την ασφάλεια σε κίνδυνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2020, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει στον υπολογισμό των αποτελεσμάτων του A-level με βάση έναν αμφιλεγόμενο αλγόριθμο, μετά από κατηγορίες ότι το σύστημα μεροληπτούσε σε βάρος μαθητών από φτωχότερα στρώματα 

Αλλού, μια απόφαση “ορόσημο” στις Κάτω Χώρες διαπίστωσε ότι ένα προγνωστικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό απάτης σε τομείς όπως τα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης παραβιάζει τα δικαιώματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής. 

Μάλιστα, σε δελτίο Τύπου, αρκετοί ηγέτες για την ψηφιακή μετάβαση των πόλεων εξέφρασαν την υποστήριξη τους στη στρατηγική της Νέας Υόρκης για την τεχνητή νοημοσύνη. Η στρατηγική της Νέας Υόρκης για την Al αποτελεί ένα δείγμα για το πώς τα ψηφιακά δικαιώματα μπορούν να βρουν το δρόμο τους ενταγμένα στη λειτουργικότητα των πολιτικών τεχνητής νοημοσύνης, όπως σημείωσε τέλος η Milou Jansen, συντονίστρια του Συνασπισμού Πόλεων για τα Ψηφιακά Δικαιώματα, του οποίου η Νέα Υόρκη είναι μέλος. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις