Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ιαπωνία: Το πρώτο (και μικρότερο) ιπτάμενο αυτοκίνητο με άδεια στον κόσμο από SkyDrive

Η Startup ιπτάμενων αυτοκινήτων SkyDrive έλαβε έγκριση ασφαλείας για το μονοθέσιο eVTOL SD-03 από ιαπωνική ρυθμιστική αρχή, με στόχο να εδραιώσει τα ιπτάμενα ταξί.

Τον Αύγουστο του 2020, η νεοσύστατη επιχείρηση ιπτάμενων αυτοκινήτων SkyDrive με έδρα το Τόκιο πέταξε με επιτυχία ένα πρωτότυπο eVTOL όχημα με την ονομασία SD-03 με έναν πιλότο στο αεροσκάφος σε ένα χώρο δοκιμών στην ιαπωνική πόλη Toyota, σηματοδοτώντας την πρώτη επανδρωμένη πτήση στον κόσμο με ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο σχεδιασμένο για αστική χρήση.  

Το μονοθέσιο ηλεκτρικό αεροσκάφος, το οποίο τροφοδοτείται από μια μπαταρία και τέσσερα ζεύγη ελίκων, πέταξε σε ύψος έξι μέτρων από το έδαφος και αιωρήθηκε δοκιμαστικά σε μια περιοχή για περίπου πέντε λεπτά.  

Το αίτημα της Skydrive για πιστοποιητικό τύπου SD-3 έγινε δεκτό από το ιαπωνικό MLIT (Υπουργείο Γης, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού), εξασφαλίζοντας έτσι την εγγύηση ότι το ιπτάμενο μέσο είναι ασφαλές για πτήση με επιβάτες.  

Παρόμοια με όσα προβλέπονται στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το πιστοποιητικό αυτό συνιστά επίσης την έγκριση του σχεδιασμού, της δομής και των επιδόσεων ενός νέο-αναπτυχθέντος αεροσκάφους. Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει ότι το αεροσκάφος συμμορφώνεται με τα ισχύοντα πρότυπα ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας 

Η πιστοποίηση χορηγείται μόνο αφού το αεροσκάφος είχε περάσει από μια σειρά μελετών και δοκιμών, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών αντοχής και δοκιμών πτήσης, σύμφωνα με τη SkyDrive, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που το MLIT κάνει δεκτή αίτηση πιστοποιητικού ασφαλείας για ιπτάμενο όχημα.   

Η SkyDrive ανέφερε ακόμη ότι είναι “πολύ ικανοποιημένη” που της απονεμήθηκε η εν λόγω πιστοποίηση και πρόσθεσε ότι “θα συνεχίσει να εργάζεται σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και την MLIT για να ολοκληρώσει την ανάπτυξη ενός απολύτως ασφαλούς και αξιόπιστου ιπτάμενου αυτοκινήτου”. 

Η SkyDrive λειτουργεί προς το παρόν μια υπηρεσία cargo drone στην Ιαπωνία ενώ στοχεύει να ξεκινήσει μια υπηρεσία ιπτάμενου ταξί με το SD-03 στην περιοχή του κόλπου της Οσάκα στην Ιαπωνία ήδη από το 2025. Επισημαίνεται ότι η τρέχουσα έκδοση του SD-03 μπορεί να πετάξει έως και 10 λεπτά με μέγιστη ταχύτητα 48 km/h (30 mph).  

Ο βραχυπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει την ταχύτητα του οχήματος στα 40 mph και να επεκτείνει τη διάρκεια της πτήσης στα 30 λεπτά. Σχεδιάζει επίσης να διαθέσει ένα διθέσιο εμπορικό μοντέλο κάποια στιγμή το 2023, χρονιά κατά την οποία η ιαπωνική κυβέρνηση αναμένει να εισάγει υπηρεσίες ιπτάμενων ταξί σε πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως το Τόκιο και η Οσάκα. 

Το SD-3 είναι πολύ μικρότερο από τα πρωτότυπα eVTOL που έχουν αναπτύξει αμερικανικές εταιρείες με στόχο την αγορά των αστικών εναέριων ταξί, όπως το τετραθέσιο όχημα της Archer και το πενταθέσιο μοντέλο της Joby.  

Η SkyDrive αισθάνεται περήφανη για το συμπαγές μέγεθος του SD-3, δηλώνοντας ότι μπορεί να καθιερωθεί σαν ένα νέο μέσο καθημερινής μετακίνησης, αφού έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να χωράει και σε χώρους στάθμευσης. Στόχος της είναι άλλωστε να αναπτύξει το μικρότερο μοντέλο ιπτάμενου αυτοκινήτου παγκοσμίως, ύψους περίπου 2 μέτρων, πλάτους 4 μέτρων και μήκους 4 μέτρων. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις