Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Signal Group: Deep tech περιβάλλον αλλά και new age κουλτούρα

H ναυτιλιακή βιομηχανία «διψάει», θα λέγαμε, για ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς συνιστά μια εξαιρετικά «παραδοσιακή» βιομηχανία, στην οποία δύσκολα κάποιος κάνει disrupt. Η Ελλάδα, μια παγκόσμια δύναμη στη ναυτιλία, έχει να επιδείξει νέους τεχνολογικούς παίκτες με hitech και deeptech λύσεις για την ελληνική και την παγκόσμια ναυτιλία. 

Ένας από τους νέους πρωταγωνιστές που ξεχώρισαν, και μάλιστα σε περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού για την ελληνική ναυτιλία, είναι η Signal Group. Ο όμιλος, ο οποίος απαρτίζεται από την τεχνολογική εταιρεία Signal Ocean, τη ναυτιλιακή Signal Maritime και την επενδυτική Signal Ventures, αρχής γενομένης από το 2014, αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία, με βασικό άξονα το τρίπτυχο «shipping computing-scientific endeavor». 

Οι εταιρείες της Signal δραστηριοποιούνται κατά βάση στο χώρο του tech, έχοντας τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία ως σταθερό σημείο αναφοράς. Το κοινό γνώρισμα που διακρίνει ολόκληρο τον όμιλο είναι η αφοσίωση και η βαθιά χρήση των τεχνολογιών (Big Data, APIs, microservices), καθώς και η ακλόνητη πίστη στα μακροπρόθεσμα οφέλη που προσφέρουν οι δυνατότητες των νέων τεχνολογιών αιχμής.  

Ειδικότερα, η Signal Ocean είναι υπεύθυνη για τη Signal Ocean Platform, μια εξειδικευμένη SaaS (Software as a Service) πλατφόρμα η οποία βελτιστοποιεί τις ναυλώσεις, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση.

Hitech’ developers playground

Η πλατφόρμα της Signal Ocean είναι deployed στο cloud και συγκεκριμένα στο Azure. Μερικές από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξή της είναι: C#, .NET Core, Python, React, MongoDB, MSSQL Server, Kubernetes, Grafana, Influx, γεγονός που αποδεικνύει την τεχνοκεντρική προσέγγιση του ομίλου.  

Μάλιστα, βασικός άξονας της στρατηγικής του ομίλου αποτελεί η ανάπτυξη προϊόντων με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη, γεγονός που εντάσσεται στο ευρύτερο όραμα της Signal. Οι tech ομάδες της Signal αποτελούνται από data scientists/analysts, tech product managers, product designers καθώς και front – end, back – end, full stack software engineers και dev leads.  

Υπάρχουν και δύο ομάδες που λειτουργούν cross functionally, οι οποίες είναι οι ομάδες του design και devOps/QA. «Ένας software engineer στη Signal μπορεί να αναπτύξει core αλγοριθμικά μοντέλα, να εφαρμόσει services τα οποία εξυπηρετούν απαιτητικές AI εφαρμογές και να φτιάξει την αρχιτεκτονική περίπλοκων cloud υποδομών. Επιπλέον, αν η εξειδίκευσή σου είναι στο presentation layer, μπορείς να φτιάξεις ένα φιλικό προς τον –απαιτητικό– χρήστη UI, είτε για web είτε για mobile εφαρμογές. Όλα αυτά σε έναν κλάδο όπως το shipping, όπου πολλά ανοιχτά software προβλήματα περιμένουν λύση από δυνατούς software engineers». Αναφέρει σχετικά ο Πασχάλης Ρόμπανος, Senior Development Lead 

Όσον αφορά στην επιτυχία των τριών τομέων της Signal, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σε μόλις επτά χρόνια, τα projects του ομίλου έτυχαν ευρείας αποδοχής από τη ναυτιλιακή βιομηχανία, αποκτώντας γρήγορα σημαντικά ερείσματα σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά, ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η πλατφόρμα της Signal Ocean χρησιμοποιείται από εταιρείες που ελέγχουν το 60% του παγκόσμιου στόλου τάνκερ. Η ομάδα των 10 ατόμων με την οποία ξεκίνησε το 2014 έχει φτάσει αισίως τα 150, με τους ρυθμούς προσλήψεων να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.  

Η Signal Group έχει πλέον αρχίσει να κατακτά και τις αγορές του εξωτερικού, έχοντας πέρα από την Αθήνα, γραφεία ή προσωπικό σε Λονδίνο, Πολωνία, Χιούστον και Σιγκαπούρη. Όσον αφορά στα επιτεύγματα του ομίλου σε διεθνές επίπεδο, αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα η Signal κατοχύρωσε πατέντα στον Αμερικανικό Οργανισμό Ευρεσιτεχνίας για τον πρωτοποριακό αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπει τη διαθεσιμότητα των πλοίων. Πρόκειται για μία από τις λίγες πατέντες σε software που κατοχυρώνονται εκ μέρους ελληνικής εταιρείας. 

Επένδυση στα στελέχη της εταιρείας 

Εκτός από την εκμετάλλευση των νέων δυνατοτήτων που φέρνουν στο προσκήνιο οι νέες τεχνολογίες, αυτό που χαρακτηρίζει και κατ’ επέκταση έχει συντελέσει στην επιτυχία της Signal Group, εντός και εκτός συνόρων, είναι η εργασιακή κουλτούρα και το πνεύμα των ανθρώπων της, που αποτελούν το μεγαλύτερο «κεφάλαιο» του ομίλου.  

Η Signal Group, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε τις δραστηριότητές της, επένδυσε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση των εργαζομένων της. Σχεδόν ένας ολόκληρος μήνας αφιερώνεται για την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, την οποία αναλαμβάνει μια ειδική ομάδα 30 εκπαιδευτών, οι οποίοι μοιράζονται γνώση, εμπειρίες και πρακτικές.  

Επιπροσθέτως, η Signal έχει εισαγάγει μέχρι το τέλος του 2022 υβριδικό μοντέλο εργασίας, με τους εργαζομένους να επιλέγουν τον τόπο εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή ένα μέρος του ετήσιου budget διατίθεται σε κάθε εργαζόμενο για τις δικές του ανάγκες μάθησης πιστοποίησης και παρακολούθησης επιμορφωτικών προγραμμάτων, όπως επίσης και απεριόριστη πρόσβαση σε πλατφόρμες εκμάθησης, όπως είναι το Udemy ή το Pluralsight 

Μοναδική εργασιακή κουλτούρα και περιβάλλον 

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η Signal έχει διακριθεί ως Great Place To Work από τους ίδιους τους εργαζομένους, τόσο για τα μοναδικά χαρακτηριστικά ανάπτυξης και εξέλιξης, όσο και για τις ξεχωριστές δραστηριότητες για το χτίσιμο επικοινωνίας και επαφής μεταξύ νέων και παλαιότερων συναδέλφων, όπως stand up comedy, cooking session, weekly happy hour events, half Friday τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, συνεδρίες φυσικοθεραπείας στο γραφείο κ.ά. Η ομάδα της Signal μεγαλώνει συνεχώς, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τις ευκαιρίες καριέρας στο: www.thesignalgroup.com/careers. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις