Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο ευρωπαϊκός κλάδος του fintech αποκτά «άρωμα γυναίκας»

Μολονότι, τα παραπάνω στοιχεία φαίνονται εν πολλοίς αποθαρρυντικά, τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα μια σιωπηλή «επανάσταση» στο χώρο του fintech, με ολοένα και περισσότερες γυναίκες να ηγούνται επιχειρήσεων οι οποίες έχουν να επιδείξουν όχι μόνο μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές αλλά ήδη αναγνωρισμένο έργο.

Είναι πραγματικότητα ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος των χρηματοοικονομικών μαστίζεται από θέματα ισότητας των φύλων, καθώς συνεχίζει να εκπροσωπείται κατά κύριο λόγο από άνδρες, ενώ δυστυχώς συχνά είναι ακόμα τα αρνητικά περιστατικά που αφορούν τη διαφορετικότητα και τον σεξισμό στους κόλπους των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Ειδικότερα, η έλλειψη γυναικείας εκπροσώπησης σε ηγετικές θέσεις, το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στους εργαζομένους των δύο φύλων, και ο χαμηλός αριθμός VCs που προτίθενται να επενδύσουν σε ομάδες με γυναίκες founder έχουν δημιουργήσει ένα «αρνητικό» όνομα για τον κλάδο όσον αφορά την πρόοδο σε ζητήματα διαφορετικότητας και συμπερίληψης. Ενδεικτικά αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δραστηριοποιούνται 149 κορυφαίες fintech εταιρείες αλλά μόλις στις 12 βρίσκεται γυναίκα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Μολονότι, τα παραπάνω στοιχεία φαίνονται εν πολλοίς αποθαρρυντικά, τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα μια σιωπηλή «επανάσταση» στο χώρο του fintech, με ολοένα και περισσότερες γυναίκες να ηγούνται επιχειρήσεων οι οποίες έχουν να επιδείξουν όχι μόνο μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές αλλά ήδη αναγνωρισμένο έργο σε έναν άκρως ανταγωνιστικό κλάδο.

Ενδεικτικά, η Starling Bank είναι μια σχετικά νέα βρετανική ψηφιακή τράπεζα η οποία ευθύς εξαρχής έθεσε ως στόχοι να κάνει “disrupt” στον χώρο της τραπεζικής. Ιθύνων νους πίσω από το project της Starling Bank είναι η Anne Boden, όραμα της οποίας είναι να «επανεφεύρει» τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η ψηφιακή τράπεζα παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική με περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια λογαριασμούς στο ενεργητικό της. Μεταξύ άλλων, η Starling Bank χαρακτηρίζεται από τη διαφάνεια όσον αφορά τις μισθολογικές ανισότητες, ενώ η ίδια αναγνωρίζει πως μεγαλύτερη πρόοδος πρέπει να σημειωθεί στο εσωτερικό της. Το 43% των υψηλόβαθμων θέσεων καλύπτεται αυτή τη στιγμή από γυναίκες.

Στον τομέα της ασφάλισης η Lovys ανέλαβε τη δημιουργία του πρώτου εξ’ ολοκλήρου ψηφιακού ασφαλιστικού πακέτου στη Γαλλία. Η γαλλική fintech θέλει να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία των χρηστών γύρω από τα θέματα της ασφάλισης καθιστώντας τη διαδικασία απλή και κατανοητή. Οι ασφαλισμένοι μπορούν εύκολα να διαχειριστούν τα θέματα της ασφάλισης του σπιτιού, του αυτοκινήτου και των gadget μέσω μιας μόνο πλατφόρμας. Πίσω από το νέο «καυτό όνομα» του ευρωπαϊκού insurtech, βρίσκεται η Elise Moutarlier η οποία σε μόλις 4 χρόνια οδήγησε την εταιρεία σε αξία της τάξης των 30 εκατ. ευρώ.

Άξιο αναφοράς είναι το παράδειγμα της Azimo η οποία ιδρύθηκε το 2012, θέλοντας να εγκαινιάσει την ψηφιακή εποχή στη μεταφορά εμβασμάτων από expats και μετανάστες προς τις χώρες καταγωγής τους. Η εταιρεία, η οποία σήμερα εδρεύει στο Amsterdam, στοχεύει σε ένα πραγματικό “disrupt” σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από υψηλές τιμές και αναποτελεσματικότητα. Μεταξύ των founder της Azimo είναι η Πολωνή Marta Krupinska, serial entrepreneur η οποία σήμερα είναι ηγετικό στέλεχος της Google για τις βρετανικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Σήμερα, η Azimo εξυπηρετεί πάνω από 2 εκατ. πελάτες σε περισσότερες από 80 χώρες.

Στον τομέα του fintech με επίκεντρο τις επιχειρήσεις, η Fluidly, το εγχείρημα της Caroline Plumb, σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες διαχειρίζονται τις ταμειακές ροές τους. Μέσω αυτοματοποιημένων εργαλείων με βάση το data science, το machine learning και τις νέες τεχνολογίες.

Στην Ελλάδα, η Finclude (πρώην Verge.Capital) αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν από τους βασικούς «παίκτες» στο ελληνικό Startup οικοσύστημα αλλά και στο χώρο του fintech. Η εταιρεία, με συνιδρύτρια και Chief Risk Officer την Ιωάννα Στανεγλούδη, θέλει να αλλάξει τα δεδομένα στο πάντα φλέγον ζήτημα της πιστοληπτικής αξιολόγησης προσφέροντας μια ολιστική απεικόνιση χρηματοπιστωτικών προφίλ με πολλαπλά οφέλη τόσο για εταιρείες όσο και για ιδιώτες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις