Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι γυναίκες founders είναι επισήμως λιγότερες αλλά γιατί;

Το report του Found.ation κατηγοριοποιεί τις εταιρείες που χρηματοδοτήθηκαν φέτος, το οποίο έδειξε ότι οι γυναικείες Startups εκλείπουν συγκριτικά αποτελώντας μόλις το 19%.

Μόλις 9 από τις 47 Startups έχουν ιδρυθεί από γυναίκες σύμφωνα με στοιχεία από φετινό report του Found.ation, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 2 από τις 10 επιχειρήσεις. Παρόλο που συχνά οι γυναικείες επιχειρήσεις είναι επιτυχημένες φαίνεται ότι υπάρχει ένα κενό στο οικοσύστημα της χώρας.

Το Found.ation πραγματοποίησε συγκεκριμένα μια μελέτη του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας, αποτυπώνοντας μεταξύ άλλων τις τάσεις και τα γεγονότα στο τοπίο των εγχώριων VC και χρηματοδότησης.

Παράλληλα με αυτό το φαινόμενο παρατηρείται ότι οι γυναικείες Startups λαμβάνουν και λιγότερα funds ως επακόλουθο της απουσίας αντίστοιχων εταιρειών. Ακόμα και όταν πολλές επιχειρήσεις εισέρχονται στον NASDAQ, ένα ελάχιστο ποσοστό των γυναικείων εταιρειών προβαίνει σε ανάλογη κίνηση.  

Η διαφοροποίηση ξεκινά βέβαια από την εκπαίδευση και το πως οι γυναίκες ενθαρρύνονται για να ασχοληθούν με τις τεχνολογικές επιστήμες. Συνήθως η απουσία των γυναικών συνδέεται και με το τεχνολογικό κομμάτι καθώς δεν υπάρχει η ίδια εξοικείωση με τα μέσα τόσο τα σχολικά όσο και με τα δια βίου, παραπέμποντας αρκετές γυναίκες στα θεωρητικά αντικείμενα, χάρη προκατάληψης ότι είναι περισσότερο άτομα που στοχάζονται και άρα λιγότερο πρακτικά – ένας μύθος που συνεχώς καταρρίπτεται.

Οι επίσης διαφορετικές προσδοκίες για τις γυναίκες στον χώρο της καινοτομίας παίζουν έναν εξίσου σημαντικό ρόλο. Το έργο τους αξιολογείται διαφορετικά απαιτώντας skills, τα οποία μέσα στα υπάρχοντα δεδομένα δεν είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικά για την ιδέα, την υλοποίηση, την ευελιξία και την εξέλιξη της επιχείρησης τους.  

Για παράδειγμα, οι οικογενειακές υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν σε πολλές χώρες, οι οποίες δεν παρέχουν το μοντέλο εργασίας που θα στήριζε ουσιαστικά τις ίδιες, επιβαρύνουν την προώθηση τους στον χώρο με τους φορείς να απουσιάζουν – τουλάχιστον στην Ελλάδα – από το εγχείρημα των γυναικών στο να εδραιωθούν περαιτέρω στον επιχειρηματικό κόσμο, συγκεντρώνοντας πόρους.  

Αυτό διαπιστώνεται από το ότι η διάμεση ηλικία για την έναρξη μιας επιχείρησης είναι τα 35 έτη, ένα χρονικό περιθώριο κατά το οποίο πολλοί άνθρωποι έχουν μικρά παιδιά. Επομένως, η διαθεσιμότητα και το κόστος της ημερήσιας φροντίδας καθίσταται ουσιαστικό στοιχείο για όλα τα success stories που μπορεί να ακολουθήσουν κάποια στιγμή εκεί έξω.  

Ένα μότο που ακούγεται είναι ότι “τα οικοσυστήματα δεν θα πιστέψουν σε εσάς αν δεν έχετε το τέλειο υπόβαθρο” καταδεικνύοντας ένα one size πρότυπο που θα ευθυγραμμίζεται με ένα κλειστό δίκτυο επενδυτών για να διασφαλίζει συνεχώς την χρηματοδότησή τους, στα standards μιας ελίτ που είναι πιο πιθανό να ρίξει λεφτά σε παρόμοιου τύπου εταιρείεςΓια αυτό και προβάλλονται μόνο μερικές ή επιλεγμένες επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες και επενδυτές.  

Παρόλο που αυτό μεταβάλλεται σιγά σιγά, πολλά οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων ενισχύουν έναν επιθετικό τρόπο επικοινωνίας, τόσο στον τρόπο επιλογής των συμμετεχόντων των Startups, όσο και στην καθοδήγηση και την κατάρτιση που παρέχουν γενικότερα. Ειδικά αν μιλήσουμε για τους developers που τελευταία αποτελούν συστατικό μιας Startup, αρκεί να δούμε απλά πως καταρτίζονται και πόσες γυναίκες αποφοιτούν ή μάλλον μπαίνουν σε σχολές πληροφορικής.  

Συγχρόνως, οι γυναίκες ιδρυτές τείνουν να δέχονται ερωτήσεις που σχετίζονται με την πρόληψη, δηλαδή ερωτήσεις που αφορούν όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά με ένα εγχείρημα άρα την αποτυχία, ενώ οι άνδρες ιδρυτές παίρνουν ερωτήσεις που σχετίζονται με την επιτυχημένη έκβαση, δηλαδή με πιθανότητες και δυνατότητες για μεγιστοποίηση των κερδών των επενδυτών.  

Στους μεν εστιάζουν δηλαδή στην προώθηση που αφορά τα κέρδη δίνοντας έμφαση στην αισιόδοξη πορεία, τα επιτεύγματα και τις ανάγκες ανέλιξης, ενώ στις δε έκαναν εστίαση στην πρόληψη αναφορικά με απώλειες, ανθεκτικότητα, ανάγκες υπευθυνότητας και προστασίας.  

Σιωπηρά είναι πλέον αποδεκτό ότι αυτά τα οικοσυστήματα θα κάνουν διακρίσεις εις βάρος της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας, κάτι που μένει να αλλάξει σταδιακά με τις νέες κανονιστικές ρυθμίσεις και ευκαιρίες για όλους.  

Συνεπώς, οι πόροι, η κατάρτιση, οι συνθήκες εργασίας και η νοοτροπία γύρω από το πεδίο αυτό είναι κατώτερες των δυνατοτήτων των γυναικών για ανέλιξη στην Startup κοινότητα, η οποία είναι πιο φιλική έστω σε επίπεδο δημιουργικότητας.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις