Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Wave: Η Startup που προσφέρει υπηρεσίες ψυχικής υγείας μέσω app

Η πανδημία σε συνδυασμό με την συνεχόμενη αστάθεια που επικρατεί στην αγορά εργασίας και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια οικονομία είχε βαρύτατες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών. Τα αλλεπάλληλα lockdown, τα περιοριστικά μέτρα, η οικονομική κρίση και προπάντων η αβεβαιότητα για το μέλλον, αύξησαν δραματικά τις διαγνώσεις ψυχικά νοσήματα.

Σύμφωνα με κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό “The Lancet” οι καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές σε παγκόσμιο επίπεδο την περίοδο της πανδημίας επιδεινώθηκαν σημαντικά. Την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021 σημειώθηκε ραγδαία αύξηση στα επιβεβαιωμένα φαινόμενα καταθλιπτικής διαταραχής, με τις γυναίκες και τους νεότερους ανθρώπους να επηρεάζονται περισσότερο, συγκριτικά με τους άνδρες και τους μεγαλύτερους ηλικιακά.

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος της πανδημίας ανέδειξε την ανάγκη μαζικών επενδύσεων στα εθνικά συστήματα υγείας και στο πλαίσιο αυτό, ένας κλάδος που καταγράφει ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης είναι αυτός των healthtech Startups και κυρίως που ασχολούνται με θέματα ψυχικής υγείας.

Μια από αυτές τις Startups είναι η Wave η οποία αξιοποιεί την τεχνολογία για τη αντιμετώπιση των ψυχικών ζητημάτων που βάσει των στοιχείων μαστίζουν τους νέους. Σύμφωνα με τους ιδρυτές της εταιρείας, το 75% των Gen Z, δεν είναι ικανοποιημένοι από την συναισθηματική τους ευημερία, ενώ αναζητούν νέες λύσεις δεδομένου του υψηλού κόστους μιας παραδοσιακής θεραπευτικής διαδικασίας. Με φόντο την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών των νέων σε θέματα ψυχικής υγείας, η Wave ανέπτυξε μια ψηφιακή πλατφόρμα και μια σειρά ψηφιακών εργαλείων, ενώ στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να παρουσιάσει σε πιλοτική μορφή το πρώτο της app.

Σύμφωνα με την founder και καθηγήτρια ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Stanford, Sarah Adler, η εφαρμογή θα προσφέρει στους χρήστες μια διαδραστική εμπειρία στα πρότυπα ενός video game. Μέσω μιας σειράς ειδικών «ασκήσεων» το app θα προκαλεί στον εγκέφαλο των χρηστών τις ίδιες νευροχημικές αντιδράσεις με μια συνεδρία ψυχαναλυτικού τύπου. Ειδικότερα, η εφαρμογή θα απευθύνεται στους χρήστες με τη μορφή προσωπικών ερωτήσεων γύρω από τη δουλειά, τα χόμπυ, τις ασχολίες και τις αξίες τους, ώστε εκείνοι να έρθουν σε «επαφή με τα συναισθήματά τους»

Το project της Wave έχει βρει ήδη ανταπόκριση στους κύκλους των επενδυτών. Η εταιρεία το καλοκαίρι συμμετείχε σε γύρο χρηματοδότησης όπου σήκωσε 2 εκατ. δολάρια. Στη χρηματοδότηση συμμετείχαν επίσης γνωστά VCs, όπως η Hanna Grey, η K50 Ventures, η Tribe Capital, η Alumni Venture Group, η Verissimo Ventures κ.α.

«Πιστεύουμε πως για να απευθυνθούμε και να προσεγγίσουμε τους νέους χρήστες, πρέπει να τους συναντήσουμε εκεί που βρίσκονται, ειδικότερα τους Gen Z που περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους στα smartphones. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος το οποίο θα παρέχει διαδραστικές αξιοποιώντας τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των video game, τα οποία αξιοποιούμε ως βάση για τις εφαρμογές μας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις