Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Jack Dorsey: Τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για τον δισεκατομμυριούχο entrepreneur

Μπορεί ο απερχόμενος CEO να αφήνει πίσω του το Twitter, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι μελλοντικές κινήσεις του θα απασχολήσουν και πάλι το παγκόσμιο tech industry

“Eίναι ώρα το Twitter να αλλάξει χέρια” δήλωσε λακωνικά, στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του ο απερχόμενος CEO της Twitter, Jack Dorsey, χωρίς να σχολιάσει κάτι παραπάνω. Ο Jack Dorsey ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας την απόφαση του να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του επιτυχημένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, παραμένοντας μέλος της ομάδας μέχρι το 2022 όταν και θα γίνει η σύσκεψη των μετόχων.

Η απόφαση του Jack Dorsey, για “αλλαγή πλεύσης” έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά σειρά οικιοθελών αποχωρήσεων τα τελευταία χρόνια. Προσωπικότητες που ταυτίστηκαν με την άνοδο των κολοσσών της τεχνολογίας, όπως ο Jeff Bezos, ο Larry Page και ο Sergey Brin αποχώρησαν από τις ηγετικές θέσεις που κατείχαν, για χάρη νέων φιλόδοξων project, αποδεικνύοντας ότι για τους επιχειρηματίες αυτού του βεληνεκούς, η αναζήτηση νέων εμπειριών και προκλήσεων αποτελεί μεγάλο κομμάτι του επιχειρηματικού τους δαιμονίου αλλά και του χαρακτήρα τους εν γένει.

Ο Jack Dorsey έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην άνοδο του Twitter, όντας ένας εκ των ιδρυτών μαζί με τους Noah Glass, Biz Stone και Evan Williams. Για σχεδόν μια δεκαπενταετία, οδήγησε την πλατφόρμα σε δυσθεώρητα ύψη, με το Twitter να εξελίσσεται σταθερά σε ηγέτη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μετά τη δεύτερη αποχώρηση του Jack Dorsey από την εταιρεία, η πρώτη έλαβε χώρα το 2008 για χάρη του project της Square, τα ηνία του Twitter αναλαμβάνει ο πρώην CTO, Parag Agrawal. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πολυπράγμων Jack Dorsey δε θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ την ίδια στιγμή η η παγκόσμια βιομηχανία των social media, του fintech και των κρυπτονομισμάτων, αναμένει τις επόμενες κινήσεις του.

Όσον αφορά το Twitter, η αποχώρηση του Dorsey, μπορεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή για το δημοφιλές social media. Είναι γεγονός, πως ο Jack Dorsey από το 2006 βρίσκεται στην “αιχμή του δόρατος” της tech βιομηχανίας. Βοήθησε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των σύγχρονων μέσω κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία εν πολλοίς ορίζουν πλέον τις περισσότερες πτυχές της ζωής μας. Παρόλα αυτά είναι επίσης πραγματικότητα πως το Twitter έχει μείνει αρκετά πίσω από τη Facebook/Meta, μεταξύ των οποίων η ψαλίδα ήταν παλαιότερα αρκετά μικρότερη. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η Twitter δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στις ραγδαίες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στα social media και να εξελιχθεί μέσω της καινοτομίας, στα πρότυπα της Facebook. Με έναν νέο CEO, η Twitter έχει την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της και να μειώσει το χάσμα με την Meta.

Φυσικά, εκτός από το ίδιο το Twitter, η αποχώρηση του Jack Dorsey από το “τιμόνι” της εταιρείας συνεπάγεται σημαντικές αλλαγές τόσο για τον ίδιο όσο και το project της Square. Δεν είναι μυστικό πως ο Jack Dorsey, έχει επιδείξει τεράστιο ζήλο αναφορικά με το μέλλον των χρηματοοικονομικών αλλά και το fintech. Ως συνιδρυτής της Square έχει επιφέρει μια πραγματική επανάσταση στις mobile πληρωμές. Η περίπτωση της Square αποτελεί ένα πραγματικό “success story”. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα αναδείχθηκε σε έναν παγκόσμιο ηγέτη αξίας 100 δισ. δολαρίων, η οποία από τη στιγμή που εισήλθε στο χρηματιστήριο δεκαπενταπλασιάστηκε. Είναι σχεδόν σίγουρο πως η εταιρεία με την αμέριστη, πλέον, προσοχή του Jack Dorsey θα αποκομίσει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η πίεση από ανταγωνιστές όπως η PayPal, η Robinhood και η Coinbase αυξάνεται.

Εκτός από την Square και, μέχρι πρότινος, το Twitter, ο Jack Dorsey έχει αποδεδειγμένα μεγάλο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα και κυρίως το Bitcoin. Το 2018, η Square συμπεριέλαβε το νούμερο ένα κρυπτονόμισμα στο Cash App, δίνοντας την ευκαιρία στους καταναλωτές να αγοράζουν και να πουλούν κρυπτονομίσματα. Πολύ γρήγορα έγινε μια από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές τόσο στο App Store όσο και στο Google Play. Όπως φέρεται να έχει δηλώσει ο ίδιος ο Dorsey, “το Bitcoin θα αντικαταστήσει εν καιρώ όλα τα άλλα νομίσματα στο διαδίκτυο και μοναδικός λόγος της εμπλοκής της Square στα κρυπτονομίσματα είναι η πραγματοποίηση αυτού του στόχου”.

Αν και αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά του οραματιστή δισεκατομμυριούχου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι βασικοί άξονες στα επόμενα βήματα του πρώην CEO, του Twitter θα είναι το fintech, οι νέες τεχνολογίες και τα κρυπτονομίσματα, μια τάση η οποία υιοθετείται από ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα του παγκόσμιου επιχειρείν.

Διαβάστε επίσης:

Facebook, Twitter και YouTube έχασαν 10 δισ. δολάρια μετά την αλλαγή απορρήτου της Apple

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις