Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Microsoft: Συμφωνία με τη Stockholm Exergi για την αφαίρεση 3,3 εκατ. μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα

Η κατασκευή του έργου δέσμευσης άνθρακα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2025.

Η Microsoft υπέγραψε συμφωνία για την απομάκρυνση 3,3 εκατομμυρίων μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα με τη σουηδική εταιρεία ενέργειας Stockholm Exergi, ανακοίνωσαν οι εταιρείες τη Δευτέρα.

Η σύμβαση με τη Microsoft είναι η μεγαλύτερη συμφωνία αφαίρεσης άνθρακα στον κόσμο μέχρι σήμερα, ανέφερε σε δήλωσή της η Stockholm Exergi. Η παράδοση των πιστοποιητικών αφαίρεσης άνθρακα στη Microsoft προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2028 και θα συνεχιστεί για μια δεκαετία, σύμφωνα με την Stockholm Exergi.

Η σουηδική εταιρεία, η οποία παρέχει ενέργεια στους κατοίκους της Στοκχόλμης, σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα που θα αφαιρεί μόνιμα 800.000 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Η κατασκευή του έργου δέσμευσης άνθρακα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2025. Η σύμβαση με τη Microsoft θα βοηθήσει το έργο να πλησιάσει την τελική επενδυτική απόφαση το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Anders Egelrud, διευθύνων σύμβουλος της Stockholm Exergi.

Το έργο δέσμευσης άνθρακα θα εγκατασταθεί στη μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα της Stockholm Exergi, η οποία είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην Ευρώπη. Το εργοστάσιο καίει απόβλητα από τη δασοκομία και τη χαρτοποιία για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας. Το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται από τα υλικά αυτά κατά την αποτέφρωση απομακρύνεται από το αέριο που εκπέμπεται από τη μονάδα, υγροποιείται για μεταφορά και αποθηκεύεται μόνιμα στο έδαφος.

Η Stockholm Exergi πουλά πιστοποιητικά αφαίρεσης άνθρακα, ισοδύναμα με 1 εκατομμύριο μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα, για να βοηθήσει τις εταιρείες να επιτύχουν τους στόχους τους για καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις