Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τρεις Al εταιρείες που διευκολύνουν την πρόσληψη εργασιακού δυναμικού

Από πλατφόρμες που κανονίζουν συνεντεύξεις μέσω chat μέχρι αλγόριθμους που υπολογίζουν ποιος είναι πιο ιδανικός υποψήφιος σε σχέση με το background του.

Η τεχνολογία μπορεί να είναι το καλύτερο μέσο για την εξεύρεση εξειδικευμένων υποψηφίων εργαζομένων, αρκεί να γίνει με τον σωστό τρόπο. Σε συνθήκες έλλειψης εργασιακού δυναμικού, η τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις που πρέπει να καλύψουν γρήγορα τις ανοιχτές θέσεις. Ωστόσο, η τεχνολογία της Al μπορεί να κρύβει και κάποιες παγίδες.  

Το 2018, για παράδειγμα, η Amazon έγινε πρωτοσέλιδο όταν αποκαλύφθηκε ότι ο αλγόριθμος προσλήψεων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης έδινε προτεραιότητα σε άνδρες υποψηφίους. 

Όμως, καθώς η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, νέες εταιρείες έχουν βρει τρόπους με τους οποίους η Αl δύναται πραγματικά να ενισχύσει τη συμπερίληψη στις προσλήψεις, ενώ παράλληλα προωθεί νέους υποψηφίους πιο γρήγορα συγκριτικά με τις χειροκίνητες μεθόδους. 

Η Αl δεν προορίζεται για την πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά με την συνέντευξη. Όταν χρησιμοποιούνται στρατηγικά τα εργαλεία πρόσληψης Αl μειώνουν την δυσκολία στην αναζήτηση των ιδανικών υποψηφίων. 

Οι περισσότερες επιχειρήσεις που αδυνατούν σήμερα να καλύψουν θέσεις εργασίας αναφέρουν ότι το πρόβλημά τους είναι ότι δεν μπορούν να βρουν υποψηφίους με τις κατάλληλες δεξιότητες και εμπειρία.  

Για παράδειγμα, η αναντιστοιχία δεξιοτήτων είναι ένα ζήτημα που η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Eightfold AI με έδρα το Mountain View της Καλιφόρνια στοχεύει να λύσει, όντας σε θέση να προσδιορίσουν ποιος είναι ικανός να κάνει τη δουλειά και όχι μόνο ποιος έχει ήδη κάνει τη δουλειά, σύμφωνα με τον πρόεδρο Kamal Ahluwalia.  

Η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της Eightfold επιτρέπει στις επιχειρήσεις – πελάτες της, όπως η LG και η Capital One, να δημοσιεύουν θέσεις εργασίας, οι οποίες στη συνέχεια προτείνονται στοχευμένα σε όσους αναζητούν παρόμοια εργασία.  

Σε αντίθεση με την τεχνολογία που αναζητά συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, ο αλγόριθμος συμπεραίνει τις δεξιότητες που έχει ένας υποψήφιος από το βιογραφικό του και τις αντιστοιχίζει με σχετικές θέσεις εργασίας.  

Δεν υπάρχει αυτόματο φιλτράρισμα που να αποκλείει τους υποψηφίους λόγω κενών στο βιογραφικό τους – μια συνήθης κριτική στην αλγοριθμική επιλογή – και μπορεί να αποκρύψει ονόματα, φύλο και φυλή, περιορίζοντας τη μεροληψία στην όλη διαδικασία. 

Η εξωτερική πρόσληψη, η αναζήτηση και η προσέγγιση δυνητικών υποψηφίων, είναι μια παραδοσιακή στρατηγική για την κάλυψη ανοιχτών θέσεων εργασίας αλλά είναι χρονοβόρα και δεν εγγυάται μια κατάληξη με τους σωστούς υποψηφίους.  

Αντίθετα, το Fetcher, μια πλατφόρμα προσλήψεων που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη με έδρα τη Νέα Υόρκη, στοχεύει σε πιθανούς υποψηφίους για να καλύψει τις ανοιχτές θέσεις εργασίας κάθε εταιρείας.  

Η εταιρεία ανέπτυξε τον αλγόριθμό της σε συνεργασία με πραγματικούς υπεύθυνους προσλήψεων HR. Έχοντας δείγματα υποψηφίων για θέσεις εργασίας, οι υπεύθυνοι πρόσληψης κρίνουν αν οι υποψήφιοι αυτοί ταιριάζουν. Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη λαμβάνει τις απαντήσεις τους, ώστε να μπορεί να βρίσκει υποψηφίους χωρίς να βασίζεται απλώς σε λέξεις-κλειδιά 

Επειδή η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί εύκολα και γρήγορα να βρει υποψηφίους για μια θέση εργασίας, αυτό δίνει στους υπεύθυνους προσλήψεων μεγαλύτερο εύρος ζώνης για να έχουν πραγματικό χρόνο με τους υποψηφίους και ενδεχομένως να μιλήσουν με περισσότερους από ό,τι θα μπορούσαν διαφορετικά.  

Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας επίσης για τη μείωση της προκατάληψης στη διαδικασία πρόσληψης, ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με βιογραφικά. Επομένως, αν υπάρχουν έστω 10 άτομα αντί για πέντε που θα έρθουν για συνέντευξη, οι υπεύθυνοι HR αποκτούν μια μεγαλύτερη εικόνα της δεξαμενής των υποψηφίων. 

Όταν υπάρχει μια θέση εργασίας που χρειάζεται άμεση κάλυψη, το να βρεθούν υποψήφιοι για να περάσουν από συνέντευξη το συντομότερο δυνατό είναι προτεραιότητα – διαδικασία την οποία στοχεύει να διευκολύνει και η Paradox AI με έδρα το Scottsdale της Αριζόνα.  

Η πλατφόρμα υπάρχει ως ένα ρομπότ που βασίζεται σε μηνύματα κειμένου και συνομιλίες, καθοδηγώντας έτσι τους πιθανούς υπαλλήλους μέσω μιας διαδικασίας ελέγχου, ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν μια συνέντευξη μέσα σε ένα 24ωρο.   

Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα απαντούν εκ των προτέρων σε εκτεταμένες ερωτήσεις σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τις απαιτήσεις, ώστε με τη σειρά του το ρομπότ να απαντά σε ερωτήματα υποψηφίων την ίδια στιγμή – μειώνοντας την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία που απαιτείται πριν από μια πραγματική συνέντευξη.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις