Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Συμφωνία της ΕΕ “χτυπάει” τις big tech εταιρείες

Στόχος της να καταπολεμήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, μειώνοντας τις εξαγορές των κολοσσών με το ελάχιστο κόστος και προστατεύοντας τις μικρότερες εταιρείες.

Η νομοθετική αρχή της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία, “στοχοποιώντας” τις big tech εταιρείες, στο πλαίσιο περιορισμού των αντί αντιμονοπωλιακών πρακτικών στην ψηφιακή οικονομία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Τα πολιτικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησαν στην ισχύ ενός νόμου που θα αφορά εταιρείες με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ, οι οποίες προσφέρουν τουλάχιστον μία υπηρεσία διαδικτύου, όπως μια διαδικτυακή αναζήτηση.

Οι κανόνες θα εντάσσουν περισσότερες εταιρείες ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές αγορές (DMA), όπως ανέφερε η εφημερίδα, ενώ η ΕΕ σχεδιάζει να εφαρμόσει την σχετική νομοθεσία το 2022.

Το πλάνο DMA, το οποίο προτάθηκε πρώτα από την επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ, Margrethe Vestager πέρσι, αποσκοπεί στον περιορισμό των εξουσιών των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, επιβάλλοντας τους μια σειρά από νέους κανόνες και απαγορεύσεις. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει επίσης τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού να ελέγχουν τις εξαγορές μικρότερων αντιπάλων από τις εταιρείες τεχνολογίας, εν μέσω φόβων ότι αποκτούν ανταγωνιστές με τον πιο “οικονομικό” τρόπο, με βάση όσα έχουν γραφτεί από τους FT.

Ενδεικτικά, μεταξύ των εταιρειών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του είναι η Google της Alphabet, η Amazon, η Apple, το Facebook και η Microsoft, μαζί με την κινεζική Alibaba και την ολλανδική Booking.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε εκφράσει ανησυχίες ότι οι επικαιροποιημένοι κανονισμοί θα αποβούν εις βάρος των αμερικανικών εταιρειών. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο μοναδικός φορέας επιβολής των νέων τεχνολογικών κανόνων.

Οι υπουργοί της ΕΕ αναμένεται να επικυρώσουν επίσημα τη συμφωνία στις 25 Νοεμβρίου, ως μέρος της κοινής θέσης του μπλοκ ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους νομοθέτες της ΕΕ και την Επιτροπή σχετικά με το κανονιστικό σχέδιο γνωστό ως DMA προτού αυτό γίνει νόμος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις