Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Google Cloud επιταχύνει την έρευνα

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιοπληροφορικής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL-EBI), το οποίο φιλοξενεί την πιο ολοκληρωμένη σειρά ανοικτών δεδομένων και ενημερωμένων πόρων μοριακής βιολογίας στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ότι επέλεξε το Google Cloud ως στρατηγικό συνεργάτη των υπηρεσιών νέφους

Στο πλαίσιο μιας νέας 5ετούς συνεργασίας, το EMBL-EBI θα αξιοποιήσει τις καινοτόμες τεχνολογίες και την παγκόσμια υποδομή του Google Cloud για να επιταχύνει τον ρυθμό παροχής υπηρεσιών στην παγκόσμια κοινότητα χρηστών του, η οποία περιλαμβάνει ερευνητικά εργαστήρια, φαρμακευτικές εταιρείες, ακαδημαϊκά ιδρύματα κ.ά.

Το EMBL-EBI φιλοξενεί μια σειρά από ανοιχτές πηγές δεδομένων για την κοινότητα των βιοεπιστημών, που καλύπτουν τη γονιδιωματική, τις πρωτεΐνες, τα χημικά δεδομένα και πολλά άλλα. Αυτές οι πηγές δεδομένων είναι ελεύθερης και ανοικτής πρόσβασης από οποιονδήποτε, όπως μια ψηφιακή δημόσια βιβλιοθήκη.

Η συνεργασία μεταξύ του Google Cloud και του EMBL-EBI έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη βιοϊατρική έρευνα μέσω της χρήσης της τεχνολογίας cloud, τη χρήση αναλυτικών στοιχείων και  της μηχανικής μάθησης για την εξόρυξη καλύτερων πληροφοριών από δεδομένα, για την επιτάχυνση του ρυθμού  των επιστημονικών ανακαλύψεων, αλλά και για τον διαμοιρασμό αυτών των πληροφοριών σε παγκόσμιο επίπεδο, Στους στόχους είναι και η υποστήριξη της στρατηγικής multicloud και του  υβριδικού νέφους του EMBL-EBI παρέχοντας μια ευέλικτη πλατφόρμα για την ανάπτυξη νέων εργαλείων και τεχνολογιών cloud, καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού του εργαστηρίου στη δημιουργία, ανάπτυξη και χρήση εφαρμογών στο cloud για την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης  του cloud στην κοινότητα των βιοεπιστημών.

Η χρήση της υποδομής cloud θα υποστηρίξει τους στόχους του EMBL-EBI και δεν θα αλλάξει την πρόσβαση των ερευνητών στα δεδομένα του. Η παγκόσμια ερευνητική κοινότητα θα συνεχίσει να έχει ανοιχτή πρόσβαση στους πόρους και τα δεδομένα του ινστιτούτου, τα οποία θα συνεχίσουν να αποθηκεύονται στα κέντρα δεδομένων του και θα παραμείνουν προσβάσιμα μέσω των υπαρχουσών μεθόδων επ’ αόριστον. Με την πάροδο του χρόνου, αντίγραφα επιλεγμένων δεδομένων ενδέχεται να αποθηκευτούν και να υποβληθούν σε επεξεργασία στο Google Cloud, σύμφωνα με τις εσωτερικές πολιτικές ταξινόμησης δεδομένων και προστασίας δεδομένων του EMBL, και αξιοποιώντας τις προηγμένες δυνατότητες προστασίας δεδομένων του Google Cloud. Όλα τα δεδομένα που αποθηκεύονται στο Google Cloud από το EMBL-EBI παραμένουν υπό τον έλεγχο και την παράδοση του EMBL-EBI.

Η Google διαθέτει ένα απίστευτο δίκτυο τεχνογνωσίας στη βιοεπιστήμη καθώς και υπηρεσίες υποδομής που παρέχουν μια τεράστια ευκαιρία για την επιτάχυνση της έρευνας παρέχοντας στο EMBL-EBI υπολογιστικές λύσεις υψηλής απόδοσης και υπολογιστικά εργαλεία που θα οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματική και αποδοτική έρευνα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το EMBL-EBI διαθέτει πάνω από 390 petabytes (υπάρχουν 1.024 TB  ή περίπου ένα εκατομμύριο GB σε ένα petabyte ) ανεπεξέργαστων δεδομένων (raw storage)

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις