Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Metaverse: Αυτές τις παγίδες “κρύβει” το μέλλον του διαδικτύου

Η ολοένα και μεγαλύτερη στροφή των επιχειρήσεων προς το «μετα-σύμπαν» εκτός από οφέλη εγκυμονεί σημαντικούς επιχειρηματικούς κινδύνους.

Η ραγδαία στροφή της Facebook προς το metaverse μέσω της αλλαγής ολόκληρου του brand καθώς και οι μεγάλες επενδύσεις που έχει προαναγγείλει για την υλοποίηση του φιλόδοξου project, έχει φέρει το metaverse στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων της τεχνολογίας.

Αν και η τεχνολογία πίσω από το «μετα-σύμπαν» βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις εκτός του κλάδου της τεχνολογίας ετοιμάζονται για ένα νέου είδους μετασχηματισμό, ώστε να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές μιας αγοράς, η αξία της οποίας μπορεί να φτάσει σύμφωνα με την Grayscale, το 1 τρισ. δολάρια.

Φυσικά η επιχειρηματική δραστηριότητα μιας επιχείρησης στον θαυμαστό κόσμο του metaverse ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Όπως και στον πραγματικό κόσμο, έτσι και στο metaverse, η επέκταση των δραστηριοτήτων μιας εταιρείας σε νέους τομείς εμπεριέχει ένα έντονο στοιχείο ρίσκου. Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το επιχειρηματικό περιβάλλον εντός του metaverse θα χαρακτηρίζεται από περιόδους αστάθειας τουλάχιστον μέχρι το 2035, καθώς πολλές δραστηριότητες των επιχειρήσεων, όπως η διαφήμιση και το e-commerce θα λαμβάνουν χώρα στον εικονικό κόσμο.

Παράλληλα, ένα σημαντικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του metaverse σχετίζεται με το user engagement. Παρά το γεγονός πως το metaverse ενδέχεται να υποστηρίζει ορισμένες 2D εφαρμογές, ως επί το πλείστον αφορά το VR. Ωστόσο, οι πωλήσεις headset εικονικής πραγματικότητας παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα ακόμα και μεταξύ των καταναλωτών που ενδιαφέρονται για τις νέες τάσεις της τεχνολογίας.

Επίσης, η χρήση των VR headsets δεν εγγυάται μια ταυτόσημη εμπειρία για όλους τους χρήστες. Η εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας εξαρτάται, έως ένα βαθμό, από διάφορους παράγοντες όπως οι προσωπικές προτιμήσεις των χρηστών ή ακόμα και από την κατάσταση της υγείας τους. Κατ’ επέκταση ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων να αποκτήσουν ευρεία απήχηση μέσω του metaverse. Επίσης, ένα θέμα που πρέπει να απασχολεί τις επιχειρήσεις που βλέπουν με «καλό μάτι» το metaverse, είναι το ζήτημα των κρυπτονομισμάτων.

Πολλές από τις συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός του metaverse αξιοποιούν τις δυνατότητες του blockchain, είτε μέσω των κρυπτονομισμάτων είτε μέσω NFT. Παρόλα αυτά όπως είναι γνωστό η αξία των κρυπτονομισμάτων είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη, με την τιμή τους να αυξομειώνεται σημαντικά ακόμα και από μέρα σε μέρα, γεγονός που προκαλέσει οικονομικούς τριγμούς στο metaverse. Όσον αφορά τα NFT ολοένα και περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ενδέχεται να μην είναι το ίδιο αξιόπιστα με μια επένδυση στον πραγματικό κόσμο.

Εκτός των παραπάνω, σημαντικά ερωτήματα «γεννά» για τις επιχειρήσεις η απουσία οποιασδήποτε ρυθμιστικής αρχής για το metaverse. Η μεγάλη πλειοψηφία των αναλυτών και των developer ομολογεί πως ένα πραγματικό metaverse οφείλει να είναι πλήρως αποκεντρωμένο. Δε θα αποτελεί ιδιοκτησία κανενός και θα χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια και δημοκρατία. Αυτό όμως σημαίνει πως εντός του metaverse θα είναι ιδιαίτερη δύσκολη η θέσπιση ενός συγκεκριμένου πλαισίου που θα αφορά τη λειτουργία και τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων. Η οργάνωση του metaverse χωρίς κάποιον ελεγκτικό μηχανισμό ενδέχεται να θέσει σε ρίσκο «ευάλωτες» επιχειρήσεις, όπως οι μικρομεσαίες. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν θεσπιστούν ρυθμιστικοί μηχανισμοί, η εφαρμογή των αποφάσεών τους θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, αν όχι αδύνατη δεδομένης της πλήρως αποκεντρωμένης φύσης του metaverse.

Συμπερασματικά, κάθε καινούρια μορφή «οικονομίας» αναπόφευκτα δημιουργεί νέες μορφές ανταγωνισμού και το metaverse δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Οι επιχειρήσεις που θα κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία της προκλήσεις αυτής της νέας τεχνολογίας αναμένεται να αποκτήσουν ισχυρό πλεονέκτημα για το μέλλον. Αυτό θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν το περιθώριο λήψης μεγαλύτερων ρίσκων. Ήδη επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Ralph Lauren και η Nike εργάζονται πάνω σε στρατηγικές branding με επίκεντρο το metaverse. Η μεγάλη πλειοψηφία των λεγόμενων «παραδοσιακών» επιχειρήσεων θα πρέπει να προσαρμοστούν, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, ώστε να μην μείνουν πίσω.

Διαβάστε επίσης:

Το Sandbox δημιουργεί ένα νέο real estate στον κόσμο του metaverse

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις