Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αύξηση των επενδύσεων VC σε parent-tech για γονείς που μένουν σπίτι

Μια αναδυόμενη αγορά για τους νέους γονείς που θέλουν και να εργαστούν και να φροντίζουν τα παιδιά τους μέσα από υπηρεσίες που συμβάλλουν σε αυτό.

Η Helen Mayer, ιδρύτρια της Otter, μιας αγοράς παιδικής φροντίδας για γονείς στο σπίτι, μιλά για αυξημένη έλξη χρηματοδότησης από VC. Πρόσφατα, η ίδια συναντήθηκε με την Jess Lee, τη μοναδική γυναίκα εταίρο της Sequoia. 

Η Lee, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στην κορυφαία εταιρεία το 2016 όντας και η ίδια μητέρα, έψαχνε αρκετά χρόνια για μια επένδυση στον κλάδο της παιδικής φροντίδας, με την Otter να αποτελεί την πιο ευέλικτη και προσιτή λύση. Έτσι, η Sequoia ηγήθηκε του γύρου χρηματοδότησης σειράς Α ύψους 23 εκατ. δολαρίων της Startup τον Ιούλιο. 

Τα τελευταία χρόνια το parent-tech, μία από τις υποκατηγορίες του αποκαλούμενου ως family-tech, φαινόταν να μην παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για τους επενδυτές. 

Όμως, ο όλο και πιο μεγάλος αριθμός γυναικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του VC και αντιλαμβάνονται τις συνθήκες της μητρότητας και του γονέα γενικότερα, σε συνδυασμό με τις πολυάριθμες προκλήσεις που επέφερε η παράλληλη ανατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη για περισσότερες τεχνολογικές υπηρεσίες διαθέσιμες στους σύγχρονους γονείς. 

Οι εταιρείες γονικής τεχνολογίας που υποστηρίζονται από VC στις ΗΠΑ έχουν προσελκύσει σχεδόν 1,4 δισ. δολάρια το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του PitchBook. Το σύνολο αυτό είναι μεγαλύτερο από αυτό που συγκέντρωσε η κατηγορία τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια μαζί. 

Μόνο φέτος, αρκετές νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν κλείσει σημαντικούς γύρους χρηματοδότησης με εννιαψήφιες αποτιμήσεις. Ανάμεσά τους είναι και εταιρείες όπως η Zum, μια υπηρεσία διαμοιρασμού διαδρομών για παιδιά (σαν Uber για παιδιά), το Mom Project, μια ευέλικτη πλατφόρμα εύρεσης εργασίας και η Cleo, μια εφαρμογή για parent coaching. 

Οι πιο πολλές γυναίκες που ανήκουν στην γενιά των Millenials εργάζονται συστηματικά και αυτό διευρύνει την αγορά. Οι ανάγκες αυξάνονται και η αναζήτηση μιας ασφαλούς και πρακτικής λύσης ενδιαφέρει όλους τους γονείς που είναι πρόθυμοι να δώσουν κάτι παραπάνω για ανάλογες υπηρεσίες που τους λύνουν τα χέρια μέσα από αγγελίες, υπενθυμίσεις, παροχές και άλλα.  

Τι προσφέρουν 

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της McKinsey, η αγορά της παιδικής φροντίδας εκτιμήθηκε σε 136 δισ. δολάρια το 2019. Οι δαπάνες στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνουν τα πάντα, από έναν μακρύ κατάλογο gadgets για νεογέννητα και τον προγραμματισμό καριέρας για νέους γονείς μέχρι το ραγδαία αυξανόμενο κόστος των νταντάδων, των κέντρων ημερήσιας φροντίδας και των θερινών κατασκηνώσεων.  

Πρόκειται στην ουσία για Startups που βοηθούν τις οικογένειες να οργανώσουν και να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με τα παιδιά, όπως το να βεβαιωθούν ότι τα δίδακτρα πληρώθηκαν και στην ώρα τους ή πότε πρέπει να γίνει το homework για το σχολείο.  

Για παράδειγμα, μια παιδιατρική Startup συγκέντρωσε 25 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της έλλειψης κλινικής για επείγοντα περιστατικά για παιδιά. Ένα ακόμη ζήτημα που προσπαθούν να διαχειριστούν οι γονείς και οι εταιρείες που τις εξυπηρετούν είναι η απώλεια μιας ποιοτικής και οικονομικά προσιτής παιδικής φροντίδας.  

Η πανδημία επιδείνωσε σημαντικά την ήδη υπάρχουσα έλλειψη επιλογών καθώς από τον Μάρτιο του 2020 πολλοί παιδικοί σταθμοί έκλεισαν οριστικά και μία στις 10 θέσεις εργασίας για φύλαξη παιδιών εξαφανίστηκαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, με αποτέλεσμα αρκετοί γονείς να μην μπορούν να εργαστούν με πλήρες ωράριο και αντίστοιχα χρήματα και πολλές γυναίκες να αποσύρονται από την αγορά εργασίας αναλαμβάνοντας ένα δυσανάλογο φορτίο.  

Ενδεικτικά, υπάρχουν και άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις όπως το Wonderschool, μια πλατφόρμα που βοηθά τους παρόχους να ξεκινήσουν κατ’ οίκον παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, αλλά και το Winnie, μια αγορά παιδικής φροντίδας. 

Αν λοιπόν δεν απορροφήσουν τα περισσότερα κεφάλαια μόνο αγορές σαν το κρυπτονόμισμα, το parent-tech αναμένεται να αποτελέσει ένα επίσης νέο ενδιαφέρον με παραγωγικό μέλλον που θα φανεί χρήσιμο σε πολλούς εργαζόμενους γονείς εν μέσω πανδημικών κυμάτων.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις