StartUpper

EIT Digital Venture Program 2021: 115.000 ευρώ για 9 startups

Το μοναδικό πρόγραμμα που έχει επενδύσει συνολικά πάνω από 460.000 ευρώ μέσα σε 4 χρόνια σε early stage startups από την Ελλάδα και την ανατολική περιοχή των Βαλκανίων.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ολοκληρώθηκε το EIT Digital Venture Program, ο επιταχυντής που υλοποιεί το Found.ation με την υποστήριξη του EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας). Πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα που επενδύει σε ιδέες που βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε στάδιο πρώιμης δραστηριότητας, στην Ελλάδα και την ανατολική περιοχή των Βαλκανιών (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Κύπρος). Το 2021 επενδύθηκαν 115.000 ευρώ σε 9 startups, με το συνολικό ποσό για τα 4 χρόνια του προγράμματος, να ανέρχεται πλέον στα 465.000 ευρώ (σε 33 startups).

Και φέτος, το ΕΙΤ Digital Venture Program, το οποίο ξεκίνησε τον Μάιο και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, υλοποιήθηκε αποκλειστικά διαδικτυακά, ανταποκρινόμενο εκ νέου στις ιδιαίτερες συνθήκες που ισχύουν λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας. Στο φετινό πρόγραμμα πήραν μέρος 9 ομάδες από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Το διήμερο Virtual Bootcamp με workshops και ομιλίες που διοργάνωσε το Found.ation, βοήθησε τις ομάδες να κατανοήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες και τους έδωσε ώθηση προκειμένου να ξεπεράσουν τις πρώτες τους προκλήσεις.

Στο επόμενο διάστημα, οι startups είχαν σε τακτική βάση μια ουσιαστική στήριξη από τους mentors που τους ανατέθηκαν, ευκαιρίες δικτύωσης με έμπειρα στελέχη της αγοράς, καθώς και τη δυνατότητα παρακολούθησης webinars για μια ποικιλία σχετικών με τις δραστηριότητές τους, θεμάτων (ενδεικτικά προσφέρθηκαν σεμινάρια σε στρατηγική πωλήσεων, business strategy, νομικά ζητήματα, τεχνικές pitching, prototyping κ.ά.) Το πρόγραμμα συμπληρώθηκε για άλλη μια φορά με την Virtual Demo Day, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι ομάδες πραγματοποίησαν το τελικό τους pitch ενώπιον επενδυτών, δημοσιογράφων κι εταιρειών. Τον Σεπτέμβριο έγινε η τελική αξιολόγηση της προόδου τους και η νομική σύσταση των εταιρειών.

Οι 7 ομάδες που αποφοίτησαν με επιτυχία από το φετινό πρόγραμμα, είναι οι εξής:

  • Deepconomy (Κύπρος) – μια λύση αυτοματοποίησης του λογιστικού workflow με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης.
  • Enforge (Ελλάδα) – μια λύση για την ψηφιακοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής, που επιτρέπει σε κατασκευαστές να προσφέρουν σε μαζική κλίμακα προσωποποιημένα προϊόντα, γρήγορα και με μικρό κόστος.
  • Plantee (Ελλάδα) – μια υπηρεσία δενδροφύτευσης “as a service”, η οποία επιτρέπει σε επιχειρήσεις να ενισχύσουν το οικολογικό τους προφίλ με ένα κλικ.
  • Renthis2me (Ελλάδα) – μια πλατφόρμα που διευκολύνει τον δανεισμό και την ενοικίαση μεταξύ δύο μερών, αποτελώντας κάτι σαν “Airbnb” για αντικείμενα.
  • SciDrones (Ελλάδα) – μια λύση αναγνώρισης και παρακολούθησης θαλάσσιων λυμάτων σε ενάλιες ζώνες.
  • Silent Inbox (Ελλάδα) – ένα Gmail plugin που φιλοδοξεί να δώσει στους χρήστες καλύτερο έλεγχο των εισερχομένων, μέσω προσαρμοσμένου φιλτραρίσματος προωθητικών emails.
  • WowMind (Ρουμανία) – μια πλατφόρμα e-learning βασισμένη στο βίντεο, ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες της ψηφιακής γενιάς, που φιλοδοξεί να φέρει μια διαφορετική προσέγγιση στη μάθηση.

Για το EIT Digital Venture Program μίλησαν και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, προσθέτοντας τα εξής:

«Το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ χρήσιμο για μια νέα startup. Είναι πλήρες και καλύπτει πολλά θέματα απαραίτητα για την επιτυχία των startups, όπως το πώς να χτίσεις μια σωστή ομάδα, πώς να αντιμετωπίσεις νομικά ζητήματα και πώς να φτάσεις από την ιδέα ως την αγορά.» – Deepconomy

«Εκπληκτική εμπειρία και αξία για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα!» – Renthis2me

Κάθε μία από τις ομάδες είχε λάβει ένα ένα αρχικό ποσό χρηματοδότησης ύψους 5.000 ευρώ με στόχο την ανάπτυξη ενός ελάχιστα βιώσιμου προϊόντος (MVP), ενώ ολοκληρώνοντας τη νομική σύσταση της εταιρείας τους έως τον Σεπτέμβριο, έλαβαν άλλα 10.000 ευρώ η καθεμία. Επτά από τις 9 ομάδες που είχαν επιλεχθεί αρχικά, ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα, ενώ για δεύτερη χρονιά στη σειρά, οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν επιπλέον χρηματοδότηση (άλλα 10.000 ευρώ), αν καταφέρουν μέσα στο 2021 να εξασφαλίσουν επένδυση από τρίτους.

Συνολικά, στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων λειτουργίας του προγράμματος έχουν δημιουργηθεί 93 startups με την υποστήριξη του EIT Digital σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 200 νέοι επιχειρηματίες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις