Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

FoodOxys: Τροφές με πιστοποίηση «καλής υγείας»

Αν κάποιος σκεφτεί τη διατροφή (Food) όχι απλώς ως γαστριμαργική ικανοποίηση, αλλά ως έναν πυλώνα πάνω στον οποίο οικοδομείται η υγεία μας και την αντιοξειδωτική ικανότητα των τροφίμων (Oxys) ως απαραίτητο πεδίο ελέγχου για την προστασία του κυττάρου, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες που ενθαρρύνει μια πληθώρα παθολογικών καταστάσεων, τότε αυτομάτως περιγράφει τη FoodOxys, μια Startup με έδρα τη Λάρισα, που δημιουργήθηκε ως τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με στόχο να αφήσει το αποτύπωμά της στη βιολειτουργική διατροφή και στον ανθρώπινο μεταβολισμό.

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε το 2019 από τον καθηγητή Δημήτριο Κουρέτα που ηγείται του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, μετά τη διαπίστωση της ανάγκης για υπολογισμό των επιπέδων των αντιοξειδωτικών παραγόντων σε διάφορα προϊόντα και στον ανθρώπινο οργανισμό. «Η μεταβολική υγεία χτίζεται πάνω σε πέντε βασικούς πυλώνες. Οι τρεις πρώτοι είναι τα γονίδια που κουβαλάμε, η σωστή διατροφή και η απαιτούμενη άσκηση, που τα γνωρίζαμε εδώ και περίπου 25 χρόνια.

Τα τελευταία όμως 5-10 χρόνια προστέθηκαν αρκετές πληροφορίες από τη βιβλιογραφία που δείχνουν ότι η σωστά δομημένη νηστεία και η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών συμβάλλουν στη μεταβολική υγεία και ότι τα γονίδια παίζουν ρόλο σε ποσοστό μέχρι 15%», εξηγεί ο ίδιος.

Business και καινοτομία

Η τεχνολογία της FoodOxys βασίζεται σε 20 και πλέον χρόνια μελετών, επιστημονικών καινοτομιών και σχεδόν 230 επιστημονικών δημοσιεύσεων και η ομάδα της την εφαρμόζει σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά τη μέτρηση των αντιοξειδωτικών στα τρόφιμα, όπου η εταιρεία παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας ταυτότητας προϊόντων με μία σειρά εξειδικευμένων αναλύσεων που τα ακολουθεί και τα πιστοποιεί σε όλον τον κόσμο, παρέχοντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης κλινικών μελετών για τις επιδράσεις ενός προϊόντος στην υγεία του ανθρώπου, και ο δεύτερος τον προσδιορισμό των αντιοξειδωτικών στον άνθρωπο, ο οποίος επικεντρώνεται στην εξασφάλιση της διατροφικής ευεξίας και πρόληψης ασθενειών μέσω μιας εξατομικευμένης διατροφής, άσκησης και νηστείας που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά και σύμφωνα με το μεταβολικό προφίλ κάθε ατόμου. Με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις τα μέλη της FoodOxys βλέπουν λεπτομερώς την έκφραση κρίσιμων γονιδίων που σχετίζονται με την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, την αντιφλεγμονώδη δυνατότητά του και το βασικό κυτταροπροστατευτικό μηχανισμό και με βάση συγκεκριμένους αλγόριθμους διαμορφώνουν ένα εξατομικευμένο πλαίσιο για τον τρόπο διατροφής και καθημερινής άσκησης. «Μπορούμε να ταυτοποιήσουμε τις μεταβολικές αλλαγές που επιφέρουν τροφές (όπως τα τυριά, το ελαιόλαδο, τα σταφύλια κ.ά.), υπό συγκεκριμένες συνθήκες και δόσεις. Όλα περιστρέφονται γύρω από βασικά και κρίσιμα γονίδια, όπως τα NRF2 και mTOR κ.ά., που συσχετίζονται με τη σύνθεση σημαντικών αντιοξειδωτικών στο σώμα (όπως η γλουταθειόνη), με την κυτταροπροστασία από βλαπτικούς παράγοντες και με την αντιγήρανση», εξηγεί η επιστημονική υπεύθυνη αναλύσεων στη FoodOxys Ζωή Σκαπέρδα, συμπληρώνοντας πως η διατροφική παρέμβαση γίνεται προσωπικά και εξατομικευμένα. «Το διατροφικό πρόγραμμα εφαρμόζεται τουλάχιστον επί 15 ημέρες, με βέλτιστη διάρκεια έναν μήνα, οπότε ξαναπαίρνουμε αίμα και βλέπουμε τις αλλαγές στα κρίσιμα γονίδια και στη γενική εικόνα, κάτι που λειτουργεί ως ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για γιατρούς, διαιτολόγους και τελικά για τους ίδιους τους ανθρώπους. Συνιστάται η επανάληψη της εξέτασης 1-2 φορές το χρόνο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διατηρείται η ευεργετική επίδραση της διατροφής του στον ανθρώπινο μεταβολισμό».

Τροφή με πιστοποίηση

Η FoodΟxys, που φέτος εντάχθηκε στο Εlevate Greece, όχι μόνο κατάφερε από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της να λάβει χρηματοδότηση από το Uni.fund, αλλά και να εισαγάγει, κατόπιν έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO), το πρώτο ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων που σχετίζεται με την ποιότητα βιοδραστικότητας των τροφίμων, με την επωνυμία AFQ (Activity FoodOxys Quality). «Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ένα σήμα για να δώσει προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα.

Το σήμα ήρθε για να αποδείξει και στην πράξη την αξία τους και είναι σημαντικό γιατί στοχεύει στην αναβάθμιση των τοπικών προϊόντων, αρκεί να το αγκαλιάσει το υπουργείο, αλλά και οι εταιρείες», επισημαίνει ο κ. Κουρέτας.

Όπως περιγράφει ο CEO της εταιρείας Φώτης Τέκος, μέχρι πρότινος δεν φαινόταν η πληροφορία για τη συμβολή των προϊόντων στην υγεία μας, δηλαδή δεν γνώριζε ο καταναλωτής τι του προσφέρει αυτό που καταναλώνει. Πλέον, βλέποντας το προϊόν με το σήμα θα μπορεί να το εμπιστευτεί γιατί θα ξέρει ότι έχει ελεγχθεί και ότι είναι ποιοτικό και ταυτόχρονα θα μπορεί να συγκρίνει όμοια προϊόντα και να επιλέξει εκείνο με τη μεγαλύτερη βαθμολόγηση (π.χ. ένα μέλι έχει σήμα AFQ 20, ενώ ένα άλλο AFQ 10). «Το σήμα AFQ αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία των προϊόντων ωφελεί και τους παραγωγούς, αλλά και τους εκπροσώπους του λιανεμπορίου, αφού και οι δυο θα μπορούν να διαθέτουν ακριβότερα τα πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα τους».

Η καινοτομία που ξεχωρίζει τη FoodOxys από άλλες εταιρείες του είδους της είναι ότι σημαντικό τμήμα των μετοχών της έχει διανεμηθεί σε νέους ερευνητές που είναι απόφοιτοι του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι εργάζονται στην εταιρεία. Με αυτόν τον τρόπο, οι νέοι επιστήμονες παραμένουν στην Ελλάδα και επενδύουν στη χώρα. Σύμφωνα με τον καθ. Κουρέτα, τα επόμενα βήματα της FoodOxys είναι το κλείσιμο συμφωνιών με μεγάλες εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, η πρόσληψη προσωπικού και η δημιουργία μιας υπηρεσίας που θα μπορεί να απολαμβάνει ο καθένας από κάθε σημείο του πλανήτη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις