Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

“Πυρά” από τον Jack Dorsey για το Web3: “Δεν ανήκει στους χρήστες αλλά στα VCs και τους εταίρους τους”

Το Web3, θεωρείται από πολλούς το επόμενο στάδιο στην εξελικτική πορεία του διαδικτύου, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως οι νέες τεχνολογίες (blockchain, κρυπτονομίσματα, NFT κ.α.) θα εκδημοκρατίσουν τον κυβερνοχώρο εγκαινιάζοντας παράλληλα ένα πλήρως αποκεντρωμένο σύστημα με βασικό άξονα την ελευθερία των χρηστών.

Ειδικότερα, ο όρος Web3 αναφέρεται σε ένα αποκεντρωμένο online οικοσύστημα το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία blockchain. Στα μάτια ορισμένων αντιπροσωπεύει την επόμενη εξέλιξη του Web 2.0, του σημερινού διαδικτύου, το οποίο στην παρούσα μορφή βρίσκεται, σύμφωνα με τους ίδιους, στα χέρια μιας μικρής ομάδας εταιρειών-κολοσσών (Alphabet, Amazon, Meta, Apple). Οι εφαρμογές και οι πλατφόρμες που θα αναπτύσσονται στο Web3 δεν θα ανήκουν σε μία μόνο εταιρεία, αλλά αντίθετα θα ανήκουν στους ίδιους τους χρήστες. Αν και βρίσκεται ακόμα σε ιδιαίτερα πρώιμο στάδιο, στο πλαίσιο του Web3 εντάσσονται οι περισσότερες νέες τεχνολογίες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως τα κρυπτονομίσματα, τα NFT, τα αποκεντρωμένα χρηματοοικονομικά (DeFi) και οι αποκεντρωμένοι αυτόνομοι οργανισμοί (DAO).

Ωστόσο, παρά την ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητα του Web3, ο Jack Dorsey, συνιδρυτής και πρώην CEO του Twitter και ιθύνων νους της Block (πρώην Square) διατηρεί έντονες ενστάσεις, τις οποίες εξέφρασε μάλιστα στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Απαντώντας σε tweet του Elon Musk, ο Jack Dorsey έκανε τη δυσαρέσκειά του για την τεχνολογία Web3 και τη συμμετοχή Venture Capital εταιρειών όπως η Andreesen Horowitz ιδιαίτερα αισθητή, κατηγορώντας τα VCs πως προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο του Web3.

«Δεν σας ανήκει το web3, έγραψε ο δισεκατομμυριούχος στο Twitter, απευθυνόμενος στους χρήστες. “Ανήκει στα VCs και τους εταίρους τους. Δεν θα ξεφύγει ποτέ από τον έλεγχό τους”.

Η ανάρτηση, η οποία συγκέντρωσε περισσότερα από 20.000 likes και χιλιάδες retweet, προκάλεσε επίσης και έντονες αντιδράσεις με ορισμένους χρήστες να σχολιάζουν με επικριτικά λόγια τα tweet του πρώην CEO του Twitter σχετικά με το Web3.

Απαντώντας σε ένα τέτοιο tweet, το οποίο τον κατηγόρησε ότι καταπνίγει «τις ελπίδες και τα όνειρα πολλών γενναίων ανθρώπων που διαμορφώνουν ένα πραγματικά ανεξάρτητο Web3», ο Dorsey δήλωσε: «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα αν ένα tweet μπορεί να καταπνίγει ελπίδες και όνειρα. Η κριτική μπορεί να βοηθήσει να διορθωθεί η κατάσταση ή να στρέψει το ενδιαφέρον και την ενέργεια των χρηστών σε κάτι πιο σημαντικό».

Νωρίτερα, ο διαβόητος CEO της Tesla και της SpaceX δήλωσε περιπαικτικά «έχει δει κάποιος το web3; Δε μπορώ να το βρω».

Διαβάστε επίσης:

Jack Dorsey: Τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για τον δισεκατομμυριούχο entrepreneur

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις