Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ν. Ανδρικογιαννόπουλος (Metrika): Το Decentralized Finance υπόσχεται πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για όλους

Ο κ. Ανδρικογιαννόπουλος τόνισε ότι τα crypto αποτελούν πλέον ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Η αποκεντρωμένη διακυβέρνηση και το μέλλον του χρήματος ήταν η θεματική της παρουσίασης του Νίκου Ανδρικογιαννόπουλου, Ιδρυτή και CEO της Metrika, η οποία αναλύθηκε στην συζήτηση που ακολούθησε στο πλαίσιο του 1oυ MIT EmTech Europe στην Ελλάδα, που ολοκληρώνεται σήμερα 18 Ιανουαρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Η αποκέντρωση δεν είναι κάτι νέο», διαπίστωσε ο κ. Ανδρικογιαννόπουλος, εξηγώντας ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας μέχρι πρότινος ήταν ο λιγότερο αποκεντρωμένος από όλους τους κλάδους της οικονομίας. «Τα χρηματοοικονομικά αντιστάθηκαν στο να γίνουν αποκεντρωμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αυτό που μας δείχνει το Bitcoin είναι ότι υπάρχει ανάγκη για μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που δεν θα ελέγχεται από κανέναν».

Χαρακτηριστικά της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (Decentralized Finance ή DeFi) είναι η απουσία μεσαζόντων και τα έξυπνα συμβόλαια. «Η αποκέντρωση είναι το θεμέλιο της εμπιστοσύνης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι επιτυγχάνεται η συναίνεση, ολοκληρώνουμε τις συναλλαγές χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούμε κανένα μέρος», εξήγησε. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του DeFi; Χαμηλότερο κόστος, προσβασιμότητα, συμπερίληψη, διαφάνεια, ασφάλεια και καινοτομία, μεταξύ άλλων. Ο κ. Ανδρικογιαννόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις και στους κινδύνους που ελλοχεύουν, όπως η αβεβαιότητα, οι κίνδυνοι παροχής, οι κίνδυνοι πρωτοκόλλου κ.ά.

Στο τέλος επεσήμανε ότι το μέλλον του χρήματος θα επηρεαστεί αναμφίβολα από τις εξελίξεις στο Decentralized Finance, με τα κρυπτονομίσματα να γίνονται πλέον αντιληπτά ως ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, με νέες μορφές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων να αναδύονται, αλλά και με μια γόνιμη αλληλεπίδραση με άλλες τάσεις της τεχνολογίας, όπως η ψηφιακή ταυτότητα και το AI.

O κ. Ανδρικογιαννόπουλος επιπρόσθετα αναφέρθηκε για το πώς οι υπηρεσίες DeFi διευρύνουν την πρόσβαση ανθρώπων και εταιρειών σε χρηματοπιστωτικά εργαλεία. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των οικονομικών μπορεί να επηρεάσει θεμελιωδώς την κοινωνία. Το DeFi υπόσχεται πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για όλους».

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις