Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το efood με λίγα λόγια…

To efood έκλεισε 10 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα και σας παρουσιάζουμε μια συνοπτική ιστορία της εταιρείας και τις στιγμές που σήμαναν την ανάπτυξη του online delivery στη χώρα μας.

Η ιστορία του efood ξεκίνησε το 2011 από τον Κωνσταντίνο Κυρκίνη και τον αδελφό του Παμίνο, ερχόμενος από το Λονδίνο όταν οι κατ’ οίκον διανομές γίνονταν ακόμη με το τηλέφωνο. Στην ομάδα συμμετείχε μεταξύ άλλων επιχειρηματιών και ο Απόστολος Αποστολάκης. Αργότερα, το 2015 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Delivery Hero, τον γερμανικό κολοσσό του delivery έναντι άγνωστου ποσού. 

Οι ιδρυτές του efood εμπνεύστηκαν από αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού που δραστηριοποιούνταν στους τομείς των διανομών αξιοποιώντας την τεχνολογία για να δώσουν τις λύσεις που οι άνθρωποι αναζητούσαν σε καθημερινή βάση. Το επίτευγμα ήταν τελικά ένας συνδυασμός επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας, ενσωματώνοντας διάφορες τάσεις της αγοράς στο εγχώριο πεδίο που δεν υπήρχαν καν τότε στον ορίζοντα. 

Το efood καθιέρωσε σταδιακά τις online παραγγελίες φαγητού άμεσα μέσω της εφαρμογής που ανέπτυξε, εξελίσσοντας το προϊόν με υπηρεσίες ταξινομημένες ανάλογα με την απόσταση, τον χρόνο παράδοσης, την ελάχιστη ή την αξιολόγηση, δίνοντας ακόμη επιλογές για τιπς και κριτικές για την κάθε επιχείρηση με την οποία συνεργάζεται, η οποία με τη σειρά της αποκτά πρόσβαση σε ένα διευρυμένο κοινό χάρη στην διασύνδεση που παρέχει η εταιρεία και στην συμφωνία προμήθειας που συνάπτουν οι πλευρές. 

Αν μη τι άλλο δημιούργησαν μια αγορά από το πουθενά και ένα κοινό που ένιωθε ήδη άβολα με το να καλεί συνέχεια το μαγαζί της γειτονιάς του για να του φέρει την παραγγελία, δίνοντας του την δυνατότητα να ανοίξει το app, να βάλει τα στοιχεία του (αποθηκεύοντας τα) και να παραγγήλλει “αθόρυβα” έχοντας πλήρη εικόνα του μενού και των τιμών κορυφαίων αλυσίδων καθώς και μικρών συνοικιακών μαγαζιών. 

Συνεπώς, η επέκταση δεν άργησε να έρθει αφού η εφαρμογή γινόταν όλο πιο δημοφιλής, ενώ πλέον μετρά πάνω από 20.000 μαγαζιά στο δίκτυο του σε 100 πόλεις στην Ελλάδα. Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν μπει στην πλατφόρμα του efood, αποφέροντας νέες θέσεις εργασίας τόσο σε διανομείς που αποτελούν περίπου το 84,11% του προσωπικού της, όσο και σε υπαλλήλους στα γραφεία της.

Η εταιρεία είχε μάλιστα καταφέρει να είναι η πρώτη επιλογή στο Google Playstore, ειδικότερα κατά την διάρκεια της πανδημίας. Με την είσοδο της στην Delivery Hero, η ίδια ανέπτυξε περαιτέρω τις τεχνολογικές της παροχές, φτάνοντας 5 χρόνια μετά να επιτρέπει την δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών. Ο λόγος για τις παραγγελίες που έφταναν παντού χωρίς να χρειάζεται ο πελάτης να έρθει σε επαφή με τον διανομέα, αποφεύγοντας έτσι την επιπλέον διασπορά του κορωνοϊού με αφορμή την υγειονομική κρίση που ξέσπασε διεθνώς. 

Την ίδια περίοδο έδωσαν την ευκαιρία στους πελάτες να κάνουν εικονικά τα ψώνια τους στο σούπερ μάρκετ, αποφεύγοντας τον συνωστισμό και εξυπηρετώντας τους μεγαλύτερης ηλικίας καταναλωτές με συχνές παραδόσεις ακόμη και την ίδια μέρα, όπως διαθέσιμο έγινε στην πορεία και το e-φαρμακείο με mini markets, ανθοπωλεία και περίπτερα. 

Το efood “τα έβαλε” ταυτόχρονα με τον ανταγωνισμό, προβλέποντας τις ανάγκες για quick commerce στην χώρα, ενώ έπειτα από το σχετικά πρόσφατο ζήτημα των συμβάσεων των διανομέων, έχοντας αποκαταστήσει τις όποιες “ζημίες” προέκυψαν, τουλάχιστον για την εικόνα της, συνεχίζει να θέτει νέα δεδομένα στον χώρο, διευρύνοντας συγχρόνως τις κατηγορίες που εξυπηρετεί από ζαχαροπλαστεία, κάβες, ιχθυοπωλεία, έως φούρνους και μανάβικα, στοχεύοντας σε μια πραγματικά γρήγορη παράδοση (ίσως και λιγότερο από μισάωρο).

Εν ολίγοις, οι efooders έχουν καταρτιστεί στο μάρκετινγκ, την εξυπηρέτηση, τις πωλήσεις, την τεχνολογία, τις προμήθειες, την διοίκηση επιχειρήσεων και την ανάπτυξη προϊόντος εξακολουθώντας να ανεβάζουν τον πήχη στην εργασιακή αγορά, ενώ οι έξτρα παροχές και τα εκπαιδευτικά προγράμματα στους εργαζόμενους γίνονται με στόχο να ενισχύσουν συνολικά την δυναμική της εταιρείας σε κάθε επίπεδο.

 

Διαβάστε σχετικά:

Ο απολογισμός του efood για τα 10 χρόνια λειτουργίας

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις